Javier Torres: Haluan voimistaa Suomen Kansallisbaletin identiteettiä entisestään

ARTIKKELIT
Emma Vainio, 9.2.2023

Suomen Kansallisbaletin taiteellinen johtaja, meksikolais-suomalainen Javier Torres haluaisi vähentää baletin maailmassa vaikuttavaa pelon ilmapiiriä. Artikkeli julkaistiin alun perin Finnish Dance in Focus 2023 -lehdessä.

Javier Torres © yebophotography

”Tanssijat voisivat ilmaista paljon rohkeammin mielipiteensä ja tuoda asioita esiin treenisalissa ja näyttämöharjoituksissa”, sanoo Suomen Kansallisbaletin taiteellinen johtaja, meksikolais-suomalainen Javier Torres.

”Perinteinen baletin koulutusjärjestelmä, jossa joku jatkuvasti korjaa ja kertoo, mitä pitää tehdä, voi luoda lapsenomaisen asenteen. Tämä saattaa johtaa siihen, että tanssijat ovat riippuvaisia jatkuvasta palautteen saamisesta, välttävät syvempää pohdiskelua, eivätkä opi itse ottamaan vastuuta.”

”Toisaalta koko balettimaailman rakenteeseen kuuluu olennaisena osana pelon historia, jonka näen täysin tarpeettomana”, Torres selittää.

”Haluan luoda rohkaisevaa ilmapiiriä tanssijoiden keskuuteen.”

Torres tanssi lähes koko tanssijan uransa Suomessa

Javier Torres aloitti Suomen Kansallisbaletin taiteellisena johtajana elokuussa 2022. Jo ennen tätä hänen suhteensa Suomeen on ollut läheinen. ”Tuntuu kuin olisin tullut 14 vuoden jälkeen takaisin kotiin.”

Torres muutti Suomeen vuonna 1989, valmistuttuaan klassiseksi tanssijaksi ja kuubalaisen metodin tanssinopettajaksi Mexico Cityn kansallisesta balettikoulusta.

Aluksi hän työskenteli tanssijana koreografi Jorma Uotisen johtamassa Helsinki Dance Companyssa. Suomen Kansallisbalettiin Torres siirtyi vuonna 1991 ja tanssi siellä vuoteen 2008 asti – eli lähes koko tanssijan uransa.

”Noista vuosista ryhmän taso on noussut huimasti”, taiteellinen johtaja sanoo nyt.

Javier Torres on työskennellyt yli 30 vuoden ajan opettajana ja koreografina lukuisille ryhmille, esimerkiksi Lyon Opera Ballet’lle, Netherlands Dance Theatrelle, Stuttgart Ballet’lle ja West Australian Ballet’lle. Lisäksi hän on luennoinut lukuisissa kansainvälisissä tanssilääketieteen konferensseissa balettipedagogiasta.

Mistä Suomen Kansallisbaletin identiteetti rakentuu, jos ei suomalaisuudesta?

Baletin maailmassa ja mediassa on viime aikoina käyty keskustelua siitä, kuinka monet kansallisbaletit ovat kadottamassa oman tyylinsä, identiteettinsä.

”Jos tietty ryhmä palkkaa hyvän koreografin tekemään teoksen ja se osoittautuu menestykseksi, jo muutaman kuukauden päästä saman teoksen tanssii jokin toinen ryhmä”, Torres selittää. Taiteellisen johtajan mukaan systeemi heikentää ryhmien identiteettiä, koska saman teoksen ja saman koreografin kädenjäljen voi lopulta nähdä missä tahansa.

”Haluan rakentaa ohjelmiston, joka on vain meidän, niin paljon kuin mahdollista.”

Suomen Kansalllisbaletin ryhmä on muokkautunut yhä kansainvälisemmäksi: nykyisin tanssijoista vain noin 30 prosenttia on suomalaisia.

”Ottaisin Kansallisbalettiin todella mielelläni lisää suomalaisia tanssijoita, mutta tinkimättä ryhmän tasosta. Suomi on pieni maa, ja ongelma on, ettei meillä ole riittävää määrää tarpeeksi korkeatasoisia tanssijoita tulossa balettikoulutukseen”, Torres sanoo.

”Se, mikä tekee Suomen Kansallisbaletin, on korkea taso esiintymisessä ja rooleihin eläytymisessä. Myös avoimuus ja kunnioitus muita kohtaan sekä se, että toivotamme tervetulleeksi tanssijat kaikkialta maailmasta, on tärkeä osa identiteettiämme.”