Miten tanssitaide taipuu digitaalisille alustoille ja sosiaaliseen mediaan? Tanssija Natasha Lommin ja Elina Häyrysen projekti perustuu kokeilulle, luovuudelle ja leikille
Natasha Lommin ja Elina Häyrysen Target Helsinki -projekti täytti sosiaalisen median kanavat tanssisisällöillä keväällä ja kesällä 2020, mutta onko taiteen tekeminen sosiaalisessa mediassa uhka vai mahdollisuus ja kuinka esittävä taide sopii digitaaliseen maailmaan? Elokuussa 2020 Target Helsinki otti uuden alustan haltuun: Lommin ja Häyrysen Target podcastin ensimmäiset jaksot on julkaistu Spotifyssa.
Lue lisää
Seuraa Target Helsinkiä
Kuuntele Target podcastia
Taiteen tekemisestä, nykytanssijan arjesta ja urasta, menestymisestä ja rahasta, äitiydestä, somesta, lähestyvästä keski-iästä, esiintymisestä ja unelmista ammentava podcast avaa Target-projektin taustoja ja uppoutuu sen aiheisiin syvemmälle kahdeksan jakson verran. Mutta mikä ihmeen Target ja mistä se sai alkunsa?
Sosiaalinen media tanssitaiteilijoiden leikkikenttänä
Ideoidessaan sosiaalisen median alustoille sijoittuvaa Target Helsinki -taideprojektia ei tanssitaiteilija Elina Häyrynen, Natasha Lommi tai kukaan muukaan voinut tietää, millainen poikkeuskevät 2020 oli tuloillaan. Häyrysellä ja Lommilla oli koronakriisin alkaessa suunnitelma ja rahoitus Target Helsinki -projektille, joka mahdollisti tanssisisältöjen tuottamisen verkkoon. Taidesisältöjen – videoiden, live-lähetysten ja kuvien lisäksi tanssitaiteilijoita kiinnosti tutkia, miten sosiaalisen median läsnäolo vaikuttaa taiteilijan ja yleisön väliseen suhteeseen.
”Alunperin meillä oli ajatuksena käsitellä menestystä, sitä mitä se on, onko sitä, ja siihen liittyviä ilmiöitä taiteen keinoin eri sosiaalisen median kanavissa”, kuvailee Elina Häyrynen. ”… mutta aika nopeasti koronakriisin myötä aihe alkoi tuntua lattealta ja epäkiinnostavalta, vaikka kyllä siitä jotain jälkiä näkyy Targetin videoissa”, jatkaa Natasha Lommi. Ehkä selkeimmin aiheen käsittely näkyy videoteoksissa Pose ja Gold Rush, joissa Häyrynen ja Lommi poseeraavat ja puhuvat rahasta Suomen kulttuurirahaston gaalassa, tai videolla 100m dance jossa trendikkäisiin urheiluvaatteisiin pukeutuneet tanssijat tanssivat kilpaa juoksuradalla.
Lommi ja Häyrynen ovat tanssineet yhdessä jo lapsena Suomen kansallisoopperan balettikoulussa. Viimeiset kymmenen vuotta kaksikko on nähty yhdessä tanssimassa mm. Susanna Leinonen Companyn teoksissa.
”Meillä on pitkä yhteinen historia company-tanssijoina, josta on muodostunut hyvin tietyntyyppinen työskentely- ja projektimalli: harjoitusperiodi, esitykset Suomessa ja ulkomaille keikalle… ja tämä sama uudestaan ja uudestaan”, listaa Häyrynen. ”Target syntyi tarpeesta tutkia tanssin tekemisen tapoja toisesta vinkkelistä. Projekti, jossa videoita julkaistaan joka viikko ja näyttämö on sosiaalinen media, asettaa työskentelylle hyvin erilaiset raamit. Suunnitelmia täytyy olla valmis muuttamaan lennosta, joka pakottaa olemaan läsnä ja reagoimaan. Tämä vaikuttaa myös yleisösuhteeseen.”
Target Helsinki -projektin työryhmään kuuluvat Häyrysen ja Lommin lisäksi taiteilija Noora Geagea, äänisuunnittelija Janne Hast and stylisti Kaisu Hölttä.
Pala korona-kevään tanssihistoriaa
Korona-rajoitukset herättivät esittävän taiteen kentän ympäri maailman pohtimaan, voisiko verkkoympäristö toimia näyttämönä ja miten. Häyrynen ja Lommi eivät usko digitaalisuuden koskaan täysin korvaavan live-esityksiä, mutta ovat kiinnostuneita tutkimaan mitä lisäarvoa esimerkiksi sosiaalisen median kanavat voivat taidesisällöille tuoda – koronasta riippumatta.
“Onhan se aika uskomatonta, miten ajan hermolla Target oli ihan vahingossa. Pelkäsimme, että tilanne Suomessa luisuu ulkonaliikkumiskieltoon asti, joka olisi vaikuttanut kuvaussuunnitelmiin merkittävästi”, kuvailee Lommi.
Jonkin verran korona kuitenkin vaikutti myös Targetin videoihin. Työryhmä julkaisi kansainvälisenä tanssin päivänä mustavalkoisen videoteoksen What moves us, jossa tanssii 21 suomalaista tanssin ammattilaista omissa kodeissaan. Ennen rajoitusten voimaantuloa tyhjässä teatterissa kuvattu Do I need other people toi taas kauniisti esiin kosketuksen merkityksen keskellä ajanjaksoa, jossa teatteri oli suljettu ja fyysistä läheisyyttä vältettävä. Videoteoksessa Generations Lommi ja Häyrynen tanssivat duetot tanssija-äitiensä kanssa. Ajassa kauniisti resonoiva video tuo esiin kehossa kaikuvan äidin kaipuun. Viittauksia koronakevään ilmiöihin voi nähdä myös valkoisessa keittiössä kuvatussa videoteoksessa The Food Party’s Over, jonka taustalla näkyvät kasat vessapaperia. Videon keittiö muistuttaa laboratoriota, jossa tutkitaan vielä tuntematonta.
Tanssijan askel lähemmäs yleisöä
Target Helsinki julkaisi Facebookissa, Instagramissa, YouTubessa ja Vimeossa videoita, kuvia ja muuta sisältöä maaliskuun alusta toukokuun loppuun viikoittain. Lisäksi projektin vaiheita ja taustoja avattiin lähes päivittäin Instagram stoorien kautta. Päivittäinen sosiaalisen median päivittäminen omin kasvoin ja sanoin asetti uudenlaisen haasteen tanssitaiteilijoille.
“Target on osoittanut, että yleisökohtaaminen sosiaalisen median välityksellä voi olla myös merkityksellinen ja paljon välittömämpi kuin vaikka perinteinen esityksen jälkeen järjestetty yleisökeskustelu”, Häyrynen sanoo. Lommi huomauttaa, että moni haluaa nähdä esityksen tai elokuvan tietyn näyttelijän takia, mutta tanssin kentällä yksittäisen freelancer-tanssijan uran seuraaminen on paljon vaikeampaa. Koreografivetoisten ryhmien tanssijat jäävät helposti nimiksi käsiohjelmaan ja esitys ainoaksi tanssijoiden ja yleisön väliseksi kohtaamiseksi. Voisiko sosiaalinen media tarjota tanssijoille väylän olla yhteydessä yleisöön ja toisinpäin?
Kaksikko kuvailee projektia leikkikentäksi ja alustaksi erilaisille kokeiluille ja niistä oppimiselle. ”Aluksi jännitti, miten tämä kaikki otetaan vastaan tai kiinnostaako ketään. Meistä kumpikaan ei ollut aiemmin esimerkiksi puhunut pidempiä pätkiä Instagramissa tai tuottanut mitenkään järjestelmällisesti sisältöä eri alustoille”, kuvailee Lommi.
Korona vaikutti kaikkien arkeen. ”Olimme suunnitelleet ajastavamme julkaisuja työmatkalaisia ajatellen, mutta yhtäkkiä moni tekikin töitä kotona. Oman haasteensa toi myös meidän molempien päiväkoti-ikäiset lapset, jotka roikkuivat aika ajoin molemmissa lahkeissa”, nauraa Häyrynen. Lommi ja Häyrynen toteavat, että sosiaalisessa mediassa aitous toimii, joten omaa arkeaan ei kannata liikaa silotella. Projektissa kulkivat vierekkäin huolitellut videoteokset ja rosoisempi arki. “Saimme arjen näyttämisestä myös paljon kiitosta seuraajilta eli kai tämä oli taideprojektin lisäksi jonkinlainen realistinen kurkkaus tanssitaiteilijan korona-arkeen”, Natasha Lommi nauraa.
Kaikki Target Helsinki -videot on katsottavissa projektin Vimeosta ja YouTubesta.
Artikkeli on myöhemmin luettavissa englanniksi uusimman Finnish Dance in Focus -lehden numerosta, joka julkaistaan syyskuussa 2020.