Enemmän yhdessä kuin yksin – Stretch houkutteli Turkuun 254 tanssin ammattilaista ympäri Eurooppaa

ARTIKKELIT
Anni Leino, 5.11.2019

Vierailukeskus Joki täyttyi 17.-20. lokakuuta eri puolilta Eurooppaa Turkuun saapuneista tanssin ammattilaisista. Stretch Turku 2019 -tapahtuma kokosi tanssin ammattilaiset yhteen pohtimaan alan tulevaisuutta suhteessa laajempaan työelämän murrokseen ja ilmastokriisiin.

The Work Room matkusti Skotlannin Glasgowsta Turkuun osallistuakseen Stretchiin ©Aleksi Telilä

Intensiiviset tapahtumapäivät starttasivat asiantuntijapuheenvuoroin ja niitä syventävin paneelikeskusteluin. Aamuvirkuimmat saapuivat Kupittaalla sijaitsevaan Jokeen suoraan Manillassa ja Turun Taideakatemialla järjestetyiltä aamutunneilta. Kevyttä kehon herättelyä saattoi harrastaa myös pihalle tapahtuman ajaksi pystytetyssä “dream roomissa” – tyynyillä ja tunnelmavaloilla sisustetussa lasiseinäisessä työmaakontissa, joka tarjosi tilaa haaveilulle virolaisten taiteilijoiden Joanna Kalmin, Rūta Ronja Pakalnen, Madli Pavesin ja Christin Taulin johdolla.

Suuntaviivoja ja inspiraatiota oman työn kehittämiseen

“Osallistuin keväällä 2018 IETM-verkoston tapaamiseen Portossa, joka avasi silmät sille, miten tärkeää on tavata kollegoja, jakaa ja vaihtaa näkemyksiä – ja miten paljon siitä voi saada omaan työhön. Päätin siis osallistua Stretchiin ennen kuin tiesin mitään tulevan tapahtuman ohjelmasta”, kuvailee tamperelainen tanssitaiteilija-tanssinopettaja Lotta Kaarla.

Tamperelaisen tanssin ammattilaisten yhdistyksen Treenit ry:n toiminnassa vaikuttava Kaarla valitsi Stretchin ohjelmasta sisältöjä, joiden uskoi tukevan yhdistyksen kehittämistyötä. “Osallistuin Teppo Virtasen ja Outi Järvisen coaching methods -työpajaan, Virtasen Leadership, teamwork & trust building -työpajaan ja Susanne Næss Nielsen ja Barbara Simonsenin Mapping your work process -työpajaan.”

Kaarlalle Stretchin ja IETM:n kaltaiset tapahtumat muistuttavat, että emme ole yksin haasteiden edessä. “Parhaimmillaan sitä saattaa tavata jonkun, joka on jo kehittänyt tai löytänyt ratkaisuja asioihin, joiden kanssa itse vielä painii”, kuvailee Kaarla ja mainitsee inspiroituneensa erityisesti perjantain keynote-puheenvuoroa seuranneesta paneelikeskustelusta, jonka yksi puhujista oli Transit Kulturinkubatorin johtaja, ruotsalainen Sara Lönnroth.

“Toivoisin, että myös Treenit ry voisi tulevaisuudessa tarjota yhä monipuolisemmin apua, tukea ja tiloja ammattilaisten käyttöön. Tampereella on jo Liikelaituri, joten ehkä me voisimme olla suuntaa näyttävä majakka”, nauraa Kaarla.

Keskustelua työprosesseista ja niitä ohjaavista arvoista

Stretchiin osallistuivat myös Pragma Helsingin tuottajakolmikko Sanja Kulomaa, Anni Hiekkala ja Nea Granlund. Kulomaa ja Hiekkala molemmat kokivat taiteilijan ja tuottajan suhteeseen pureutuneet työpajat ohjelman kiinnostavimmaksi anniksi.

“Olemme juuri aloittaneet yhteistyön ensimmäisten asiakkaidemme kanssa ja sitä kautta tuottaja-taiteilija-suhteen tarkastelu ja rakentaminen ovat merkittävä osa tämän hetkistä työtämme”, kertoo Kulomaa. “Katja Sonnemanin työpaja vahvisti oletusta siitä, että tuottajan ja taiteilijan työprosessien avaaminen sekä arvoihin liittyvä keskustelu ovat merkittävä osa uuden asiakassuhteen rakentamista ja kestävän yhteistyön perusta.”

Sanja Kulomaa (oik.) osallistui Elli Mäkilän sisältömarkkinoinnin työpajaan Stretchissä ©Aleksi Telilä

Kulomaa kiittelee Stretchin ohjelmaa käytännönläheisyydestä: “Työpajamuotoisuuteen panostaminen on ehdottomasti hyvä juttu. Esimerkiksi Elli Mäkilän sisältömarkkinointityöpaja antoi konkreettisia työkaluja omaan työhön.”

Pragman Anni Hiekkalalle Stretch tarjosi irtioton arkirutiineista ja aikaa reflektoida. “Koen, että Stretch antoi aikaa pohtia tarkemmin omaa asemaa ammattikentällä, ammatti-identiteettiä ja arvoja. On erittäin tärkeää, että pyrimme yhteisvoimin kehittämään taiteen kentän toimintamalleja ja työskentelytapoja kestävämmiksi.”

Sirkustaustasta tulevalle Hiekkalalle Stretch toimi myös kurkistuksena kotimaiselle ja kansainväliselle tanssinkentälle. “Sirkuksen kentällä haasteet ovat hyvin samoja kuin tanssilla, mutta tukevia rakenteita vieläkin vähemmän. Stretchin teemat koskettavat ehdottomasti molempia aloja.”

Aikaa toisiin tutustumiselle ja ajatusten jakamiselle

Helsinkiläinen tanssitaiteilija Sara Gurevitsch osallistui Stretchiin freelancerina toimivan tanssitaiteilijakollegansa ja tanssin perusopetuksen parissa työskentelevän äitinsä suosituksesta. Myös Gurevitsch koki tapahtuman merkitykselliseksi ammattilaisten kohtaamispaikaksi.

“Tuntuu, että pohjoismaista tanssin freelance-kenttää askarruttaa, vaivaa ja kiinnostaa hyvin samankaltaiset aiheet ja toimintamallit. Kiinnostavinta oli ehdottomasti kuulla muiden taiteilijoiden ja taiteilijaryhmittymien kokemuksista, työskentelytavoista ja tarpeista. Oli myös hyvä, että ohjelmasta oli mahdollisuus valita itseä erityisesti kiinnostavat osuudet.”

Stretch sai kiitosta tanssin kentän yhteen tuomisesta. “Kun saman pöydän ääreen istutetaan freelance-tanssijat, tanssinopettajat, tuottajat ja organisaatioiden johtotehtävissä toimivat, puretaan huomaamatta myös kentän sisäisiä, osittain kuvitteellisiakin, hierarkioita”, pohtii Lotta Kaarla.

Keðja presents: STRETCH 2020 GÖTEBORG

Seuraavan kerran Stretch järjestetään elokuussa 2020 Göteborgissa, jossa tapahtuman kattoteema tulee olemaan “expanding movement”. Seuraa Stretchia Facebookissa ja Instagramissa niin kuulet ensimmäisenä ohjelmistoon ja rekisteröitymiseen liittyvät uutiset!


Stretch Turku 2019 -tapahtuman järjestivät Läntinen tanssin aluekeskus yhteistyössä Tanssin tiedotuskeskuksen kanssa.