Parasta antia olivat kanadalaiskontaktit – oma aikataulutus on isossa tapahtumassa haaste

ARTIKKELIT
Elina Tanskanen, 12.12.2018

Cinars-tapahtumassa Montrealissa Elina Tanskanen tapasi erityisesti kanadalaisia ja yhdysvaltalaisia tanssitoimijoita, mutta tärkeitä olivat kontaktit myös kollegoihin Pohjoismaista ja omien ammatillisten kokemusten ja haasteiden jakaminen kotimaisten tanssin ja sirkuksen matkakumppanien kanssa.

”Osallistuin 12.–18.11.2018 Tanssin tiedotuskeskuksen järjestämälle opintomatkalle CINARSiin, joka on Kanadan Montrealissa joka toinen vuosi järjestettävä suuri esittävien taiteiden messu- ja showcasetapahtuma. Olin matkalla edustamassa Susanna Leinonen Companya, jonka kansainvälisten asioiden koordinaattorina toimin.

Nordic Square Cinarsissa. Pohjoismaiden yhteinen messuosasto @ Riitta Aittokallio

Tiedotuskeskuksen tuki oli todella tarpeen, sillä ilman sitä ryhmällämme tuskin olisi ollut mahdollisuutta lähettää minua Kanadaan, sen verran kallis potti kuluista syntyy. Nyt tapahtuman koettuani pohdimme varmasti tulevaisuudessa hyvin tarkkaan, miten saisimme järjestettyä osallistumisen myös tulevaisuudessa, niin tärkeä kohtauspaikka alallemme on kyseessä.

Jo matkaa valmistellessani tiesin yhden tärkeimmistä tavoitteistani olevan tutustua aiempaa perinpohjaisemmin pohjoisamerikkalaiseen tanssin ja esittävien taiteiden kenttään ja sen ihmisiin. Kanadalaiset ja yhdysvaltalaiset toimijat eivät välttämättä matkusta samassa määrin muihin, kaukaisempiin katselmuksiin, joten tarkoituksenani oli ottaa ilo irti kohtaamisista ns. kotikentällä. Matkan parasta antia olivatkin erityisesti lukuisat (täysin uudet ja ryhmälle jo tutut) kanadalaiskontaktit ja keskustelut heidän kanssaan. Samalla mielikuvani pohjoisamerikkalaisen kentän esteettisistä painotuksista ja rahoituksellisista kysymyksistä tarkentuivat entisestään. SLC:lle alue on hyvin relevantti, koska tiedämme jo kiinnostusta löytyvän ryhmän työtä kohtaan.

Oman lisänsä matkaan toi tiivis suomalainen ”delegaatio”, jonka osana oli myös isompi joukko Sirkuksen tiedotuskeskuksen tukemia sirkuskentän toimijoita. Ryhmästä oli hyötyä tsemppaustiiminä ja taustatukena, mutta olin myös iloinen tilaisuudesta keskustella haasteista ja toimintatavoista tanssin kenttää vielä huikeasti kansainvälisemmän sirkusporukan kanssa. Toivoisinkin lisää tilaisuuksia jakaa yhteisiä best practices -kokemuksia ihan tänne kotimaahan!

Sen sijaan opintomatkan vierailut montrealilaisiin taidelaitoksiin (Cirque du Soleil, TOHU, Cité des arts…) jäivät omasta näkökulmastani vähän pinnallisiksi. Oli kiinnostavaa nähdä isoja tuotantolaitoksia ja esityspaikkoja, mutta olisin kokenut tilojen kiertämisen sijaan mielekkäämmäksi lyhyetkin keskustelut itse henkilökunnan kanssa ohjelmistopolitiikasta, toimintatavoista jne. Toki asiaan vaikutti myös se, että vierailemamme paikat painottuivat enemmän sirkukseen kuin tanssiin. Tähänkin pätee sama periaate, joka on totta kaiken tekemisen suhteen messumatkalla: kannattaa tarkkaan punnita oma ajankäyttönsä.

Pohjoismainen messuosasto ja nopea yhteinen verkostoitumistilaisuus tuntuivat luontevilta ja loogisilta ideoilta, niin paljon ihmisiä mukana oli alueeltamme ja jaamme jo nyt paljon rahoitusta, projekteja, ajatuksia… Jos aikaa olisi ollut enemmän, olisin halunnut tutustua vielä useampaan naapurimaan kollegaan, vaikka hyviä kohtaamisia tuli nytkin.

Suomalaiset järjestivät Cinarsissa tiiviin verkostoitumislounaan kansainvälisille presenttereille. Tiukka pitchaaminen otti voimille! Kuvassa vas. Inna Huttunen, Elina Tanskanen (lattialla), Hanna Pajala-Assefa, Anni Leino, Maria Nurmela © Riitta Aittokallio

Kuten tekstistäni huomaa, aika onkin se hyödyke, josta tällaisella matkalla on helposti suurin puute: aina voisi olla jossain muualla, tapaamassa muita ihmisiä, näkemässä toisia esityksiä. Oma asiansa ovat vielä eri aikavyöhykkeeltä tippuvat muut työasiat, joita harva meistä pystyy kokonaan laittamaan paussille tapahtuman ajaksi. On hyvä varautua jo ennakkoon siihen, että omia voimavaroja ja päivän tunteja on pakko priorisoida!

Koen messumatkat silti hyvin oleellisiksi paikoiksi ennen kaikkea luoda niitä paljon puhuttuja verkostoja – mutta myös päivittää näkemyksiä oman alan sisällöllisistä ja rakenteellista kysymyksistä ja kirkastaa oman tekemisen ydintä.”

Elina Tanskanen
Susanna Leinonen Company