Onnea 20-vuotiaalle – Tanssiteatteri MD kantaa vastuuta Pirkanmaan tanssikulttuurista

ARTIKKELIT
Inka Reijonen, 1.12.2017

Tanssiteatteri MD juhlii tänä vuonna 20-vuotista taivaltaan. Tampereella toimiva ryhmä on täyttänyt katsomoita sekä lasten että aikuisten teoksilla, kutsunut huipputekijöitä Tampereelle ja kantanut vastuuta Pirkanmaan tanssikulttuurista. Tunnelmia teoksista vuosien varrelta voi ihastella Intelligiibeli-iltamissa 1.–5.12.2017.

Kuva vuodelta 1997, kun Tanssiteatterit Mobita ja Dansco yhdistyivät MD:ksi. Ensimmäinen yhteiskuva otettiin MD:n silloisen näyttämön Tanssi-Frenckelin portaikossa. Kuvassa oikealta: Hanna Rosendahl, Elina Jakowleva, Jari Karttunen, Mari Rosendahl, Anniina Kumpuniemi, Laura Mäkelä, Tuula Linnusmäki, Helena Saarinen, Minna Saari ja Pepe Lempinen. @ Ami Hyvärinen.

Tanssiteatteri MD sai alkunsa 20 vuotta sitten, vuonna 1997, tanssiteatteri Mobitan ja Danscon yhdistyttyä. Opetus- ja kulttuuriministeriöstä ehdotettiin ryhmien yhdistymistä vastauksena Danscon valtionavustushakemukseen. Mobita toimi jo tuolloin VOS-teatterina. Toiminnanjohtaja Anniina Kumpuniemi kuvaa aikoja jännittäviksi:

“Mobitassa tehtiin uuden tanssin lähtokohdista ponnistavia kokeellisia ja monitaiteellisia teoksia. Danscon juuret olivat taas baletissa sekä neoklassisissa ja teatteritanssin perinteissä. Aluksi ajatus yhdistymisestä tuntui häkellyttävältä. Kuinka kaksi niin erilaista ryhmää voisi löytää toisensa?”

Tehtiin päätös, että toimitaan saman kannatusyhdistyksen alla erillisinä ryhminä. Toiminnan myötä huomattiin kuitenkin, että yhteistäkin oli: Kaikkia kiinnosti liikepainotteinen tekeminen, omien teosten luominen ja vierailijakoreografien kutsuminen Tampereelle. Myös yleisötyö nähtiin tärkeänä. Tanssiteatteri MD oli syntynyt.

Tero Saarisesta Pikkukakkoseen

Tanssiteatteri MD työllistää tällä hetkellä täysipäiväisesti viisi tanssija-koreografia. Ydintiimi on ollut jo pitkään sama. Anniina Kumpuniemi, Mari Rosendahl, Elina Jakowleva, Suvi Eloranta ja Samuli Roininen työskentelevät tiiviissä yhteistyössä – Kumpuniemi kuvaa toimintaa organismiksi.

“Taiteelliset teokset luodaan yhteistyössä ja ohjelmisto suunnitellaan yhdessä. Vuosien aikana olemme kehittyneet yksilöinä ja ryhmänä käsi kädessä.”

Tanssiteatteri MD (kor. Mari Rosendahl): Koiratarhan karkurit. Ensi-ilta 24.1.2003. @ Jouko Järvinen.

Ryhmä on luonut teoksia niin lapsille kuin aikuisille: lasten esitykset toivat tuvan täyteen jo alkuaikoina. Vastapainoksi saatiin tehdä omia kokeellisempia teoksia ilman taloudellista painetta, Kumpuniemi kertoo.

Esitystoiminta on ollut alusta asti monipuolista ja vauhti on vain kiihtynyt 20-vuotisjuhlavuonna. Alkuvuodesta sai ensi-iltansa Tero Saarisen kokeellisempi teos aikuisille Loopit. Syksyllä Ylen Pikkukakkosella nähtiin MD:n kanssa toteutettu Pikku Pörriäinen – sarja perheen pienimmille ilman sanoja, tanssien. Jopa 2 000 kahdeksasluokkalaista nuorta näki taas Mikä **t*n Pikku Prinssi? -teoksen, osana Kulttuurirahaston mittavaa Taidetestaajat-hanketta. Tampereen kaupungin Taidekaari tuo saman verran kakkosluokkalaisia katsomoon syksyisin.

Tanssiteatteri MD (kor. Tero Saarinen): Loopit. Ensi-ilta 4.2.2017. Kuvassa toiminnanjohtaja Anniina Kumpuniemi. @ Harri Hinkka.

Paitsi Tampereella, ryhmä on esiintynyt säännöllisesti myös maailmalla. Tanssiva Muumilaakso -teosta on nähty aina Kiinan Shanghaissa asti.

Teatterikaupunki Tamperetta Kumpuniemi kuvaa äärimmäisen kulttuurimyönteiseksi – Tampereella on ollut tilaa myös marginaalisemmalle tanssille.

“Kaupungissa on vahva teatterihenki, joka on synnyttänyt kokonaisia teatterissa ja esityksissä käymään tottuneita ikäpolvia. Emme kamppaile näkyvyydestä muiden teatterien, vaan kaikkien mahdollisten vapaa-ajan viettotapojen kanssa. Miten saada ihmiset katsomaan tanssia, eikä esimerkiksi menemään Elixialle?” Kumpuniemi pohtii.

Vastuu tanssin monimuotoisuudesta

Tanssiteatteri MD on tuonut tanssin uusia tuulia Tampereelle paitsi vierailevien koreografien, myös jo vuodesta 1997 järjestämänsä Tanssivirtaa Tampereella -nykytanssifestivaalin myötä. Kumpuniemi näkee ryhmällä tärkeän vastuun tanssikulttuurin edistäjänä alueella.

“Olemme pieni instituutio, mutta säännöllisen tanssitarjonnan kautta olemme voineet toimia tanssisivistyksen selkärankana alueella. Tunnemme vastuuta yleisöstä ja halua tehdä yleisötyötä. Teoskohtaisesti on etsitty keinoja yleisön kohtaamiseksi.”

Kumpuniemen mukaan Sisä-Suomen tanssin aluekeskuksen ja erityisesti sen ylläpitämän, tanssitaiteen valtionpalkinnolla vastikään palkitun, esitys- ja harjoitustila Liikelaiturin myötä vapaiden toimijoiden kenttä on kehittynyt Tampereella valtavasti. “Yhdessä luomme enemmän ymmärrystä nykytanssista.”

Ryhmä on myös halunnut kasvattaa nuoria tanssijoita ammattiin. Vuonna 2011 solmitun puitesopimuksen myötä ryhmässä on työskennellyt vuosittain tanssijaharjoittelijoita Tampereen Konservatoriosta. Ryhmä on työllistänyt monia heistä myöhemmin teoskohtaisesti.