Favela Vera Ortiz Teatterimuseon ensimmäiseksi residenssitaiteilijaksi

ARTIKKELIT
Emma Vainio, 15.2.2022

Koreografi Favela Vera Ortiz on aloittanut työskentelyn Teatterimuseon ensimmäisenä residenssitaiteilijana. Tammikuusta maaliskuuhun kestävän residenssijakson aikana Vera Ortiz tekee uuden soolotanssiteoksen tanssija Lara Müllerin kanssa sekä pitää kuusi Koreografin vastaanottoa.

Tanssija Lara Müller tekeillä olevassa teoksessa Liquid (työnimi) © Heikki Suomi / Teatterimuseo

Tanssija Lara Müller tekeillä olevassa teoksessa Liquid (työnimi) © Heikki Suomi / Teatterimuseo

Teatterimuseolla on parhaillaan esillä näyttely Syvää liikettä, joka avaa näkymiä suomalaisen nykytanssin kansainväliseen historiaan. Helsingin Kaapelitehtaalla sijaitsevassa museossa on nähtävillä arkistolöytöjä sekä uusia avauksia nykykentältä; esillä on muun muassa ote Favela Vera Ortizin teoksesta Figure Humaine (2020).

Syvää liikettä -tanssinäyttely avattiin marraskuussa 2021 Teatterimuseon laajan remontin jälkeen. Kun Vera Ortiz tuli avajaisiin ja näki museon uudet tilat, hän kiinnitti heti huomiota kaiken keskellä olevaan, näyttämön näköiseen pyöreään tilaan, maneesiin.

Laittaisimme kyltin maneesin viereen: tässä on meneillään nykytanssiteoksen avoimet harjoitukset

”Innostuin tilasta ja ehdotin heti avajaisissa Teatterimuseon ihmisille, josko voisin tulla sinne pitämään avoimia harjoituksia. Minulla oli käytettävissä kolmen kuukauden työskentelyapuraha Koneen Säätiöltä ja tarvitsin treenitilaa. Ja kun museossa on kerran esillä näyttely tanssista, ehdotin, että voisimme olla osa näyttelyohjelmaa. Laittaisimme kyltin maneesin viereen, jossa kerrotaan, että tässä on meneillään nykytanssiteoksen avoimet harjoitukset”, koreografi selittää.

Favela Vera Ortiz valmistelee Teatterimuseolla kevättalven aikana sveitsiläisen tanssijan, Lara Müllerin kanssa uuden soolotanssiteoksen, joka kulkee työnimellä Liquid. Musiikin teokseen on säveltänyt espanjalainen José A. Luque-Osuna.

Residenssitoiminnasta voi tulla jatkuva malli

Pyöreä maneesi on paitsi treenitila, lopulta myös teoksen esitysnäyttämö. 10-minuuttinen soolo saa ensi-iltansa Teatterimuseossa sunnuntaina 27. maaliskuuta, jolloin se esitetään kolme kertaa iltapäivän aikana.

Lara Müller © Heikki Suomi / Teatterimuseo

Lara Müller © Heikki Suomi / Teatterimuseo

Uudistetut tilat saanut Teatterimuseo pyrkii olemaan elossa ajankohtaisin tavoin sekä kiinteässä yhteydessä esittävien taiteiden tekijöihin. Yleisölle residenssi antaa mielenkiintoisen mahdollisuuden kurkistaa esitystä edeltävään tilaan. Aiotaanko residenssitoimintaa jatkaa myös muiden taiteilijoiden kanssa, museon tiedottaja Ilona Kemppainen?

”Varsinaisia päätöksiä asiasta ei ole vielä tehty, mutta mielestämme tämä on tosi mielenkiintoinen työtapa ja voisi olla jatkuvampikin”, Kemppainen sanoo. ”Ainakin nyt kun on ollut rauhallisempaa, ei museotilassa ole tapahtunut mitään yhteentörmäyksiä, vaikka treenit ovat pitkin päivää käynnissä yleisölle avoimessa museotilassa.”

Koreografin vastaanotolle tulijat arvotaan

Maaliskuisen esityssunnuntain lisäksi Teatterimuseolla järjestetään erityisiä avoimia harjoituksia, joiden yhteydessä voi jäädä keskustelemaan koreografin kanssa. Favela Vera Ortiz järjestää tilassa myös kuusi Koreografin vastaanottoa, joka on Vera Ortizin vuonna 2007 kehittämä konsepti.

Koreografin vastaanotolla kuka tahansa voi saada oman, itselleen suunnitellun ja sopivan tanssin. ”Kysyn aluksi, mistä aiheesta tulija haluaa esityksen. Sitten myös kartoitamme, mikä liike on ennestään tuttua. Pienen keskustelun ja harjoitusten perusteella valmistuu jokaiselle oma, henkilökohtainen soolo. Koreografia syntyy yhteistyössä”, Vera Ortiz kuvailee.

Tanssi on valmis mukaan otettavaksi ja vapaasti esitettäväksi missä ja milloin tahansa

”Koreografin vastaanotolle tarvitaan rauhallinen työskentelytila. Maneesin saa suljettua isolla verholla, niin vastaanotot voidaan hyvin pitää siellä.”

Koreografin vastaanotto oli ensimmäistä kertaa esillä Zodiak – Uuden tanssin keskuksen ohjelmistossa, ja se on myöhemmin toteutettu lukuisilla tanssifestivaaleilla eri puolilla Eurooppaa sekä Melbournessa, Australiassa.

Parituntisen vastaanoton päätteeksi tanssi on valmis mukaan otettavaksi ja vapaasti esitettäväksi missä ja milloin tahansa. Osallistujat Teatterimuseon kuuteen Koreografin vastaanottoon valitaan arpomalla.

HAM ja Zodiak järjestävät myös residenssejä tanssiaiheisen näyttelyn yhteyteen

Zodiak – Uuden tanssin keskus ja Helsingin kaupungin taidemuseo HAM hakevat residenssitaiteilijoita Tennispalatsin HAM-Kulma-tilaan. Residenssi on suunnattu tanssin alan freelancereille sekä freelancer-pohjaisille työryhmille, tanssilajista riippumatta.

Residenssillä halutaan tarjota paikka taiteelliselle kokeilulle, ilman painetta tulevasta teoksesta. Nyt haettavat kahden viikon residenssijaksot toteutuvat huhti- ja kesäkuun välisenä aikana.

Elina Brotherus: Étude en trois parties de danseuse défaisant son chignon (2007) © HAM / Maija Toivanen

Elina Brotherus: Étude en trois parties de danseuse défaisant son chignon (2007) © HAM / Maija Toivanen

Residenssi järjestetään HAMin maaliskuussa 2022 avautuvan Tanssi! – Liikettä kuvataiteessa 1880–2020 -näyttelyn yhteyteen, joka esittelee suomalaisten museoiden kokoelmien tanssillista liikettä ja ruumiillisuutta kuvaavia teoksia. Hakemuksen viimeinen jättöpäivä on perjantai 18. helmikuuta.