“Mitä kohtaamisia!” – Pirkanmaan kulttuuripalvelutarjotin monipuolistaa kulttuuritoimijoiden ja hoitolaitosten välistä yhteistyötä

ARTIKKELIT
Emma Vainio, 26.10.2021

Taidetta lähelle -hankkeessa kehitetty kulttuuripalvelutarjotin kokoaa yhteen Pirkanmaan taidelaitosten, festivaalien ja kulttuuritoimijoiden palveluja ja taide-elämyksiä. Tavoitteena on raivata polkuja saavutettaville taide- ja kulttuuripalveluille ihmisten arkiympäristöön, kuntiin ja sote-palveluihin. Mukana on myös tanssitoimijoita.

Tanssijat Minttu Pietilä ja Joel Alalantela Koukkuniemen vanhainkodissa © Anniina Kumpuniemi

Pilotin kehittämisessä on ollut mukana 13 kulttuurilaitosta ja -festivaalia sekä viisi sote-toimijaa Pirkanmaalta. Netissä selattavalle PDF-tarjottimelle on koottu esityksiä, konsertteja, näyttelyitä, taiteilijatapaamisia, työpajoja ja koulutuksia, joiden joukosta esimerkiksi hankkeessa mukana olevat hoitolaitokset voivat tilata vierailun.

Tanssitoimijoista syksyn 2021 tarjotinpilotissa ovat mukana Tanssiteatteri MD, Pispalan Sottiisi, Tanssimania ja Tanssivirtaa Tampereella -nykytanssifestivaali.

Ideana on, että mukana olevat teatterit, taiteilijaryhmät ja taidetalot muokkaavat jo olemassa olevasta tarjonnastaan sisältöjä, jotka räätälöidään uudenlaisiin toimintaympäristöihin ja uudenlaisille näyttämöille sopiviksi. Esityksiä ja yleisötyötä sovelletaan monenlaisiin ympäristöihin, esimerkiksi palvelukeskuksiin, sairaalaosastoille, lasten- ja nuortenkoteihin, kouluihin, päiväkoteihin ja työpaikoille.

Kulttuurielämyksiä viedään siis ihmisille, joiden on vaikeaa tai mahdotonta päästä katsomaan esityksiä tai vierailemaan taidelaitoksissa.

Kaikilla tulisi olla oikeus kokea kulttuuria

“Ennen kaikkea haluamme edistää saavutettavuutta. On tosi tärkeää osata ja uskaltaa viedä taidetta lähelle sekä luoda uudenlaisia kumppanuuksia”, sanoo hankkeen koordinoinnista vastaava Kulttuurikeskus PiiPoon toiminnanjohtaja Pilvi Kuitu. “Kaikilla ihmisillä tulisi olla yhdenvertainen oikeus osallistua kulttuuripalveluihin kuntien kulttuuritoimintalain hengessä, mikä ei tosin vielä toteudu”, hän jatkaa.

Kulttuuripalvelutarjottimen tavoitteena on siis monipuolistaa kulttuuritoimijoiden ja esimerkiksi hoitolaitosten välistä yhteistyötä ja luoda samalla taiteilijoille uusia työskentelymahdollisuuksia.

“Mitä kaikkea taiteilijan työ voi olla? Miten voitaisiin monipuolistaa ja tukea esimerkiksi sote-toimijoiden tavoitteita ja toimintaa? Voitaisiinko kulttuuripalveluiden avulla tukea esimerkiksi ikäihmisten osallisuuden, toimijuuden ja itsemääräämisoikeuden toteutumista palvelutaloissa?” Kuitu pohtii.

“Kulttuuripalvelutarjottimen isoin etu taidekokemuksen tilaajalle on ennakoitavuus ja monipuolisuus. Haluamme auttaa sote-toimijoita suunnitelmallisten kulttuurisisältöjen toteuttamiseen”, hän kiteyttää.

Meneillään vauhdikas vierailusyksy

Taidetta lähelle -hanke ehdittiin käynnistää juuri ennen koronaa helmikuussa 2020. “Melkein puolitoista vuotta kehitettiin, ilman että varsinaisia vierailuja pystyttiin toteuttamaan”, Pilvi Kuitu tarkentaa.

Parhaillaan pilotissa on meneillään kiivas vierailusyksy: helmikuun 2022 loppuun mennessä toteutetaan 70 vierailua – osa menemällä paikan päälle, osa etänä.

“Ilman koronaa emme olisi päässeet etenemään hankkeessa näin pitkälle, eikä palvelutarjottimen prototyyppiäkään olisi syntynyt”, Kuitu arvioi.

Vastaanotto on ollut innokasta, kiinnostunutta, lämmintä ja arvostavaa

Tanssitoimijoista kulttuuripalvelutarjotinpilotissa on mukana muun muassa Tampereella toimiva Tanssiteatteri MD. “Olemme päässeet työskentelemään ympäristöissä, joihin yksittäisenä toimijana saattaa olla vaikea saada jalkaa oven väliin”, Tanssiteatteri MD:n toiminnanjohtaja Anniina Kumpuniemi iloitsee.

Tanssiteatteri MD esiintyy syksyn mittaan esimerkiksi ympärivuorokautisen asumisen yksiköissä ja palvelukeskuksissa, joiden asukkaat eivät juuri koskaan pääse tekemään teatteriretkiä tai varsinkaan kokemaan nykytanssia. Syksyn vierailut tehdään enimmillään kolmen tanssijan ryhmässä, ja jos on ollut ahdasta, esiintyjät ovat käyttäneet maskia.

“Olemme toteuttaneet esimerkiksi liikkeellisiä, aamutoimista lähteviä koreografisia työpajahetkiä sekä järjestäneet Valintoja – Choices -teoksen avoimia harjoituksia, jotka perustuvat improvisaatioon”, Kumpuniemi kertoo. Lisäksi Tanssiteatteri MD:ltä on kulttuuripalvelutarjottimessa ollut tilattavissa kaksi esitystä, Sisaret sekä Santeri Sammakon seikkailut.

“Vastaanotto on ollut hyvin innokasta, kiinnostunutta, lämmintä ja arvostavaa”, Kumpuniemi sanoo. “Jotkut avoimia harjoituksia nähneet ovat jopa kyselleet, että onko Tanssiteatteri MD:n tila esteetön, jos vaikka pääsisi paikan päälle katsomaan valmista esitystä myöhemmin avustajan kanssa.”

Vahvoista kohtaamisista Anniina Kumpuniemen mieleen on jäänyt eräs yli 90-vuotias, entinen voimistelija, joka arvosti liikkeen katselemista erityisesti. Palaute oli vuolasta: “Hienoa! Ihanaa! Todella taidokasta! Voi kuinka kaunista!“

Kumpuniemi muistaa myös erään muistisairaan rouvan, joka kommentoi näkemäänsä liikettä puhumalla ääneen jatkuvaa, absurdia tajunnan virtaa. “Mikä yleisö! Kaiken kaikkiaan näin välitöntä kommentointia ja kokemuksen ääneen sanottamista ei yleensä ikinä aikuisyleisöiltä kuule”, Kumpuniemi sanoo.

“Voisimmepa yhä useammin tarjota tällaisia sisältöjä ja kokemuksia vanhojen ihmisten arkeen!”

Vuosille 2022-2023 haetaan jatkorahoitusta

Taidetta lähelle -hanke käynnistyi Suomen Kulttuurirahaston Taidetta hoitolaitoksiin -avustuksella helmikuussa 2020. Nyt julkaistu kulttuuripalvelutarjotin on prototyyppi, josta voivat tänä vuonna hankkia palveluita vain hankkeessa mukana olevat sote-toimijat.

Pilotti toimii pohjana laajassa yhteistyössä kehitettävälle Pirkanmaan kulttuuripalvelutarjottimelle, joka on tulevaisuudessa avoin kaikissa alueen kunnissa toimiville organisaatioille.

Hanke on toteutettu tiiviissä yhteistyössä kulttuuri- ja sote-toimijoiden kanssa. Mukana ovat olleet Kulttuurikeskus PiiPoo, Tampere-talo, Tampereen Työväen Teatteri, Tanssiteatteri MD, Tampere Filharmonia, Tampereen Musiikkijuhlat, Nuorisoseurat, Pispalan Sottiisi, Tanssimania, Tampereen Teatterikesä, Tanssivirtaa Tampereella nykytanssifestivaali, Tampereen taidemuseo, Muumimuseo, Tampereen yliopistollinen keskussairaala TAYS ja Pirkanmaan sairaanhoitopiiri, Kotokampus Lempäälä, Tampereen kaupunki, Sointu Senioripalvelut ja Kangasalan kaupunki, asumispalveluyksiköt.

Parhaillaan Taidetta lähelle -hankkeelle haetaan jatkorahoitusta vuosille 2022-2023. Mukaan on lähdössä 15 uutta toimijaa, joista iso osa on vapaan kentän ammattilaisia – uutena toimijana mukana on esimerkiksi Pirkanmaan Tanssin Keskus.