Maailmaa kiertänyt tanssielokuva Fram jakaa vuoden 2020 katsotuimman suomalaisdokumentin sijan

ARTIKKELIT
Anni Leino / Emma Vainio, 17.5.2021

Suomalaiset elokuvat menestyivät viime vuonna festivaaleilla koronasta huolimatta. Thomas Freundlichin ja Valtteri Raekallion tanssielokuvat Fram ja Cold Storage ovat jälleen kansainvälisten festivaalitilastojen kärjessä.

Fram kuvaa todellista matkaa Huippuvuorille – ja toisaalta liikkeen keinoin kerrottua, unenomaista vaellusta

Fram kuvaa todellista matkaa Huippuvuorille – ja toisaalta liikkeen keinoin kerrottua, unenomaista vaellusta

Thomas Freundlichin ja Valtteri Raekallion Fram-dokumenttielokuva (2019) nähtiin 17 ulkomaisen festivaalin ohjelmistossa vuonna 2020. Se ylsi jaetulle ykkössijalle suomalaisten dokumenttielokuvien festivaalitilastoissa, yhdessä Jenni Kivistön ja Jussi Rastaan Colombia in my Arms -dokumentin kanssa (Filmimaa Oy, 2020). Cold Storage (2016) -tanssilyhytelokuva puolestaan nähtiin 34 festivaalilla ympäri maailmaa, ja se oli vuoden toiseksi esitetyin suomalainen lyhytelokuva.

Suomen elokuvasäätiön julkaisemat tilastot kattavat vain säätiön tuotantotukea saaneiden ja/tai säätiön festivaalilevityksessä olleiden elokuvien festivaalitiedot.

Freundlich toteaa, että elokuvafestivaalien kenttä on ollut viimeksi kuluneen vuoden aikana valtavassa myllerryksessä tapahtumien peruuntuessa, lykkäytyessä tai siirtyessä verkkoon. ”On hienoa, että koronavuoden haasteista huolimatta suomalaiset elokuvat ovat pystyneet ylläpitämään vahvaa festivaalinäkyvyyttä niin itsenäisen levityksen kuin Suomen elokuvasäätiön levityksessä olevien tuotantojen osalta”, ohjaaja-kuvaaja kehuu.

Tanssitaiteen tutkimusmatkailijat

Tanssin tiedotuskeskuksen Finnish Dance in Focus 2020–2021 -lehdessä on aiemmin julkaistu upein still-kuvin kuvitettu artikkeli Fram-elokuvasta. Elokuvan sisältöjä ja teemoja sekä kuvauksiin valmistautumista avaava teksti julkaistiin alun perin englanniksi:

Mikä ajaa ihmisen tutkimaan tuntematonta tai tekemään taidetta, ja onko niissä lopulta kyse samasta asiasta? Tanssielokuva Fram on yhdistelmä dokumenttia ja taide-elokuvaa. Esseemäinen elokuva rinnastaa taiteen tekemisen tutkimusmatkailuun ja vie katsojan molempien äärelle Huippuvuorten henkeäsalpaaviin maisemiin.

Ensimmäisestä reissusta jäi sellainen olo, että tänne on vielä palattava

“Taide syntyy aina jossain inhimillisten kykyjen äärirajoilla. Riskienhallinta on osa ammattitaitoa, joka tekee niiden rajojen hakemisesta turvallista kaikille. Hienoimmat hetket tässä työssä on ehdottomasti niitä, kun saa jakaa nämä kokemukset ensin rakkaan ystävän ja lopulta yleisön kanssa”, Valtteri Raekallio maalaa.

 Valmistautuminen äärirajoille

Kaksikon suunnitelma matkustaa Pohjoiselle jäämerelle kuvaamaan Fram-elokuvaa kahdestaan näyttäytyy elokuvassa mahtipontisena ja jopa älyttömänä ideana. Mutta Freundlich ja Raekallio eivät ole ensimmäistä kertaa Huippuvuorilla, heidän ensimmäinen siellä kuvaamansa tanssielokuva North Horizon valmistui jo vuonna 2010.

“Ensimmäisestä reissusta jäi sellainen olo, että tänne on vielä palattava. Olemme nykyisin paljon kokeneempia retkeilijöitä ja elokuvantekijöitä, joten osasimme valmistautua kaikkeen vähän paremmin”, kuvailee Thomas Freundlich.

Ampumaharjoitukset jääkarhujen varalta, tarkkaan mitoitetun retkiruokavalion suunnittelu ja harkittu tarpeiston pakkaaminen kuuluivat tämän tanssielokuvan valmisteluun – koreografian suunnittelun lisäksi. Rinkkoihin oli mahduttava elokuvan puvustuksen lisäksi Huippuvuorten äärimmäisten sääolosuhteiden vaatimat varusteet sekä kuvauskalusto.

Tutkimusmatkailu & taide

Elokuvallisena esseenä Fram sekä kuvaa todellista matkaa Huippuvuorille että on unenomainen, liikkeen keinoin kerrottu kuvitteellinen matka. 1900-luvun alun tutkimusmatkailijoiden, Roald Amundsenin ja Fridtjof Nansenin tarinat kulkevat elokuvassa taiteilijakaksikon 2000-lukulaisen matkatarinan rinnalla. Tutkimusmatkailu ja taiteen tekeminen näyttäytyvät samankaltaisena jatkuvana pyrkimyksenä eteenpäin, kohti tuntematonta.

On tärkeää, että taide haastaa katsojan lisäksi tekijänsä

Aihe on kiinnostanut Freundlichia ja Raekalliota jo pitkään. Molemmat kokevat tärkeäksi, että taide haastaa katsojan lisäksi tekijänsä.

Ystävyys & seikkailu

“Välillä on vaikeaa erottaa, syntyvätkö teosideat ammatillisesta kunnianhimosta vai meidän tarpeesta seikkailla ja viettää aikaa yhdessä”, Raekallio kuvailee. “Ystävyys luo puitteet, jossa meillä on ikään kuin jatkuva suunnittelupalaveri käynnissä, vaikka oltaisiin päätetty, että nyt ei puhuta töistä – ideoita syntyy ja osa jää elämään”, jatkaa Freundlich.

Ystävyys näkyy Framissa välittömyytenä ja kaverusten välisenä huumorina. Se on myös projektia kannatteleva voima.

Elokuva vie katsojan ääriolosuhteisissa tapahtuvan taiteellisen prosessin keskelle, ankaraan myrskyiseen säähän, joka laittaa suunnitelmat uusiksi. Raekallio ja Freundlich ovat jumissa teltassa useita päiviä eivätkä voi tehdä muuta kuin odottaa myrskyn laantumista. Unen ja valveen välitilassa aika käy elastiseksi, se venyy. Ulos ei voi mennä, siellä vain tuulee.

Myrsky on taitekohta, jossa matkakertomuksena alkanut elokuva muuttuu vähitellen omalakiseksi tanssielokuvaksi. Unenomaisiin kohtauksiin ilmestyy mystinen vaeltava nainen. Pakottava tarve edetä vaivaa kuin klonkkua muistuttavan hahmon paino rintakehän päällä…

Fram-elokuvan ovat ohjanneet Thomas Freundlich ja Valtteri Raekallio, osatuottajana toimi Raekallio Corp. -tanssiryhmä sekä lisärahoittajina mm. Suomen Kulttuurirahasto sekä Jenny ja Antti Wihurin rahasto.

Fram-elokuvan festivaalilevityksestä vuosina 2019–2020 sekä Cold Storage -elokuvan levityksestä vuodesta 2017 alkaen on vastannut tuotantoyhtiö Lumikinos Production Oy yhdessä saksalaisen aug&ohr medienin kanssa. Elokuvien kansainvälinen levitys vuosina 2019–2020 oli osa Lumikinos Production Oy:n kulttuurivientihanketta, joka toteutettiin Opetusministeriön tuella.