Kansainvälinen tanssin päivä Sodankylästä Raisioon 29.4.

ARTIKKELIT
Sanna Kangasluoma, 27.4.2017

Kansainvälistä tanssin päivää vietetään 29. huhtikuuta 2017 tanssien, esityksissä, tanssielokuvissa, toreilla ja teattereissa, opistoissa ja kirjastoissa - ammattilais- ja harrastajavoimin.

Tanssin päivää on vietetty jo 35 vuoden ajan. Aloite tanssin päivän viettoon tuli Suomesta, Kansainvälisen teatteri-instituutin ITI:n tanssikomitean jäseneltä Doris Laineelta vuonna 1982. Suomessa oli tanssin aseman kohentamiseksi vietetty tanssin päivää jo edellisenä vuonna, 1981.

Unescon alainen ITI halusi tehdä tanssin päivästä kansainvälisen tapahtuman, jonka tehtävä on saada huomiota tanssille ja tuoda esiin sen merkitystä jokapäiväisessä elämässä.

 

Keho on ilmaisun eikä esittämisen väline.

Joka vuosi valitaan joku tanssitaiteilija kirjoittamaan maailmalle tanssiaiheinen viesti, jota levitetään ja luetaan tanssin päivänä. Tänä vuonna julistuksen antajaksi oli pyydetty postmodernin tanssin edelläkävijää Trisha Brownia, mutta hän menehtyi maaliskuussa.

Brownin läheinen yhteistyökumppani Susan Rosenberg kuitenkin kokosi Brownin aikaisemmista kirjoituksista ja lausunnoista viestin, jonka keskeinen sanoma on, että keho on ilmaisun eikä esittämisen väline.

“Tansseissani ei ole mitään salaista merkitystä. Ne ovat henkisiä harjoituksia fyysisessä muodossa”, on Trisha Brown (1936–2017) sanonut.

Koko Suomi tanssii

Suomessa järjestetään kymmeniä tanssitapahtumia lukuisilla paikkakunnilla tanssin päivän kunniaksi. Useimpiin tapahtumiin on vapaa pääsy. Monissa tapahtumissa yleisö voi osallistua Koko Suomi tanssii -kampanjaan.

Tanssi tulee ihmisten keskelle ainakin Mikkelissä kauppakeskus Stellassa ja Seinäjoen Torikeskuksessa 29.4. sekä Vantaalla kauppakeskus Jumbossa perjantaina 28.4. Tampereen keskustorilla tanssitaan isolla joukolla Koko Suomi tanssii -kampanjan katutanssia jo perjantaina 28.4. klo 16.30.

Raisiossa on jo perinteiset Kaiken maailman tanssit lauantaina 29.4. ja Rovaniemellä ja Sodankylässä on uusien tanssiteosten ensi-illat. Kouvolan teatteri järjestää 29.4. ensimmäistä kertaa tanssin päivän juhlan, jossa on nykytanssia, katutanssia ja tanssielokuvia.

Helsingissä koko Ruoholahti humppaa, Kaisa-kirjastossa voi törmätä reggaetoniin ja Kaapelitehtaalla, tulevan Tanssin talon kotipaikalla, on koko päivän kestävä Kaapelin tanssin päivä klo 11–02.