OKM keskittyy kärkihankkeissaan koulutukseen – kulttuurille vain muutama prosentti

ARTIKKELIT
Sanna Kangasluoma, 4.9.2015

OKM:n hallinnonalaa koskeviin kuuteen hallituksen kärkihankkeeseen osoitetaan yhteensä 300 miljoonaa euroa. Taiteen ja kulttuurin osuus tästä on 10 miljoonaa.

Pääosin on kyse osaamisesta ja koulutuksesta sekä tutkimuksesta ja innovaatioista ja niiden kaupallistamisesta. Tavoitteena on luoda pysyvä muutos suomalaiseen koulutukseen.

”Kärkihankkeiden tavoitteena on tehdä Suomesta koulutuksen kärkimaa, jossa tekee mieli oppia koko ajan uutta. 300 miljoonan kasvupanos sivistykseen ja tutkimukseen vauhdittaa pysyvää muutosta koulutuskenttäämme”, toteaa opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen tiedotteessa.

Kulttuuria koskevan kärkihankkeen kohdalla puhutaan nimenomaan taiteen ja kulttuurin saavutettavuuden parantamisesta. Siihen hallitus osoittaa suunnitelmissaan 10 miljoonaa euroa. Lopullinen euromäärä varmistuu budjettiriihessä myöhemmin syksyllä.

Pääosassa lapset

Tavoitteena on tuoda kulttuuri osaksi lasten arkea, vahvistaa lasten ja nuorten luovuutta sekä lisätä taiteen ja kulttuurin saavutettavuutta.
Tämä aiotaan toteuttaa lisäämällä taiteen perusopetuksen ja muun taide- ja kulttuuritoiminnan tarjontaa kouluissa, kerhoissa ja iltapäivätoiminnassa.

Tiedotustilaisuudessa 4.9. opetus- ja kulttuuriministeri Grahn-Laasonen korosti, että kärkihankkeessa pyritään löytämään hyviä käytäntöjä ja uudenlaisia toimintamalleja, joita voidaan jatkossakin hyödyntää.

Prosenttiperiaate ulotetaan esittäviin taiteisiin

Taiteen ja kulttuurin saavutettavuutta lisätään laajentamalla prosenttiperiaatetta koskemaan myös esittävää taidetta. Prosenttiperiaate on perinteisesti tarkoittanut, että noin prosentti rakennushankkeen kustannuksista käytetään taiteeseen. Periaatteen laajentamisessa tullaan tekemään yhteistyötä myös sosiaali- ja terveysalan kanssa. Myös tässä kohdassa on tähdätään sopivien mallien ja hyvien käytäntöjen löytämiseen.

Prosenttiperiaatetta aiotaan laajentaa kahdessa vaiheessa: keväällä 2016 alkaa ensimmäinen kokeilu ja reilun vuoden kuluttua siitä käynnistyy toinen vaihe. Se mitä näissä vaiheissa tapahtuu, selviää valtion budjetin vahvistuttua, kommentoi ministeri Grahn-Laasonen tiedotustilaisuudessa.

Taiteen perusopetuksen sekä muun kulttuuritoiminnan laajentamisesta on ministeriön suunnitelmien mukaan päätökset tehty ensi vuoden loppupuolella, ja uudenlaisen toiminnan aalto voisi käynnistyä jo syyskaudella 2016.

Lue lisää opetus- ja kulttuuriministeriön tiedotteesta

Tiedotustilaisuuden tallenne on katsottavissa valtioneuvoston verkkosivuilla

 

Creative Commons -lisenssi
Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.