Aasiaan viedään pohjoismaisen tanssin knowhow:ta

ARTIKKELIT
Marija Skara, 4.2.2016

Helmikuun alussa Jokohamassa järjestettävä Performing Arts Meeting in Yokohama, eli TPAM-tapahtuma on viikon mittainen esittävien taiteiden verkostoitumistapahtuma. Ohjelmassa on keskusteluja, seminaareja sekä aasialaisen esittävän taiteen showcase-ohjelmisto.

Toinen samanaikainen tapahtuma on Yokohama Dance Collection. Nuorten koreografien tanssikatselmuksen erityisohjelmassa nähdään suomalaisen koreografin Ima Iduozeen teos This is the Title.

Pitkäjänteisen työn tuloksia

”Päätavoitteemme TPAM:ssä tietysti on, että yhä useampi suomalaistaiteilija pääsisi esiintymään Aasiaan. Toivomme yhteistyötä taiteellisella tasolla, ryhmien ja taiteilijoiden välillä sekä vierailumahdollisuuksia”, kuvailee Pirjetta Mulari, Tanssin Tiedotuskeskuksen kansainvälisten asiain päällikkö.
Mularin mukaan tavoite on realistinen, sillä Aasian maista löytyy kiinnostusta Suomea kohtaan.

”Toisaalta olemme eksoottisia toisillemme. Esimerkiksi japanilaisten kanssa löytyy kuitenkin monta luontevaa yhteyttä, kuten luonto ja myytit. Lisäksi monella suomalaisella tanssitaiteilijalla on buto-tausta. Suomi on aasialaisille myös portti Pohjoismaihin ja Eurooppaan.”

Pohjoismaiden toimivat rakenteet ja verkostot, kuten juuri Tanssin Tiedotuskeskus, tekevät yhteistyön helpommaksi. Kontaktien ja yhteisten projektien luominen vaatii kuitenkin pitkäjänteistä työtä, korostaa Pirjetta Mulari.

”Ensimmäinen matkani kansainvälisten asiain päällikkönä Japaniin oli vuonna 2002. Kesti viisi vuotta ennen kuin ensimmäinen yhteistyöprojekti toteutettiin vuonna 2008. On ollut tärkeää ymmärtää, että pitkällä tähtäimellä asiat kyllä etenevät ja nähdä ne mahdollisuudet, joita kärsivällinen työ voi tuoda. Myös kulttuurien ymmärtäminen on tarpeen yhteistyössä, sitä on kertynyt vuosien varrella.”

Knowhow-vientiä

TPAM:in aikana syvennetään ja luodaan myös uudenlaisia tanssin alan yhteistyötä Suomen ja ja Aasian välille. Nykytanssi-residenssi Kochin taidemuseossa Japanissa käynnistyy tämän vuoden lokakuussa. Aasiaan videään myös pohjoismaista knowhowta ICE HOT -yhteistyön tiimoilta.

”Pohjoismainen yhteistyömalli ICE HOT on kiinnostanut useita aasialaisia. Heille järjestetäänkin nyt neljä työpajaa tämän tyyppisestä maiden rajat ylittävästä yhteistyöstä ja sen brändäyksestä. ”

Kuinka ICE HOT -konseptin vienti Aasiaan sujuu, siitä Pirjetta lupaa kertoa heti Japanin matkan jälkeen.

 

Creative Commons -lisenssi
Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.