Positiivista kaupunkikuvaa luodaan tanssilla

ARTIKKELIT
Anni Leino, 8.5.2017

Koko Suomi tanssii -kampanja on ottanut tulta alleen kunnissa ja kaupungeissa. Kaupunginjohtajien tanssihaastevideoilla virkamiehet eivät pönötä, vaan kunnat näyttäytyvät rohkeina, elävinä ja huumorintajuisina. Videot leviävät sosiaalisessa mediassa ja kaupungit haastavat leikkimielisesti toisiaan heittäytymään tanssiin.

”Valitsimme Marina Tirkkosen balettikoreografian sen liikekielen ja Panu Aaltion upean musiikin vuoksi. Päätimme tehdä kaupunginjohtajista baletin solistit ja kuvata videon kaupungintalon upeassa Empire-salissa lounastunnin yhteydessä”, kertoo kaupunginsihteeri Hannu Hyttinen Helsingin kaupunginkansliasta. Kaupungintalolla oli jo oma tanssiryhmä, vuonna 2011 perustettu Helsinki City Hall Dancers, mikä edesauttoi tanssiin tarttumista.

Videosta tuli ulkomaita myöten suosituin kaupunginkanslian Facebook-julkaisu koskaan. Sillä on jo noin 80 000 katsojaa! Saimme ansaittua huomiota niin sisäisesti kuin ulkoisestikin – ja noin kymmenkunta kaupunkia on sittemmin tehnyt oman tanssivideon”, hehkuttaa Hyttinen.

Helsinki sai julkisuutta ja työhyvinvointi lisääntyi

Mikkelin kaupungin johto valitsi videolleen katutanssin, jonka koreografi on Akim Bakhtaoui. Katutanssin valitsivat myös hämeenlinnalaiset, joiden video on kuvattu kaupungin tunnetuissa kohteissa, Hämeen linnassa, raatihuoneella ja Verkatehtaalla.

Katutanssikoreografiaa Hämeenlinnan kaupungintalolla. Pysäytyskuva videosta.

Katutanssikoreografiaa Hämeenlinnan kaupungintalolla. Pysäytyskuva videosta.

Markkinointimielessä aloitettu tanssihaastevideoiden teko on kuin vaivihkaa lisännyt työhyvinvointia ja yhteishenkeä kaupungintaloilla. Videoista on tulvinut positiivista palautetta kaupunkilaisilta ja ne ovat yltäneet sosiaalisessa mediassa huikeisiin katselukertojen, jakojen ja tykkäysten määriin.

Monenlaista kekseliäisyyttä

Myös Joensuu, Tampere, Espoo ja Lahti ovat vastanneet tanssihaasteeseen.

”Lahden kaupunki halusi olla ehdottomasti mukana, joten kuvasimme tanssihaaste-videon Lahden hiihdon MM-kisojen hengessä”, kertoo Juha-Pekka Huotari Lahden kaupunginkansliasta.

Espoossa kaupunginjohtajalle tuli viime hetken este, mutta katutanssikoreografian kuvauksiin saatiin mukaan hänen pahvihahmonsa ilmakitaraa veivaamaan.

Porvoossa  Suomi 100 -juhlavuoden yksi keskeisistä teemoista on tanssi. Panu Varstalan nykytanssikoreografiaa tanssittiin maaliskuussa kolmasluokkalaisille järjestetyssä Valtiopäivätanssiaisissa. Myös Porvoon päiväkodit ovat ottaneet tanssihaasteen vastaan ja harjoittelevat ahkerasti tanssiaskelia.

Tanssi on luonteva osa oululaisuutta

Koko Suomi tanssii -kampanjan pari- ja kansantanssikoreografia on oululaisten Marjukka Koivuniemen ja Petri Kauppisen käsialaa. Suomi 100-juhlavuosi sai arvoisensa alun, kun uutena vuotena Oulun kauppatorilla noin 20 000 ihmistä osallistui yhdessä tanssihaasteeseen.

”Oulu on ollut tanssikaupunki jo pitkään. Nyt juhlavuoden kunniaksi olemme kehittäneet entisestään yhteistyötä yksityisten tanssikoulujen, tanssiseurojen ja tanssinopettajan ammatillista koulutusta tarjoava ammattikorkeakoulun välille”, kommentoi kaupungin liikuntakoordinaattori Tiina Pekkala.

”Oulussa tartutaan Koko Suomi tanssii -kampanjaan kunnolla nyt keväällä, jolloin vietetään tanssin toukokuuta. Yksi Oulun keskustan aukioista muuttuu tanssin toriksi, ja tanssia tullaan näkemään kirjastoissa, museoissa ja kirkossa. Lisäksi Oulun kaupungin liikuntapalvelut lahjoittavat tanssitunteja kaupungin hoivakoteihin, asumisyksiköihin ja palvelutaloihin”, kertoo Pekkala.

Turussa valmistaudutaan humppaennätykseen

Läntinen tanssin aluekeskus ja Turun kaupunki lanseerasivat juhlavuoden kunniaksi ”Tanssi valtaa koulut” -yhteistyöhankkeen, jonka myötä Turun alakoulut valmistautuvat heinäkuussa järjestettävään Europeade-tapahtumaan ja tavoiteltuun humpan maailmanennätykseen.

Kouluissa järjestetty tanssinopetus vaikuttaa merkittävästi tanssin tasavertaiseen saavutettavuuteen ja sen on havaittu vaikuttavan positiivisesti koulun yhteishenkeen ja oppilaiden jaksamiseen.

Jos kaupunkien Koko Suomi tanssii -tanssitilastoja vertailtaisiin, olisi Tampere mitä luultavimmin joukon kärjessä. Sisä-Suomen tanssin aluekeskus on tarjonnut ilmaista tanssinopetusta kouluille Pirkanmaan liiton myöntämän rahoituksen turvin. Tanssihaasteeseen on Pirkanmaalla osallistunut yli 2000 lasta ja nuorta ainakin 15 kunnassa.

Koko Suomi tanssii -kampanja kannustaa heittäytymään rohkeasti, irrottelemaan ja pitämään hauskaa. Kampanja jatkuu juhlavuoden 2017 loppuun saakka.