Ice Hot -tapahtuma tuo Helsinkiin satoja tanssi- ja esittävän taiteen ammattilaisia kesällä

ARTIKKELIT
Sanna Kangasluoma, 17.5.2022

Helsingissä järjestetään kesä-heinäkuun vaihteessa iso pohjoismainen nykytanssikatselmus Ice Hot Nordic Dance Helsinki 2022. Tapahtumassa esiintyy 39 taiteilijaa tai tanssiryhmää Islannista, Norjasta, Ruotsista, Suomesta ja Tanskasta. Tapahtuma on tarkoitettu ammattilaisyleisöille ja sen pääjärjestäjä on Tanssin tiedotuskeskus.

Kolme miestä ja kaksi naista

Ice Hot partners: Danjel Andersson (Dansehallerne), Ólöf Ingólfsdóttir (Reykjavik), Katarina Lindholm (Tanssin tiedotuskeskus), Johannes Öhman (Dansens Hus Stockholm), Samme Raeymaekers (Dansens Hus Oslo). © Tanja Ahlstén

Pohjoismaista tanssitaidetta esittelevään katselmukseen 29.6.–3.7. on tulossa yli 350 kansainvälistä tanssialan ammattilaista kaikkialta maailmasta. Valtaosa heistä on festivaalien ja teatterien esitysvalinnoista vastaavia henkilöitä, joille tapahtuma on erityisesti suunnattu. Päätapahtumapaikka on uusi Tanssin talo, joka pääsee samalla esittäytymään laajalle kansainväliselle ammattiyhteisölle.

Ohjelmassa on 21 esitystä ja 18 teosesittelyä eli pitchausta, jotka valittiin avoimen haun perusteella vuosi sitten.

”Pyrimme luomaan mahdollisimman hedelmälliset puitteet taiteilijoiden ja muiden alan ammattilaisten kohtaamiseen ja keskusteluihin. Emme ajattele katselmusta vain markkinointitapahtumana vaan pikemminkin alan kehitystä tukevana tapahtumana”, kertoo Ice Hot Helsingin projektipäällikkö Katarina Lindholm.

Tapahtumassa on myös yhdeksän seminaaria ja ajankohtaiskeskustelua, jotka ovat avoimia kaikille kiinnostuneille ja ne striimataan. Ekologiset ratkaisut, diversiteetin ja moniäänisyyden edistäminen, vallankäyttö, tulevaisuuden yleisöt ja taiteilijat sekä muutokseen kannustaminen ovat keskustelujen aiheita.

Kotimaisella yleisöllä on mahdollisuus nähdä kansainvälistä nykytanssia, kun kolmeen Ice Hotin ohjelmistossa olevaan esitykseen on saatu lippuja myös ulosmyyntiin.

Heine Avdal (NO) ja Yukiko Shinozaki (JP): gone here (yet) to come 
Teatteritila muuttuu ikään kuin kankaaksi, jolle projisodaan erilaisia todellisuuksia.
Ke 29.6. klo 17.00 Aleksanterin teatteri
Lue lisää & liput ›

Marble Crowd (IS): Øland
Palkitussa esityksessä viisi merenkulkijaa ajautuu saarelle, joka sijoittuu johonkin todellisuuden ja fiktion rajamaille.
To 30.6. klo 19.30 Aleksanterin teatteri
Lue lisää & liput ›

Mette Ingvartsen (DK): Moving In Concert
Ingvartsenin maailmankaikkeudessa ihmiset, teknologia ja luonnonmateriaalit elävät rinnakkain, synnyttäen abstraktia liikettä.
Pe 1.7. klo 20.00 Tanssin talo, Erkko-sali
Lue lisää & liput ›

Tanssin tiedotuskeskus, katselmuksen pääjärjestäjä, on tyytyväinen, että elävä kansainvälinen tapahtuma saadaan vihdoin toteutettua.

”Jouduimme koronan takia siirtämään tapahtuman helmikuulta kesään, mutta saimme runsaasti kiitosta sekä taiteilijoilta että vierailta siitä, että emme vain päättäneet peruuttaa katselmusta. Kohtaamisia alan ammattilaisten välillä tarvitaan nyt kipeästi, jotta kansainvälinen toiminta elpyisi”, sanoo Lindholm.

Ice Hot -katselmuksen tarkoituksena on lisätä pohjoismaisten tanssitaiteilijoiden verkostoja, erilaisia työskentelymahdollisuuksia ja kansainvälisiä kiertueita. Pitkän tähtäimen tavoitteena on pohjoismaisen tanssin kentän ja rakenteiden kehittyminen vahvemmiksi ja kestävämmiksi.

Katselmukset ovat houkutelleet Pohjoismaihin satoja tanssi- ja esittävien taiteiden ammattilaisia ensimmäisestä, Tukholmassa vuonna 2010 järjestetystä tapahtumasta alkaen. Sen jälkeen tapahtuma on kiertänyt kaikki Pohjolan pääkaupungit, ja järjestetään nyt toista kertaa Helsingissä.

Ice Hot Nordic Dance Platformin tuottaa pohjoismaisista alan toimijoista koostuva yhteistyöverkosto, jossa ovat mukana Tanssin tiedotuskeskuksen lisäksi Dansens Hus Stockholm, Dansens Hus Oslo, Dansehallerne Kööpenhaminasta sekä Ice Hot Reykjavik -yhteisö.

Ice Hot Helsingin päärahoittajat ovat Jane ja Aatos Erkon säätiö, opetus- ja kulttuuriministeriö, Pohjoismainen kulttuuripiste ja Pohjoismainen kulttuurirahasto.

Ice Hot Logo