OKM myönsi 60 uutta taiteilijaeläkettä – joukossa myös tanssitaitelijoita

ARTIKKELIT
Inka Reijonen, 8.7.2015

Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt 60 uutta taitelijaeläkettä eri taiteenalojen edustajille. Tanssitaiteen saralla uusiksi taiteilijaeläkkeen saajiksi nimettiin pitkän linjan tanssitaiteilija-koreografit Leena Gustavson, Tarja-Maarit Rinne ja Ervi Sirén.

Tanssitaiteilija-koreografi Ervi Sirénille myönnettiin puolikas taiteilijaeläke. Kolmatta kertaa eläkettä hakenut Sirén sanoo olevansa ilahtunut saapuneesta kirjeestä ja myös onnekas.

”Vaikka eläke on vain puolikas, on sillä iso merkitys. Se takaa tietyn perusturvan. Olen ollut pitkään alalla ja koen, että tämä on myös tunnustus tehdystä työstä”, Sirén miettii.

Tänä vuonna täysi taitelijaeläke myönnettiin 42:lle ja osaeläke 18 taiteilijalle. Täysi taitelijaeläke on 1328,69 euroa kuukaudessa ja osaeläke siitä puolet. Eläkettä myönnettäessä otetaan huomioon hakijan varallisuusasema sekä hänen toimeentulomahdollisuutensa, esimerkiksi muut eläketulot.

Seuratansseja ja suomalais-afrikkalaista kulttuurivaihtoa

Eläkkeelle Sirén ei kuitenkaan ole vielä jättäytymässä. Heinäkuun lopulla Täydenkuun tanssit
-festivaaleilla saa ensi-iltansa Reetta-Kaisa Ileksen Hiljaiset tunteet, jossa Sirén esiintyy. Suomalaisia seuratanssiperinteitä kunnioittava teos kerää tunnettuja kotimaisia tanssitaitelijoita yhteen.
”Tämä on ollut ihan mahtava projekti! Meillä on ollut hurjan hauskaa ja toisaalta myös aika kova harjoitteleminen Reetta-Kaisan hienossa ohjauksessa, meille taas kerran uusien asioiden parissa”, Sirén sanoo.

Liikkeellä on myös Villa Karon residenssissä syntynyt suomalais-afrikkalainen yhteistyö.

”Tutkimme beniniläisen muusikon kanssa mitä voikaan syntyä, kun suomalainen nykytanssi ja afrikkalaiset rytmit kohtaavat. Yhteistyö on ollut äärimmäisen kiehtovaa.”

Sirénin mukaan yhteistyö on tuonut aivan uutta innostusta omaan työhön – käytännön järjestelyissä on kuitenkin ollut haasteita:

”Myös kulttuurivaihdossa eriarvoisuus on ilmiselvää. On ollut todella vaikeaa saada viisumeita Afrikasta Suomeen. Lisäksi rahoitusta matkoihin maailmalta tänne ei juurikaan ole”, Sirén miettii.

Valtion ylimääräinen taiteilijaeläke myönnetään tunnustuksena ansiokkaasta toiminnasta esittävänä ja luovana taiteilijana. Eläkkeen myöntää hakemuksesta opetus- ja kulttuuriministeriö Taiteen edistämiskeskuksen ja valtion taidetoimikuntien asiantuntijalausuntojen perusteella.

 

Creative Commons -lisenssi
Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.