Ima Iduozee nuorten Generation 2023 -näyttelyn juryn puheenjohtajaksi

ARTIKKELIT
Emma Vainio, 21.5.2021

Taidemuseo Amos Rexin Generation-näyttelyn juryn puheenjohtajaksi on kutsuttu koreografi ja ohjaaja Ima Iduozee. Nuoria taiteentekijöitä yhteen kokoavaan näyttelyyn haetaan teoksia eri taiteenaloilta, ja Iduozee tuo tuomaristoon esitystaiteen asiantuntemusta. Generation-näyttely järjestetään kolmannen kerran vuonna 2023.

Ima Iduozee © Haley Tra My Lê

Ima Iduozee © Haley Tra My Lê

Amos Rexin Generation on triennaali, eli se toistuu joka kolmas vuosi. Näyttely on laajentunut merkittävästi ensimmäisestä vuodesta 2017, jolloin se järjestettiin Amos Rexiä edeltäneessä Amos Andersonin taidemuseossa.

Museonjohtaja Kai Kartio avaa, että nuorten taiteentekijöiden näyttelyyn ovat tervetulleita kaikkien taiteenlajien ehdotukset. “Edelliseen Generation 2020 -näyttelyyn saimme paljon eri tavoin tanssin liittyviä, tosi hyviä ehdotuksia. Lopulta tanssista muodostui aika olennainen osa näyttelyä”, Kartio sanoo.

Amos Rexissä ollaan kiinnostuneita kommunikoinnista eri taiteenalojen välillä. “Havaitsimme Generation 2020 -juryssa, ettei meillä ollut kauheasti tanssitaiteen asiantuntemusta. Nyt haluamme korjata tilanteen, ja Generation-juryn puheenjohtajana aloittaa Ima Iduozee”, Kartio perustelee valintaa. ”Saattaa olla, että Iduozeen läsnäolo saa aikaan entistäkin enemmän ehdotuksia tanssialalta. Katsotaan, mitä Generation 2023 tuo tullessaan!”

Toiveena rohkeat avaukset, maahanmuuttajataustaiset tekijät ja ristiinpölyttäminen

Ima Iduozeen lisäksi Generation 2023 -näyttelyn tuomaristossa ovat museonjohtaja Kai Kartio, kuratointitiimi eli Anastasia Isakova, Laura Porola ja Krista Mamia Amos Rexistä sekä Generation 2020 -näyttelyn taiteilijat Alex Luonto ja Anna-Karoliina Vainio.

Puheenjohtajana aloittava Iduozee kertoo odottavansa rohkeita ja monialaisia avauksia, joissa ei pelätä kokeilla uusia ilmaisun muotoja. “Toivon näkeväni hakemuksia yhteiskuntamme kaikilta eri alueilta ja demografioilta, etenkin maahanmuuttajataustaisilta tekijöiltä”, hän muotoilee. “Pidän eri taiteenalojen ja yleisöjen välistä ristiinpölyttämistä äärimmäisen tärkeänä näinä polarisoituvina aikoina.”

Amos Rexin Generation 2023 -näyttelyn teoshaku alkaa lokakuussa 2021. Mukaan valitaan noin 40 taiteilijaa. Kaikilla Generation 2023 -taiteilijoilla on mahdollisuus hakea Konstsamfundetilta projektiapuraha näyttelyä varten.

Generation 2020 -näyttelyn viimeinen teos nähdään livestriiminä Bio Rexistä maanantaina 24. toukokuuta. Tanssitaiteilija Johan Högstenin Battle 101: katutanssin lyhyt oppimäärä vie yleisön nauttimaan Suomen kovimpien katutanssijoiden taidoista ja tiedoista sekä oppimaan jotain uutta katutansseista ja hip hop -kulttuurista.