Boston Balletin kauden avausilta on kunnianosoitus 100-vuotiaalle Suomelle

ARTIKKELIT
Inka Reijonen, 9.11.2017

Boston Balletin kauden avausillassa, Obsidian Tear, kuullaan musiikkia kahdelta suomalaissäveltäjältä Esa-Pekka Saloselta ja Jean Sibeliukselta. Maailman ensi-iltana nähdään suomalaisen Jorma Elon koreografia Sibeliuksen 5. sinfoniaan. Taiteellisen johtajan Mikko Nissinen mukaan ilta on kunnianosoitus suomalaiselle musiikille ja luovuudelle.


Lisätietoa:

Obsidian Tear -ilta 3.–12.11.2017 Boston Opera Housessa.

www.bostonballet.org/Obsidian-Tear

Sibelius ja Salonen ovat Suomen merkittävimpiä säveltäjiä. Ja tänä vuonna juhlitaan Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlaa. Mikä olisikaan parempi tapa kunnioittaa luovuutta ja musiikkia”, sanoo Boston Balletin taiteellinen johtaja Mikko Nissinen.

Tänä syksynä käynnistyi Mikko Nissisen 17. kausi Boston Balletin johdossa. @ Liza Voll.

Nissinen kertoo halunneensa luoda suomalaisen musiikin illan, joka toimisi myös sinfoniakonserttina: musiikki on tanssin selkäranka, hän sanoo.

Musiikki on tanssin selkäranka.

Illan avaa Wayne McGregorin voimakas teos Obsidian Tear Esa-Pekka Salosen musiikkiin. Teos yhdeksälle miehelle on yhteistuotanto Lontoon kuninkaallisen baletin kanssa ja se saa illan myötä ensi-iltansa Pohjois-Amerikassa. Boston Balletin vakikoreografi, Jorma Elo loi iltaa varten puolestaan koreografian Sibeliuksen musiikkiin ensi kertaa ryhmän historiassa. Kyseessä on myös ensimmäinen kerta kun Elo loi koreografian koko ryhmälle.

Jorma Elo loi ryhmälle koreografian Sibeliuksen 5. sinfoniaan. @ Ernesto Galan.

“Baletin luominen koko ryhmälle, innoittajani ja maanmieheni musiikkiin, on ollut merkittävä kokemus. Ryhmässä on niin paljon lahjakkuutta. Prosessi on ollut kollektiivinen ja inspiroiva meille kaikille”, kertoo Elo.

Elo on toiminut ryhmän vakikoreografina jo vuodesta 2005. Nissinen kiittelee yhteistyötä: “Hänen taidoistaan ja ymmärryksestään on ollut suurta apua ryhmän kehittämisessä.”

Boston Ballet (Jorma Elo): Sibeliuksen 5. sinfonia. @ Rosalie O’Connor.

“Jos ei kysy, ei saa”

Tänä syksynä käynnistyi Mikko Nissisen 17. kausi Boston Balletin johdossa. Baletin on kehuttu nousseen Nissinen aikana maailman huippubalettien joukkoon: Boston Globe nimitti muutosta vuosikymmenen kulttuuritapaukseksi.

Tänä päivänä balettiin kuuluu 70 tanssijaa ja se esittää 6–7 erilaista iltaa vuodessa – klassista ja nykybalettia, myös nykytanssia. Talon budjetti on 36 miljoonaa dollaria, josta suurin osa kerätään yksityisiltä tahoilta.

You don’t ask, you don’t get, täällä sanotaan.

Nissistä ajaa halu viedä asioita jatkuvasti eteenpäin: ”Pitää yrittää sellaista, mistä yleensä sanotaan ettei noin voi tehdä. Silloin minä vasta innostunkin. You don’t ask, you don’t get, täällä sanotaan.”

Vuosien aikana ryhmälle ovat luoneet koreografioita useat huippunimet. Nyt ryhmä on solminut viisivuotisen sopimuksen koreografi William Forsythen kanssa.

“Forsythen saaminen tänne on sama kuin jos koripallojoukkue saisi riveihinsä Michael Jordanin. Meillä hän voi mennä haluamaansa suuntaan. Hän on sanonut haluavansa tavalla tai toisella palata baletin pariin. Kansainväliselle kiertueelle ollaan lähdössä,” Nissinen kertoo.

Nissinen haaveilee myös baletin vierailusta Suomeen. Kansallisbaletin uusi taiteellinen johtaja Madeleine Onne on vanha tuttu.

“Haluaisin tuoda Boston Balletin viikoksi Suomeen. Pitää pienen festivaalin, jossa olisi erilaista ohjelmaa, cutting edge neoklassista balettia ja nykytanssia.”