Kordelinin 30 000 euron kulttuuripalkinto koreografi Ismo-Pekka Heikinheimolle

ARTIKKELIT
Aino Kukkonen: "Ismo-Pekka Heikinheimo ja kehollinen arkkitehtuuri", 8.11.2019

Alfred Kordelinin säätiö jakoi vuosittaiset tiede- ja kulttuuripalkinnot 6. marraskuuta 2019. Tanssitaiteilija ja koreografi Ismo-Pekka Heikinheimo palkittiin erityisesti visuaalista taidetta ja arkkitehtuuria tanssiin yhdistävästä työstään. Julkaisemme palkintouutisen yhteydessä Aino Kukkosen Finnish Dance in Focus -lehteen (2018-2019) kirjoittaman artikkelin “Ismo-Pekka Heikinheimo ja kehollinen arkkitehtuuri”.

Kordelinin 30 000 arvoisen kulttuuripalkinnnon saivat myös näyttelijä Maria Ylipää, Helsingin yliopiston professori Harri Vasander sekä toimittaja ja humoristi Pasi Heikura.

Kordelinin säätiön perustelut:

“Tanssitaiteilija, koreografi Ismo-Pekka Heikinheimo tunnetaan taiteellisesta rohkeudesta sekä rajoja rikkovasta yhteistyöstä visuaalisten taiteiden kanssa. Hänen koreografioidensa omaperäinen liikekieli syntyy vuorovaikutuksessa arkkitehtuurin tai varta vasten rakennetun esitysympäristön kanssa. Näin tanssi vaikuttaa kasvavan orgaanisesti ympäristön synnyttämistä impulsseista. Sarjassa Anybody’s Architecture (2017–2019) soolotanssijat jäsentävät suhdettaan tilaan pieteetillä valituissa arkkitehtonisissa kohteissa, jotka voivat olla niin historiallisia monumentaalitiloja kuin upouusia rakennuksiakin. Vaikuttavan energinen ja jopa animaalinen ilmaisu ei ole pelkkä itseisarvo sinänsä vaan tapa kohdata vaihtuvia ympäristöjä kehollisesti ja tehdä taideteosanalyysejä tanssin ruumiillisin keinoin.“

Lue säätiön tiedote aiheesta täältä.

Ismo-Pekka Heikinheimo: Anybody’s Architecture ©Sakari Viika

Ismo-Pekka Heikinheimo ja kehollinen arkkitehtuuri

”Tanssia ja arkkitehtuuria yhdistävät samat lainalaisuudet kuten vertikaalisuus ja painovoima”, sanoo koreografi Ismo-Pekka Heikinheimo. ”Liike myös muuttaa kokemustamme tilasta.”

“Tilallisuus on tanssijantyössä keskeinen elementti – tanssijat havainnoivat koko ajan tilaa ja aikaa. Olen aina ollut kiinnostunut esitystilasta ja sen visuaalisista elementeistä. Esimerkiksi homoyhteisöä käsitelleessä teoksessa ToF rakensimme kaksikerroksisen kodin sekä ulkotilan näyttämölle.”

Heikinheimon suositussa teossarjassa Anybody’s Architechture (2017-2018) on nyt nähty neljä teosta. Niistä muodostuu hieno kaari suomalaisen arkkitehtuurin ja tanssitaiteen kohtaamisia. Löyly on suosittu saunarakennus terasseineen meren äärellä ja se edustaa uutta arkkitehtuuria. 1960-luvulla kallion sisään louhitun kansainvälisesti maineikkaan Temppeliaukion kirkon arkkitehtuuri sai aluksi Suomessa osakseen kritiikkiäkin. Hvitträskin taiteilijakoti puutarhoineen taas edustaa 1900-luvun alun kansallisromantiikkaa. Vanhin esityspaikoista oli yhdeksi maailman kauneimmista kirjastoista kutsuttu Kansalliskirjasto (1840).

Teokset ovat tanssijoiden kanssa yhdessä rakennettuja sooloja, joissa on mukana myös muusikoita sekä arkkitehtuuriasiantuntija. Työryhmä on ensin tutkinut jokaista tilaa ja sen käyttäjiä. Keskiössä on se, miten kokemukset tilasta muuttuvat tanssiksi.

Heikinheimo kuvailee lähestymistapaansa ekologiseksi.

“Meistä ei jää jälkiä paikkaan, emme tuo mitään kalustoa, emmekä osta mitään uutta. No okei, yhdet viikset ostettiin Löylyn hipsterihenkiselle hahmolle”, hän naurahtaa.

Teossarja on myös herättänyt huomaamaan, että julkiset tilat eivät oikeasti olekaan avoimia, vaan esiintyminen niissä vaatii pitkiä neuvotteluja. Teossarjan nimen mukaisesti esitykset ovat kaikille saavutettavia ja ilmaisia.

Toinen lähtökohta on mutkaton yleisösuhde.

“Olen jo ovella toivottamassa tervetulleeksi ja kerron aluksi muutamalla sanalla, mitä me olemme tehneet. Haluan luoda ilmapiirin, jossa koreografi on yleisön lähestyttävissä. Esimerkiksi Kansalliskirjastossa yleisöä jäi innokkaasti juttelemaan työryhmän kanssa. En muista, koska olisin saanut yhtä paljon palautetta kuin silloin!”


Ismo-Pekka Heikinheimo

Heikinheimo on valmistunut tanssijaksi London Contemporary Dance Schoolista 1989 ja taiteen maisteriksi Aalto-yliopiston Taiteen ja suunnittelun korkeakoulusta 2014. Hänen yli viittäkymmentä teostaan on esitetty useissa maissa ympäri maailmaa. Heikinheimo on toiminut nykytanssin lehtorina Teatterikorkeakoulussa 1996–2001. Hän on suositun Tanssin Aika -festivaalin perustaja. Nykyisin hän toimii Ismo Dance Companyn taiteellisena johtajana.