Outokummun tanssin koulutus 20 vuotta – Riveria ohjaa omalle polulle

ARTIKKELIT
Anni Leino, 23.8.2018

Outokummussa Pohjois-Karjalassa, Kummunkadun varrella ja kaivoksen tiloissa on koulutettu tanssin ammattilaisia jo 20 vuoden ajan. Toisen asteen ammatillinen tanssin koulutus on houkutellut vuosien varrella opiskelijoita Outokumpuun eri puolilta Suomea ja maailmaa. Kansainvälisyys näkyy Riveriassa vaihto-opiskelijoina ja vierailevina opettajina. Vuonna 2018 pyöreitä vuosiaan juhliva Outokummun tanssin koulutus on Riverian vetovoimaisin koulutusohjelma – mutta mikä ihme siinä kiehtoo?

Ulla Mäkinen: Predicting Weather © Emma-Mariella Kurkela

Turvallinen ympäristö kokeilla ja kehittyä

“Outokummussa on totuttu siihen, että S-marketissa käydessä saattaa törmätä tanssin opiskelijaan hyllyjen välissä improilemassa – outokumpulaiset on myös tottuneet kansainvälisyyteen. Vanhassa kaivoskaupungissa on aina pyörinyt monenlaista porukkaa”, kuvailee Riverian tanssin lehtorina toimiva Ulla Mäkinen. Mäkinen valmistui tanssijaksi Outokummusta vuonna 2004 ja opiskeli myöhemmin tanssipedagogiikan maisteriksi Frankfurtissa.

“Toimin monta vuotta freelancerina reissaten Suomessa ja ulkomailla. Ne vuodet oli opettavaisia ja avasi silmät lukemattomille eri poluille, mitä kautta tähän ammattiin voi päätyä. Outokummussa koen tärkeäksi, että upotamme opetukseen mahdollisimman paljon moniäänisyyttä ja erilaisia perspektiivejä ammattilaisuuteen vierailevien opettajien, lajikirjon, vaihto-opiskelijatoiminnan ja opintomatkojen kautta.”

“Riveria on toisen asteen koulu, jonka myötä meillä on lupa keskittyä käytännön tekemiseen ja jättää teoria vähemmälle. On äärettömän iso lahja saada syventyä liikkumiseen, jonka takia mä nään, että Outokummulla on annettavaa eri ikäisille ja eri taustoista tuleville opiskelijoille”, Mäkinen sanoo.

Riveriasta vuonna 2016 valmistuneella Veera Snellmannilla ei juurikaan ollut aiempaa tanssitaustaa aloittaessaan tanssin ammattiopinnot Pohjois-Karjalassa. Koulutuksesta hän kuuli Lahden sirkuskoulun pääsykokeissa, sattuman kautta. “Outokumpu oli mulle tosi merkittävä kokemus. Muutin ensimmäistä kertaa omilleni, sain asua uskomattomassa talossa hienojen ihmisten kanssa – tanssin aloittaminen myös muokkasi olemistani, elämistäni ja maailmankuvaani paljon. Outokummussa vallitsi tekemisen ja kokeilemisen ilo – sijaintinsa ja ilmapiirinsä takia työskentely tuntui eri tavalla kevyeltä kuin esimerkiksi Helsingissä. Pyrkimyksestä käytännönläheisyyteen on vähitellen muodostunut minulle elämänfilosofiallinen asia”, kuvailee Snellmann, joka Riveriasta valmistuttuaan jatkoi tanssiopintoja Taideyliopiston Teatterikorkeakoulussa.

Tanssin monialaiset mahdollisuudet

Riverian tanssin koulutuksen opettajat näkevät opiskelijoiden erilaiset taustat koulutuksen vahvuutena. Tällä hetkellä Outokummussa opiskelevista nuorin on 17-vuotias ja vanhin 36. Opinnoissa painotetaan itseohjautuvuutta ja kannustetaan oman polun löytämiseen.

“Me tarvitaan tanssin kentälle ihmisiä, jotka vie tanssia eri yhteisöihin, erilaisin tavoin ja ammattitaidoin. Alalla pärjäämisen edellytys on oman ammattilaisuuden näkeminen laajempana kokonaisuutena ja osana muuta yhteiskuntaa”, Mäkinen toteaa.

Jo Riverian edeltäjä Pohjois-Karjalan ammattiopisto Outokumpu oli edelläkävijä monialaisessa koulutuksessa. Sosiaalialan koulutukseen yhdistettiin muun muassa luovien terapioiden suuntautumisvaihtoehto jo 1980-luvun lopulla. ”Tunnistimme jo silloin, että fyysisyys ja eri alojen rajapinnoilla toimiminen tulevat olemaan yhä tärkeämpiä. Siihen aikaan esimerkiksi tanssitaiteen soveltaminen sosiaalialoilla oli uutta Suomessa”, muistelee opiston ja tanssin koulutuksen perustaja, pitkäaikainen rehtori Elisa Pirttilä.

Ensimmäiset opiskelijat aloittivat tanssin opinnot Outokummussa vuonna 1998. Tanssin koulutuksen ensimmäiseltä vuosikurssilta vuonna 2001 valmistunut, yli 15 vuotta alalla toiminut tanssija-tanssinopettaja Toni Keski-Liikala kertoo ymmärtäneensä vasta paljon myöhemmin Outokummun tanssilinjan olleen edelläkävijä suomalaisella tanssin kentällä.

“Näyttämöiden ulkopuolelle suuntautuva toiminta sekä performanssitaide oli silloisissa opinnoissa hyvin edustettuna. Yhteisötanssi oli tuolloin vielä uusi termi, mutta aihe kytkettiin opinnoissa olennaiseksi osaksi tanssitaiteilijan työtä”, kuvailee Keski-Liikala, jolle kehotietouteen perustuva ja kokeilevuuteen kannustava koulutus on luonut pohjan ammattikentällä toimimiseen.

Carina Otte: Firn @Jussi Ulkuniemi

20-vuotta tanssin koulutusta

Vuodesta 2004 Outokummussa vieraillut tanssinopettaja Teppo Virtanen on seurannut koulutuksen eri vaiheita läheltä. “Näkisin, että Outokumpu on säilyttänyt oman erityisyytensä. On aika harvinaista, että on rauha ja lupa keskittyä yhteen asiaan sekä tilat, jotka on ympäri vuorokauden käytössä. Outokummussa työskennellessä huomaan uppoutuvani ihan erityisellä tavalla opettamiseen – kaupungissa asuville opiskelijoille ympäristö tarjoaa tietysti aivan erityiset puitteet”, kuvailee Virtanen.

“Jos nyt miettii, mikä tanssin koulutuksessa on näiden vuosien varrella muuttunut niin kyllä teknologian kehityksellä on ihan konkreettinen vaikutus Outokummun opiskelijoiden, ja miksei opettajienkin, arkeen. Välimatkoilla tai fyysisellä sijainnilla ei ole enää niin suurta merkitystä työn tekemisen kannalta”, Virtanen lisää.

Pienempi ja arkipäiväisempi muutos on tapahtunut kesän 2018 aikana Servolla, tanssin koulutuksen “päämajassa” Kummunkadulla. Remontin myötä uusittu tanssisalin lattia pääsee nykyisten ja entisten Outokummun opiskelijoiden testikäyttöön tanssin koulutuksen 20-vuotisjuhlaviikolla 20.-26.8. Juhlaviikko huipentuu Kaivoksen Kiisu-teatterissa järjestettävään juhlaan lauantaina 25.8., jonne ovat tervetulleita kaikki tanssin koulutuksen ystävät läheltä ja kaukaa.