Kulttuurikeskukset kutsuvat viihtymään

ARTIKKELIT
Inka Reijonen, 9.9.2015

Tanssin Tiedotuskeskus järjesti EARS Europe–Asia Roundtable Sessions -tapahtumassa ohjelmaosion, jossa esiteltiin kiinnostavia kulttuurikeskuksia ja esiintymistiloja Aasiassa. Aasian huikeat, lähivuosina valmistuvat keskukset ja suomalainen Tanssin talo jakavat halun tuoda taiteen osaksi ihmisten arkea.

Hong Kongin satama-alueelle on rakenteilla yksi maailman suurimmista kulttuurisista keskittymistä, West Kowloon Cultural District. Tanssin yksikön johtaja Anna Cy Chan esitteli EARS:issa erilaisista esitys-, näyttely- ja oleskelutiloista muodostuvaa aluetta, jossa taide ja julkinen tila kohtaavat:

”Meitä ja kulttuuria ei voi erottaa toisistaan. West Kowloon voi olla kuin toinen koti, oleskelutila, joka tarjoaa kokonaisvaltaisia kokemuksia. Oleellista on, että ihmiset viihtyvät alueella. Jonain päivänä he myös ostavat lipun esityksiin”, Anna Cy Chan sanoi.

Taipeihin on puolestaan rakenteilla perinteisiä esitystilojen konventioita rikkova Taipei Performing Arts Center. Taipein suurimpien yömarkkinoiden, metroaseman ja ostoskeskusten lomaan asettuva keskus lomittuu ihmisten elämänrytmiin, kertoi keskuksen johtaja Austin Wang:

”Haluamme olla 24/7 teatteri ja rikkoa perinteisen käsityksen aukioloajoista. Toisille sopivat esitykset keskiyöllä, toiset taas haluavat nähdä esityksiä aamuvarhaisella”, sanoi Wang.

Myös Helsinkiin suunnitteilla oleva Tanssin talo haluaa saada ihmiset viihtymään.

”Tanssin talo muistuttaa enemmän elävää keskusta kuin laitosteatteria. Monipuoliset esitykset, tapahtumat ja festivaalit, oleskelutilat, ravintola, klubit ja tanssi-iltamat tarjoavat nähtävää ja koettavaa aamusta iltaan”, kertoo Tanssin talo ry:n projektipäällikkö Hanna-Mari Peltomäki.

Anna Chanin mukaan kulttuurikeskukset ovat oleellinen osa elävää kaupunkikulttuuria. ”Kulttuuri voi myös tuoda uusia bisnesmahdollisuuksia”, Chan totesi.

Tanssin talokin tarjoaisi toteutuessaan nähtävää ja koettavaa paitsi kaikille suomalaisille, myös ulkomaisille turisteille. Toimeliaisuus synnyttäisi uutta liiketoimintaa, joka vaikuttaisi positiivisesti paitsi tanssialaan myös muualle yhteiskuntaan, uskoo Peltomäki.

”Elävä Tanssin talo brändää Helsinkiä kiinnostavana ja kulttuurimyönteisenä kaupunkina. Aktiivisen talon toteuttaminen vaatii kuitenkin resursseja. Päättäjillä on nyt tuhannen taalan paikka, jota ei kannata jättää käyttämättä”, hän vetoaa.

Tanssin talolle on myönnetty historiallinen 15 miljoonan euron yksityinen lahjoitus. Lahjoituksen ehtona on kaupungin ja valtion tuki sekä investointikustannuksin että talon toiminnan rahoittamiseen. Tuesta ei vielä ole päätöstä – Tanssin talon kohtalo onkin nyt päättäjien käsissä.

 

Creative Commons -lisenssi
Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.