Ima Iduozee: Työskentely residenssissä oli kuin sukellus amerikkalaiseen tanssikulttuuriin

ARTIKKELIT
Inka Reijonen, 9.9.2015

”Yhdysvallat on haastava markkina-alue suomalaisille tanssitaiteilijoille ja -ryhmille. Tähän vaikuttavat paitsi kova kilpailu, myös monenlaiset käytännön seikat. Yhdysvalloissa on paljon mahdollisuuksia, mutta se vaatii pitkäjänteistä työtä ja osaamista”, sanoo Tanssin Tiedotuskeskuksen kansainvälisten asiain päällikkö Pirjetta Mulari.

Tanssin Tiedotuskeskuksen koordinoimassa ICE HOT – Nordic Dance -hankkeessa on viritelty yhteistyötä Yhdysvaltoihin: kolme festivaalijohtajaa kutsuttiin pohjoismaisia nykytanssin tekijöitä esittelevään ICE HOT Oslo -tapahtumaan joulukuussa 2014.

Bates Dance Festivalin johtaja Laura Faure näki katselmuksessa suomalaisen tanssija-koreografin Ima Iduozeen teoksen This is the title ja ihastui: Iduozee kutsuttiin Batesin kolmeviikkoiseen residenssiohjelmaan Lewistoniin, Mainen osavaltioon.

”Monien residenssissä kohtaamieni amerikkalaisten tanssijoiden ja koreografien koulutus painottui vahvasti modernin tanssiperinteen muotokieleen ja tekniikkaan. Käsityksemme nykytanssista ja sen lainalaisuuksista törmäsivät usein voimakkaasti. Tästä huolimatta työskentely residenssissä oli avartavaa – ikään kuin sukellus amerikkalaiseen tanssikulttuuriin, sen historiaan ja nykypäivään”, kertoo Iduozee.

Iduozee työsti residenssissä Purple Nights -teosta, joka saa ensi-iltansa lokakuussa, Tukholman Kulturhuset Stadsteaternissa. Aamut alkoivat usein tekniikkatunneilla, päivisin oli aikaa taustatyöhön ja omaan studiotyöskentelyyn, välillä myös esimerkiksi joogatunnille. Iltaisin kokoonnuttiin yhteen katsomaan esityksiä sekä jakamaan ajatuksia tanssitaiteesta ja residenssissä työskentelystä.

”Minulle tarjottiin mahdollisuus esittää keskeneräinen katkelma Purple Nights -teoksestani residenssissä järjestetyn work-in-progress illan aikana. Palautteen anto ja jälkipuinti perustui Liz Thermanin kuratoimaan Critical Responce prosessiin, jolla ohjattiin keskustelun kulkua hyvin rakenteellisesti. Keskeneräisen työn avaaminen täysin vieraassa ympäristössä oli tehokas tapa jolla kyseenalaistaa ja kirkastaa oman tekemisen lähtökohtia”, Iduozee kertoo.

Seuraavaksi Iduozee testaa uutta materiaalia Tukholmassa yhdessä tanssijoiden kanssa. Eurooppa onkin tutumpi työskentelyalue taiteilijalle. Residenssin myötä syntyi kuitenkin uusia yhteyksiä Yhdysvaltoihin.

”Yhteyksiä luomalla toivon voivani työskennellä niissä olosuhteissa, jotka koen itselleni hedelmällisimmiksi.”

 

Creative Commons -lisenssi
Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.