Ima Iduozeen teos valittiin eurooppalaiselle Aerowaves-suosituslistalle

ARTIKKELIT
Inka Reijonen, 6.11.2015

Tanssija-koreografi Ima Iduozeen teos This is the Title valittiin eurooppalaisen Aerowaves-verkoston vuoden 2016 suosituslistalle. "Aerowavesilla on ollut merkittävä vaikutus nuorten koreografien kansainvälisellä uralla. Katsotaan mitä se tuo tullessaan”, kommentoi Iduozee sähköpostitse Ranskasta, jossa hän on parhaillaan kiertueella teoksen kanssa.

 

Aerowaves-verkosto valitsee vuosittain 20 kiinnostavaa, nuorten ja nousevien tekijöiden teosta suosituslistalleen – tavoitteena on löytää teoksille esitysmahdollisuuksia ympäri Eurooppaa. Verkostoon kuuluu kumppaneita 33 maasta, joukossa on paitsi tanssialan organisaatioita, myös esitystahoja, festivaaleja, tanssin taloja ja teattereita.

This is the Title nähdään syksyllä myös Kenneth Kvarnströmin luotsaaman tukholmalaisen Kulturhuset Stadsteaterin ohjelmistossa. Iduozee uskoo, että vuonna 2012 valmistuneella teoksella on vielä elinkaarta jäljellä.

”Rakenteiden ei tulisi kertakäyttötuotteistaa teoksia. Näin käy, kun jo kantaesitettyjen teosten uudelleenharjoittamista ei rahoiteta, vaikka kyseessä on suomalaisen tanssitaiteen ulkomaanvientiä edistävä toiminta. Tämä on harmillista, sillä Suomesta kyllä löytyy kansainvälisesti varteenotettavia tekijöitä”, Iduozee miettii.

”Hakeminen kannattaa aina, vaikkei tulisikaan valituksi. Haun myötä lukuisat eurooppalaiset tanssin asiantuntijat ja presentterit näkevät teoksen – työ tulee nähdyksi ja nimi jää muistiin.”

”Minkä täytyy tulla nähdyksi”

Aerowaves-haku on avoin kaikille Euroopassa toimiville koreografeille. Tänä vuonna hakemuksia tuli lähes 600, joista 19 Suomesta – kaikkien aikojen ennätysmäärä.
”Kyllä ne puhuttavimmat teokset puskevat sieltä läpi. Omaperäinen ja merkityksellinen teosidea sekä ammattimainen toteutus ja mielenkiintoinen esiintyjyys kiinnittävät huomiota. Se onko teos esimerkiksi liikkeellinen, konseptuaalinen vai aihelähtöinen ei rajaa valintaa”, sanoo Harri Kuorelahti Zodiak – Uuden tanssin keskuksesta.

Kuorelahti edustaa verkostossa Zodiak – Uuden tanssin keskusta peresentterikumppanina ja Suomea yhdessä Pirjetta Mularin (Tanssin Tiedotuskeskus) kanssa.

”Presentteripartnerina olen kiinnostunut teoksista, joita Zodiak voisi tuoda Helsinkiin. Lisäksi yritän edistää suomalaisten tekijöiden pääsyä maailmalle, kuulostella mikä kiinnostaa ja tuoda näitä tekijöitä ja teoksia enemmän esiin. Olemme täällä peräpohjolassa, kaukana Keski-Euroopan yhteyksistä – meidän pitääkin tehdä töitä taiteilijoidemme tunnettuuden eteen.”

Suosituslistalle nousevat valitaan suljetulla äänestyksellä, joten lopputulos on myös verkoston jäsenille yllätys.

”Hakeminen kannattaa aina, vaikkei tulisikaan valituksi. Haun myötä lukuisat eurooppalaiset tanssin asiantuntijat ja presentterit näkevät teoksen – työ tulee nähdyksi ja nimi jää muistiin.”

Suomalaiset menestyneet Aerowaves-teoshaussa hyvin

Viime vuosina useampia suomalaisia tekijöitä teoksineen on noussut Aerowaves-suosituslistalle: esimerkiksi Carl Knifin Red ja Taneli Törmän ja Zoom sekä Anna-Maria Häkkisen ja Dig My Jockey ja Elina Pirisen Lover of the Pianist.

Kuorelahden mukaan suomalaisia nykytanssin tekijöitä yhdistää rehellisyys ja uskollisuus omaa tekemistä ja taiteellista ajattelua kohtaan.

”Suomessa tehdään taiteellisesti korkeatasoista nykytanssia. Suosituslistalle päätyisi useampikin teoksia meiltä, jos hakuvideoiden kestoa ei olisi rajattu 40 minuuttiin. Monisyisemmät tai pidempikestoiset teokset eivät aina avaudu näin lyhyessä ajassa.”

Tutustu muihin Aerowaves Twenty16 taiteilijoihin ja teoksiin.

 

Creative Commons -lisenssi
Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.