Eläköön Folk -palkinnot julkistettu – Vuoden tanssiteko 2021 -palkinto Riina Hosiolle

ARTIKKELIT
Emma Vainio, 10.2.2022

Suomen Nuorisoseurat myöntää Vuoden tanssiteko 2021 -tunnustuksen tanssitaiteilija Riina Hosiolle kiitoksena korkeatasoisesta tanssiteoksesta Verensulkusanoja, joka edistää esimerkillisesti kansantanssin tunnettuutta.

Verensulkusanoja © Carita Berg

Verensulkusanoja © Carita Berg

Riina Hosio on  rovaniemeläislähtöinen, Vantaalla asuva kansantanssija, tanssitaiteilija ja tanssinopettaja (AMK). Hän painottaa työssään kehollista kommunikointia, kansanperinteen itseisarvoa, kansanmusiikin ja kansantanssin yhteyttä sekä tanssilajien välistä yhteistyötä.

”Kansantanssi sijaitsee nykyisin kulttuurin marginaalissa. Vuoden tanssiteko -tunnustus lisää jo sinällään kansantanssin tunnettuutta sekä toimii tarttumapintana ja alan esille nostona myös kentän ulkopuolisille”, Hosio iloitsee.

Vuoden tanssitekona palkittava Verensulkusanoja on teos kateudesta, sen sisartunteesta häpeästä sekä sanojen ja sanallistamisen voimasta.

Tanssijat loitsivat näyttämöllä kehoillaan

Kansanperinteessä verensulkusanat ovat parannusloitsuja haavojen sulkemiseen.

Verensulkusanoja-teoksessa erilaiset ääneen lausutut ja pään sisälle piiloutuneet loitsut, eli luvut tai sanat, yhdistyvät alaspäin sykkivään liikevoimaan ja herkään liikkeen kuunteluun. ”Karjalaisissa perinnetansseissa lattiaan iskevä jytke on hyvin universaalia. Tanssiminen ja liike itsessään voidaan tässä nähdä haavojen sulkijana”, Hosio pohtii.

Sanat ja loitsut tulevat sekä lausuttuina että kehon kielellä ilmaistuina

”Kun pystymme pukemaan jonkun ilmiön sanoiksi tai vaikka puhumaan tunteista, se voi toimia keventävänä keinona hankalien tunteiden äärellä. Ja tanssiminenhan on omanlaisensa kieli”, hän muotoilee.

”Teoksessa sanat ja loitsut tulevat sekä lausuttuina että kehon kielellä ilmaistuina.”

Kansantanssin voi nähdä myös esittävänä taiteena

Verensulkusanoja on osa laajempaa projektia, jonka toteuttamiseen Hosio on saanut Suomen Kulttuurirahastolta kaksivuotisen apurahan. Työskentelyprosessin aikana hän on myös esimerkiksi kirjoittanut kansantaiteista ja tutkinut yhteisötaiteen keinoja tuoda kansantanssia lähemmäs ihmisiä. “Taiteellisen työskentelyn keskiössä on ollut tanssiperinteen olemuksen, mahdollisuuksien ja muotojen tutkiminen sekä niistä riemuitseminen”, tanssitaiteilija kuvailee.

Riina Hosio © Mikko Malmivaara

Riina Hosio © Mikko Malmivaara

Riina Hosio toteaa, että vaikka kansantanssin lähtökohdat juurtuvat pikemminkin sosiaaliseen tanssiin kuin esiintymiseen, kansantanssin voi nähdä ja käsittää myös esittävänä taiteena.

”Jos taiteilija ymmärtää historian ja pystyy näkemään ilmiöt, jotka siirtyvät sukupolvelta toiselle, en näe ongelmallisena, että kansantanssi ja sen elementit muovautuvat myös esittäväksi taiteeksi”, Hosio miettii. ”Esiintyminen ja esittäminen on vahvasti ihmisyyteen kuuluva ilmiö, joka kurottaa yli aikojen.”

Verensulkusanoja on toteutettu yhteistyössä joensuulaisen Motoran Pelmakat -kansantanssiryhmän kanssa. Teoksen ensi-ilta oli syyskuussa 2021 Tanssimaniassa Tampereella.

Vuoden 2021 tanssiteko -valinnan suoritti kansantanssimestari Antti Savilampi neuvoa antavan yleisöäänestyksen pohjalta. Palkinto luovutetaan Pispalan Sottiisissa Tampereella kesäkuussa 2022.