Esitysviennistä syvempään yhteistyöhön

ARTIKKELIT
Inka Reijonen, 11.11.2015

Tanssin Tiedotuskeskuksen kansainvälisten asiain päällikkö Pirjetta Mulari kuratoi Dance In Vancouver -festivaalia tänä vuonna. 18.–22. marraskuuta järjestettävä festivaali esittelee nykytanssia Kanadan länsirannikolta esitystahoille ympäri maailmaa.

”On ollut mielenkiintoista kuratoida festivaalia ja samalla oppia ymmärtämään Brittiläisen Kolumbian tanssikentän elävyyttä ja moninaisuutta”, kertoo Mulari blogikirjoituksessaan.

Festivaalin ohjelma tuo esiin paikallisen nykytanssin rikkautta, sen kulttuurisen taustan huomioiden: esimerkiksi tanssija-koreografi Starr Muranko yhdistää aborginaalien tanssiperinteitä nykykoreografiaan ja Dancers of Damelahamid juhlistaa Kanadan alkuperäiskansojen kulttuuria länsirannikon Gitxsa-kansan tapoja kunnioittaen.

Mularin mukaan Dance In Vancouverin kaltaiset, alueen tekijöitä ja teoksia esittelevät tapahtumat kiinnostavat nyt esitystahoja: ”Nämä tapahtumat tarjoavat mielekkään kontekstin verkostoitumiseen ja taiteilijoihin tutustumiseen.”

Hän tuo esiin myös pohjoismaisia taiteilijoita ja heidän teoksiaan esittelevän ICE HOT – Nordic Dance Platformin. Joka toinen vuosi järjestettävä pohjoismaisen tanssin katselmus matkustaa pohjoismaisesta pääkaupungista toiseen: seuraava katselmus järjestetään Kööpenhaminassa joulukuussa 2016.

Teosten kansainvälinen levittäminen on Mularin mukaan oleellista: kiertuetoiminnan kautta voidaan tavoittaa uusia yleisöjä ja pidentää teosten elinikää. Kansainvälistymisessä näkökulma on kuitenkin siirtynyt viime vuosina viennistä yhteistyöhön:

”Uskomme Tanssin Tiedotuskeskuksessa kestävien ja pitkäaikaisten suhteiden rakentamiseen, joita taiteilijat voivat hyödyntää oman työnsä kehittämisessä.”

 

Creative Commons -lisenssi
Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.