Hongkongiin valmistuva tanssikompleksi hakee uutta näkemystä Suomesta

ARTIKKELIT
Sanna Kangasluoma, 8.12.2016

Hongkongin satama-alueelle on rakenteilla yksi maailman suurimmista kulttuurisista keskittymistä, West Kowloon Cultural District. West Kowlooniin tuleva tanssin talo ryhtyi yhteistyöhön suomalaisten nykytanssijoiden kanssa.

 

Creative Meeting Point: Hong Kong x Finland 2016–2019 on residenssivaihto-ohjelma, johon on valittu kolme tanssitaiteilijaa Suomesta ja kolme Hongkongista. Taiteilijat työskentelevät kummassakin maassa ja työskentelyyn kutsutaan mukaan myös muita paikallisia koreografeja ja tanssijoita.

anna-cy-chan-361x468

Anna CY Chan. @ Steve Sigoloff

“Haluamme tehdä yhteistyötä Suomen kanssa, sillä Hongkongiin tarvitaan uutta näkemystä, joka ravistelee totuttua”, kertoo West Kowloonin tanssin yksikön johtaja Anna CY Chan.

“Haluamme ulottaa katseemme pidemmälle kuin Länsi-Eurooppaan, johon meillä perinteisesti jo on yhteyksiä”, hän jatkaa.

“Pohjoismaiset taiteilijat ja heidän tekemisen tapansa ovat uusia meille.  Estetiikka on erilaista. Pääsemme tutkimusmatkalle johonkin aivan uuteen.”

“Hongkongissa on hyviä tanssijoita ja siellä seurataan läheisesti Aasian ja Australian tanssialaa. Mutta me voimme tuoda yhteistyöhön uudenlaista koreografista ajattelua”, kuvailee yhteistyössä mukana olevan Zodiak – Uuden tanssin keskuksen taiteellinen johtaja Harri Kuorelahti. ”Lisäksi me haemme tulevaisuuden työmahdollisuuksia ja taiteilijasuhteita kotimaisille tanssitaiteilijoille sekä kumppanuuksia ja oppia kotimaan organisaatioille.”

“Haluamme tällä ohjelmalla ruokkia paikallisten taiteilijoiden luovuutta ja visioita ja edistää omaperäisten, kansainvälisestä näkökulmasta kiinnostavien teosten syntyä”,  Anna CY Chan selittää. “Ohjelma auttaa meitä viemään hongkongilaisen tanssin kansainväliseen vaiheeseen. Näin luomme myös valmiuksia West Kowloonin Lyric Theatren kompleksiin 2021 valmistuvan tanssin talon yhteistyölle alueen muiden tanssitoimijoiden kanssa.”

Hongkongiin tanssin talo samaan aikaan kuin Helsinkiin

wkcddistrictmap1200-1

West Kowlooniin valmistuu tanssiteatteri samoihin aikoihin kuin Helsinkiin Tanssin talo. Hongkongin puitteet ovat suuremmat, mutta konsepteja kehitetään rinnakkain.

“Vuonna 2021 meillä on West Kowloonissa valmiina yhteensä kuusi näyttämöä. Pienimmän kapasiteetti on noin 200 paikkaa ja suurimman 1 450. Silloin järjestämme kuusi viikkoa kestävän tanssifestivaalin”, Anna CY Chan kertoo.

“Tanssin talo vertautuu omaan taloomme tarjoamalla esitystilaa ja muita tanssialaa palvelevia toimintoja saman katon alla. Meitä kiinnostaa mm. ajatus, että talossa on kaikkia tanssilajeja.”

“West Kowloon tulee olemaan tulevaisuuden merkittävä tekijä taidealalla, ja me pääsemme nyt eturintamaan heidän kanssaan”, Harri Kuorelahti hehkuttaa.

Ensimmäinen residenssi on juuri alkanut. Kolme hongkongilaista tanssitaiteilijaa – Ivy Tsui Yik-chit, Justyne Li Sze-yeung ja Wayson Poon Wai-shun – työskentelee joulukuun puoliväliin asti Helsingissä suomalaisten Carl Knifin, Linda Martikaisen ja Sari Palmgrenin kanssa. Suomalaiset taiteilijat lähtevät Hongkongiin työskentelemään maaliskuussa 2017, jolloin siellä järjestetään myös Hong Kong Arts Festival ja Art Basel.

Creative Meeting Point: Hong Kong x Finland 2016-2019 -työryhmää.

Creative Meeting Point: Hong Kong x Finland 2016-2019 -työryhmää.

“Zodiakissa tärkeää on se, että pystymme luomaan mahdollisuuksia taiteilijoille, myös nuorille. Tämä on kiinnostanut Anna CY Chania, samoin kuin Zodiakissa tehtävä yleisötyö, joka on malli myös West Kowloonille”, Harri Kuorelahti muistuttaa.

“Tällaisessa taiteilijavaihdossa kaikkien panos on tärkeä. Taiteilijalta vaaditaan halukkuutta jakaa, antaa ja ottaa vastaan. – Ja tietysti rohkeutta, kaikki ei aina mene odotetusti ja asetettujen tavoitteiden mukaan.”

Yhteistyö Suomen kanssa on West Kowloonin ensimmäinen kansainvälinen sopimus. Tulevista yhteistyöprojekteista neuvotellaan jo englantilaisten ja australialaisten kumppaneiden kanssa.

“On hienoa, että West Kowloon on valinnut meidät yhteistyökumppaniksi tunnettujen tanssinäyttämöiden, esimerkiksi Sadler’s Wellsin rinnalle”, Harri Kuorelahti huomauttaa.

Yhteistyöohjelma tukee taiteellista työtä ja taiteilijoiden kehitystä ja auttaa suomalais-hongkongilaisten yhteistuotantojen syntymistä. Suomalaiset yhteistyökumppanit ovat Zodiak – Uuden tanssin keskus, Tanssin talo ry ja Tanssin Tiedotuskeskus.