Malmin seurakunta osallistui Koko Suomi tanssii -kampanjaan Tanssiteatteri Glims & Glomsin kanssa

ARTIKKELIT
Anni Leino, 10.4.2017

Sunnuntai-iltana 12.3.2017 Tanssiteatteri Glims & Gloms julkaisi YouTube-tilillään tanssihaaste-videon, jossa Malmin seurakunnan 27 työntekijää tanssi koreografi-tanssija Panu Varstalan Koko Suomi tanssii -kampanjan nykytanssikoreografian. Julkaisun jälkeen herkkä, kaunis video levisi nopeasti sosiaalisessa mediassa.

Kuvakaappaus Malmin seurakunnan tanssihaaste-videolta.

Kuvakaappaus Malmin seurakunnan tanssihaaste-videolta.

Malmin seurakunnan kirkkoherra Heikki Arikka kertoo saaneensa toistakymmentä yhteydenottoa heti videon julkaisun jälkeen ja kertoo, että myöhemmin positiivista palautetta on tullut lisää:

“Julkaisimme videon sunnuntai-iltana noin klo 22. Illalla moni ihminen oli yksin netin äärellä ja lähestyi minua kertomalla henkilökohtaisesta elämäntilanteestaan, johon tämä tanssimme oli hetkellisesti tuonut toivoa ja lohtua”, kertoo Arikka ja jatkaa “Se, että voi tanssin ja musiikin kautta puhutella näin syvällisesti ihmisen eksistenssiä ja tuoda toivoa, avaa evankeliumiin ja kirkon sanoman ‘sanoittamiseen’ sekä ihmisten kohtaamisiin aivan uuden näkökulman.”

Suuri merkitys sekä seurakunnan työntekijöille että alueen asukkaille

“Malmin seurakunnan kirkkoherra Heikki Arikka otti meihin yhteyttä helmikuussa nähtyään Helsingin kaupungin johtavien virkamiesten tanssihaastevideon. Helsingin kaupungintalolla kuvattu balettihaastevideo oli hieno ja hän toivoi oman seurakuntansa voivan haastaa jollakin samankaltaisella kaikki Suomen seurakunnat mukaan kampanjaan”, kuvailee videon ohjannut ja suunnitellut Glims & Glomsin taiteellinen johtaja Tuomo Railo.

“Päädyimme yhdessä nykytanssihaasteeseen Chisun tunnelmallisen musiikin ja Panu Varstalan koreografisten ohjeiden perusteella. Ajattelimme, että tiiliseinäiseen kirkkosaliin ja papin asuihin yhdistettynä Onni-haaste tuo ikäänkuin kynttilän valoa”, kertoo Railo ja jatkaa “Loin Panu Varstalan ohjeiden pohjalta videon käsikirjoituksen ja koreografian, joka kestää koko kolmeminuuttisen kappaleen alusta loppuun. Lähetin koreografiasta seurakunnalle ohjevideon ennen kuvauksia ja henkilökunta opetteli liikkeet omatoimisesti. Liikesarjasta pyrin tekemään helposti hahmotettavan ja muistettavan, jotta sen omaksuminen onnistuisi annetussa ajassa.”

Panu Varstalan ohjeissa kehotetaan tanssin aluksi sanomaan ”Tämä onni on omistettu sinulle!”. Seurakunnan videolla lause nähdään 27 esiintyjän viittomana. Lauseen käänsi viittomakielen tulkki Tuula Linnapuro.

Kirkkoherra Arikkan mukaan tanssihaaste-videolla on ollut suuri merkitys sekä seurakunnan työntekijöille että alueen asukkaille:

“Malmin seurakuntaa pidetään vähän sellaisena lähiöseurakuntana, joka on jotenkin sivussa kaikesta. Tämän tanssihaasteen myötä työntekijät ja monet seurakuntalaiset ovat kokeneet, että seurakuntamme onkin keskellä ja oikeastaan edessä. Teimme jotain sellaista mitä muut eivät ole tehneet. Tämä projekti on selvästi nostanut itsetuntoa ja tuonut hyvää mieltä niin työntekijöihin kuin seurakuntalaisille.”

Tanssissa kehollisuuden ilosanoma

“Olemme niin tottuneet sanalliseen viestintään, että ihmisen kokonaisvaltaisuuden kohtaaminen on selvästi unohtunut tai hukkunut. Tämä on saanut minut pohtimaan uudella tavalla koko kirkon tapaa kommunikoida ja olla vuorovaikutuksessa ihmisten kanssa.” kertoo Heikki Arikka, kun kirkossa kuvatun tanssihaaste-videon julkaisusta on kulunut noin kuukausi.

Tanssihaaste-videon kuvauksiin osallistuminen oli seurakunnan työntekijöille vapaaehtoista. Kuvaukset toteutettiin maanantaina, joka on suurimmalle osalle seurakunnan työntekijöistä vapaapäivä. Vapaapäivän vienyt tanssihetki ei haitannut seurakunnan työntekijöitä.

“Mukana olleet työntekijät kokivat, että tanssihetki ja sen tekeminen lähensi työyhteisöä ja on parantanut ilmapiiriä. Kaikki kokivat, että tällainen heittäytyminen teki hyvää työyhteisölle ja moni toivoo jatkoa projektille”, sanoo Arikka ja jatkaa:

“Toivon, että tanssin ja kehollisuuden ilosanoma leviäisi laajemmalle seurakuntien toiminnassa. Lähdin itse mukaan yhteen uuteen tanssihaastejuttuun tämän videoprojektimme innoittamana. Olisi kiva oppia tanssimaan ja päästä myös omasta rajoittuneesta kehon käytöstä monipuolisempaan ja rohkeampaa keholliseen ilmaisuun.”

Tuomo Railon mukaan videon ohjaaminen ja kuvaaminen oli hauskaa:

“Esiintyjät olivat tehneet kotiläksynsä hyvin ja heittäytyivät tanssimaan herkästi annettua koreografiaa. Kuin vahingossa kuvissa erottuu muutama näkökulmahenkilö, joiden olemuksesta ja kasvojen ilmeistä heijastuu rauhaa ja hyvää mieltä. Glims & Glomsin toinen taiteellinen johtaja, Simo Heiskanen, editoi videosta rauhallisen kokonaisuuden, joka yksinkertaisuudessaan kantaa kestonsa yllättävänkin hyvin.”

Videon kuvauksesta vastasi Ari Kauppila Indictus Oy:stä sekä Tuukka Ylönen.

Uusia yhteistyömahdollisuuksia tanssin kentälle

Koko Suomi tanssii -kampanjan käynnistymisestä tulee huhtikuussa kuluneeksi kolme kuukautta. Jo nyt yli puoli miljoonaa ihmistä tavoittanut kampanja on osoittanut, että tanssi kiinnostaa suomalaisia.

Malmin seurakunnan ja Glims & Glomsin yhteistyössä toteuttama tanssihaaste-video on hieno avaus ja konkreettinen esimerkki kampanjan mahdollisuuksista kehittää tanssin kenttää ja sen ulkopuolelle levittäytyvää yhteistyötä.

“En ymmärtänyt kuinka iso ja syvällinen voima voi tällaisella olla. Lähtiessämme tekemään tanssihaaste-videota, emme osanneet arvata minkälaisen vastaanoton se tulee saamaan”, sanoo kirkkoherra Heikki Arikka ja jatkaa:

“Kehollisuuden mukanaan tuoma sielunhoidollinen tai lohdullisuuden, toivon tuojan näkökulma oli minulle yllätys. Haluan ehdottomasti perehtyä asiaan paremmin ja oppia tästä enemmän. Olisi kiva keskustella teidän tanssitaiteilijoiden kanssa aiheesta. Tämä kun on itselleni melko vieras kenttä tai maasto“, pohtii Arikka ja toteaa lopuksi:

“Olen todella kiitollinen Tuomo Railolle tästä meidän tanssihaasteesta. Ilman Tuomoa tämä ei olisi onnistunut näin hyvin.”