Aitoja kohtaamisia tanssin äärellä – Työväenopiston kurssi tuo esille tanssin kentän kirjon

ARTIKKELIT
Anni Leino, 26.4.2018

Helsingin työväenopiston kurssivalikoimassa on vuosittain laaja kattaus eri lajien tanssikursseja. Sari Hannulan aloitettua työväenopiston liikunnan ja tanssin tiimivastaavana syksyllä 2017, perinteisesti liikuntaan painottunut tanssikurssien valikoima laajeni mahdollisuudella kurkistaa tanssitaiteen kulisseihin.

Helsingin työväenopiston, tammikuusta huhtikuuhun jatkunut Tanssi tutuksi – Kurkistus kulissien taakse johdatti työväenopiston kurssilaiset tutustumaan Kansallisoopperan ja baletin sekä Aleksanterin teatterin kulisseihin, Helsingin kaupunginteatterin näytelmäharjoituksiin, tanssia sisältävän viihdeohjelman TV-tuotantoon ja Antti Tuiskun kiertueharjoituksiin. Ryhmä vieraili tutustumassa myös Tanssiteatteri Hurjaruuthin ja Zodiak – Uuden tanssin keskuksen toimintaan, Katja Lundén Companyyn, Tanssiteatteri Tsuumiin, Gruppen Fyraan sekä Maria Aution, Mia Jaatisen ja Minna Karttusen GIRL GIRL GIRL -teoksen harjoituksiin.

Ison instituution tuotannosta viihdeohjelmaan ja freelanceriyteen

Idea kurssikonseptin tuomisesta työväenopistoon oli Sari Hannulan oma.

“Työskennellessäni Turun konservatorion tanssijan koulutusohjelman johtajana tutustuminen tanssin tekijöihin oli kiinteä osa konservatorion opiskelijoiden opintoja. Muistan kurssin herättäneen jo silloin laajempaa kiinnostusta – konservatorion muu henkilökunta olisi usein halunnut lähteä mukaan vierailuille. Jäin miettimään, että tämä voisi hyvin sopia muuallekin järjestettäväksi”, kuvailee Hannula.

“Kehitämme jatkuvasti uusia kurssisisältöjä. Tuntimäärien puitteissa pyrin tuomaan joukkoon kokonaisvaltaisempaa, elämyksellistä sisältöä. Tanssi on niin paljon muutakin kuin fyysinen suoritus”, Hannula painottaa.

Sari Hannula on tehnyt pitkän uran tanssin parissa. Kuva Ari Nummisen teoksesta Balkanin ruusu ©Erica Nyman

Elämysmatka taiteilijan arkeen

Hannula kiittelee kurssilaisia innokkaasta osallistumisesta. “Keskustelimme viimeisellä tapaamiskerralla pitkään. Oli ihana kuulla, että kurssilaiset kokivat saaneensa valtavasti tietoa ja että teoksen syntymisen ja kehittämisen näkeminen ja kokeminen on ollut äärettömän kiinnostavaa. Eräs rouva kuvaili kurssia elämysmatkaksi, jonka myötä hän on myöhemmin käynyt katsomassa teoksia.”

Oman mausteensa kurssiin on tuonut osallistujien laaja ikäjakauma. Nuorin osallistuja, kolmetoistavuotias tanssijan ammatista haaveileva Alma Äijö löysi kurssille äitinsä kautta.

“Aluks tuntu melkein liian hyvältä tää mahdollisuus päästä tutustumaan tanssin toimijoihin. Kaikista vierailuista on tullut sellanen wow-fiilis, kun on aina tullut vastaan jotain mitä en oo osannut ajatella”, kuvailee erityisesti koreografioiden tekemisestä nauttiva Äijö.

Työväenopiston kurssit on yleisesti suunnattu yli 16-vuotiaille, mutta periaatteesta voidaan poiketa, mikäli kurssin sisältö sopii myös nuoremmille. Äijön kohdalla tehtiin poikkeus.

“Tää on tosi hyvä tapa päästä katsomaan, miten ammattilaiset työskentelee eri ympäristöissä. Oon saanut tästä ehkä vielä enemmän ku mitä osasin ajatella!”, Äijö kehuu.

Rennoille kohtaamispaikoille on kysyntää

Hannula korostaa kohtaamisen merkitystä. “Kuka tahansa voi ostaa lipun esitykseen, mutta kuinka voitaisiin luoda lisää paineettomia kohtaamispaikkoja yleisön ja tekijöiden välille ja miten sitä kautta avata teosprosesseja ja esitellä tanssitaidetta kokonaisvaltaisemmin.”

Tanssiteatteri Hurjaruuthin yleisötyöntekijä Pisko Aunola on Hannulan kanssa samaa mieltä. “Kurssilaisten vierailusta jäi elävästi mieleen erään osallistujan palaute vierailun päätteeksi: Tämä oli niin antoisaa, että ei tällaista tietoa voisi mistään kirjoista lukea! Uskon, että kurssivierailun kautta myös kynnys tulla katsomaan esityksiä madaltuu.”

Katja Lundén Company päätyi kurssiohjelmaan kurssilaisten toiveesta. Katja Lundén kehuu joustavaa kurssisuunnitelmaa, jossa osallistujat ovat päässeet esittämään myös omia toiveitaan.

“Ryhmä oli aivan ihana! Ajateltiin, että aikaa on ehkä turhan reilusti, mutta tolla porukalla se ei meinannut riittää! Keskustelu rönsyili runsaana: Juteltiin companysta, flamencosta, harrastusmahdollisuuksista, musiikista, meidän puvustuksesta…”, kuvailee Lundén.

Kurssilaisten kanssa keskusteltiin teoksista, työskentelytavoista ja teosprosesseista. Paljon puhuttiin tanssijan työstä käytännössä, haaveista ja tulevaisuuden suunnitelmista. Tanssin kentän kirjavuus, lajeineen ja erilaisine toiminnanmuotoineen on selkeästi avautunut osallistujille.

“On ollut hienoa seurata, kuinka joidenkin harjoitustilanteiden herkkyys on tehnyt kurssilaisiin suuren vaikutuksen. Tanssin kautta välittyvät tunteet ovat läsnä myös harjoitussalissa, ei vain näyttämöllä. Tanssitaiteilijat ovat sanallistaneet ja perustelleet hienosti valintojaan ottaen kurssilaiset ja heidän kiperämmätkin kysymykset ihailtavalla aitoudella ja avoimuudella vastaan”, Hannula kehuu.


Tanssi tutuksi – Kurkistus kulissien taakse -kurssi jatkuu työväenopiston ohjelmassa syksyllä 2018. Tanssitaiteilijat, jotka ovat kiinnostuneita esittelemään toimintaansa kurssilaisille, voivat olla yhteydessä työväenopiston liikunnan ja tanssin suunnittelija Sari Hannulaan: sari.hannula@hel.fi / 040 334 1717

Ilmoittautuminen työväenopiston syksyn kursseille aukeaa 14.8. osoitteessa www.ilmonet.fi