Joululahjat hankkimatta? Osta lahjaksi tanssielämys!

ARTIKKELIT
15.12.2021

Onko hikinen joululahjarumba vielä edessä? Tee ekoteko ja hanki pukinkonttiin esitysliput, jotka antavat rakkaalle ystävälle, veljelle tai anopille turhan tavaran sijaan elämyksiä ja elämää.

Kokosimme listan lahjaideoita, jotka antavat iloa ja jäävät saajansa mieleen – kaappeja turhalla krääsällä täyttämättä.

Helsinki Dance Company & Kinetic Orchestra: Gravity @ Petra Tiihonen

Helsinki Dance Company & Kinetic Orchestra: Gravity @ Petra Tiihonen

Helsinki Dance Company & Kinetic Orchestra: Gravity
Helsingin Kaupunginteatteri 5.–17.2.2022

Helsinki Dance Companyn ja Kinetic Orchestran yhteistyössä toteuttama Gravity jatkaa koreografi Jarkko Mandelinin äärimmäisen fyysisten ja liikkeeseen keskittyvien teosten jatkumoa kahdeksan tanssijan voimin. Tanssiteosta inspiroivat nykyaikaiset tanssitekniikat, pariakrobatia sekä kamppailulajien funktionaalisuus.

Kinetic Orchestra -tanssiryhmän perustaja Jarkko Mandelin on klassisen baletin koulutuksen saanut nykytanssikoreografi ja kansainvälisesti toimiva kouluttaja. Kymmenessä vuodessa hän on luonut oman tunnistettavan tyylinsä ja tunnetaan erityisesti nykytanssin paritekniikan ja lattiatekniikan kehittäjänä.

Helsingin kansainvälinen balettikilpailu ›
Suomen kansallisooppera ja -baletti 30.5.–6.6.2022

Helsinki International Ballet Competition on enemmän kuin pelkästään kilpailu. Se on viikon mittainen opintomatka baletin ja tanssin huipulle. Näe tulevaisuuden balettitähdet Helsingissä ja nauti alkukesän vehreydestä Helsingin Töölönlahden maisemissa. Kilpailun alku- ja välierät tanssitaan Alminsalissa, finaalit ja kilpailun päättävä gaala nähdään Kansallisoopperan päänäyttämöllä.

Auri Ahola: Viehâ ›
Rovaniemen taidemuseo Korundi 28.1.–6.2.2022

Viehâ on monitaiteinen ja immersiivinen näyttämöteos Rovaniemen taidemuseolla Korundissa. Teoksen nimi Viehâ on inarinsaamea, ja tarkoittaa suomeksi väkeä. Auri Ahola käsittelee teoksessa menetyksen, luopumisen, yhteisön ja toivon teemoja saamelaiskulttuurin näkökulmasta. Miten paljon ihminen voi lopulta vaikuttaa asioiden kulkuun suurempien voimien edessä? Kuka päättää, mikä säilyy ja mikä katoaa ajan kuluessa?

Auri Ahola: Viehâ (Kuvassa Ailu Valle & Auri Ahola) @ Janne Airaksinen

Suomen kansallisbaletti / Jorma Elo: Sibelius ›
Suomen kansallisooppera ja -baletti 25.2.–14.5.2022

Uutuusbaletti kertoo Jean Sibeliuksen luovuudesta ja sen eteenpäin vievästä voimasta. Kaiken takana on Ainon ja Jeanin intohimo ja palava rakkaus. Koreografi Jorma Elon viime vuosien vahva kiinnostus klassisiin tarinabaletteihin näkyy Sibeliuksen rakenteessa ja liikekielessä.

Ice Hot Helsinki | Mette Ingvartsen (DK): Moving In Concert ›
Tanssin talo, Helsinki 10.2.2022

Helsingissä, upouudessa Tanssin talossa järjestetään helmikuussa kansainvälisille ammattilaisyleisöille suunnattu tanssikatselmus Ice Hot Nordic Dance Platform. Kaksi Ice Hotin ohjelmistoon kuuluvaa pohjoismaista tanssi-iltaa (10. ja 11. helmikuuta) on avoimia kaikille: Tanskalaisen Mette Ingvartsenin Moving in Concert ja islantilaisen Marble Crowdin Øland.

Mette Ingvartsenin Moving in Concertin maailmankaikkeudessa ihmiset, teknologia ja luonnonmateriaalit elävät rinnakkain, synnyttäen abstraktia liikettä. Esitys inspiroituu digitalisoituneessa maailmassa elävästä, aistivasta ihmiskehosta ja tutkii plastisuuden, abstraktion ja mielikuvituksen poetiikkaa.

Ice Hot Helsinki | Marble Crowd (IS): Øland ›
Tanssin talo, Helsinki 11.2.2022

Laajasti palkitun, reykjavikilaisen Marble Crowd -kollektiivin Øland-teoksessa viisi merenkulkijaa ajautuu Ølandin rannikolle – saarelle, joka sijoittuu johonkin todellisuuden ja fiktion rajamaille. Heidän yrityksensä luoda maailma muistista uudelleen kompastuu menneen ja nykyhetken väliin, avaten tulevaisuuden näkymiä kimmeltävissä rappion jälkimainingeissa.

Marble Crowd: Øland© Owen Fiene, Kara Hergils Valdimarsdóttir

Marble Crowd: Øland© Owen Fiene, Kara Hergils Valdimarsdóttir

Tanssiteatteri MD: Ystäväni Pikku Pörriäinen ›
Hällä-näyttämö, Tampere 5.–16.2.2022

Ystäväni Pikku Pörriäinen tuo näyttämölle Ylen Pikku Kakkosesta tutun kärpäsen ötökkäkavereineen. Pienet ja suuret katsojat visuaalisuudellaan hurmanneen esityksen kekseliäs ja utelias kärpänen tapaa yllättävissä tilanteissa monenmoisia ötököitä. Esitys kertoo ystävyydestä, suvaitsevaisuudesta sekä muiden auttamisesta ja muistuttaa koko elävän elämän arvostamisesta – jopa sen pienimmän hyönteisen.

Tero Saarinen Company: HZ | HUNT ›
Tanssin talo 31.3.–9.4.2022

Uusi tulkinta Tero Saarisen rakastetusta Kevätuhri-soolosta HUNT (2002) ja Johanna Nuutisen koreografia Hz (2022) yhteisillassa. Nuutisen Hz (Hertsi) on monimuotoisesti aisteja ruokkiva syväsukellus ääniaaltoihin, missä merten äänisaaste toimii metaforana nykyajan ärsyketulvalle. Elämän dualismista ja kehollisuuden katoamisesta väkevästi ammentavaa Saarisen HUNT-teosta pidetään yhtenä Igor Stravinskyn Kevätuhrin merkittävimmistä nykytulkinnoista.

Tero Saarinen Company: Hz (kor. Johanna Nuutinen) & Hunt (kor. Tero Saarinen) © Jonas Lundqvist & Marita Liulia

Suomen kansallisbaletin tähdet: Uudenvuoden Balettigaala ›
Aleksanterinteatteri, Helsinki 1.-2.1.2022

Suomen kansallisbaletin solistit esittävät baletin klassikkonumeroita tähtitanssija Sergei Popovin suunnittelemassa gaalassa. Gaalassa nähdään venäläisen klassisen baletin kauneimpia numeroita mm. Joutsenlammesta ja Diane & Acteon baletista. Mukana on myös Suomessa harvemmin nähtyjä Mihail Fokinin mestariteoksia, kuten taianomainen pas deus baleteista Scheherazade sekä ote baletista Sylvia.

…tai kääräise pakettiin tanssillista luettavaa?

Se alkoi joutsenesta — Sata vuotta arkea ja unelmia Kansallisbaletissa ›

350-sivuinen, hienosti kuvitettu tietokirja kattaa sata vuotta suomalaisen baletin historiaa. Mittavan tutkimustyön tuloksena syntynyt kirja antaa yleiskuvan siitä, miten Suomen kansallisbaletti syntyi ja kehittyi eri balettimestarien ja baletinjohtajien aikakausina.

Kerrontaa rytmittävät teema-artikkelit puvustuksesta, lavastuksesta ja musiikista. Kirjassa tarkastellaan koreografeja, teoksia ja niiden vastaanottoa, ja tanssijat kertovat työstään haastatteluissa. Teos tuo esiin, kuinka baletti on ollut tärkeä osa suomalaista ja kansainvälistä kulttuurielämää.

Etsijä – Tero Saarisen tie nykytanssin huipulle ›

Tero Saarinen on rakentanut poikkeuksellisen uran tanssijana, koreografina ja Tero Saarinen Companyn taiteellisena johtajana. Tietokirja kuljettaa lukijansa niin tanssitaiteilijan poikkeukselliseen lapsuuteen, taiteilijaelämän kovaan ytimeen kuin puhuttelevaan saaris-ajatteluun, jota noudattamalla kuka tahansa voisi elää vielä vähän rohkeammin.

Kansallisoopperan balettioppilaitoksen juhlakirja ›

Balettioppilaitoksen juhlakirja, Balettioppilaitos – sata vuotta suomalaista balettikoulutusta, on ilmestynyt. Kirja sukeltaa balettikoulutuksen viimeiseen sataan vuoteen ja tutustuttaa myös tämän päivän kouluarkeen ja -juhlaan. Ääneen kirjan sivuilla pääsevät Balettioppilaitoksen pitkäaikaiset opettajat, asiantuntijat ja oppilaat.