Routa Company palkkaa tanssijoita uudella työaikamallilla

ARTIKKELIT
17.11.2020

Kajaanilainen Routa Company on käynnistänyt omaehdotteisen työn mallin, jossa produktioon palkattavat tanssitaiteilijat tekevät omaa taiteellista työtään osana kuukausipalkkaista työsuhdettaan. Omaehdotteisen työn osuus on neljäsosa työajasta. Loput työajasta käytetään Roudan varsinaisen tanssiproduktion harjoituksiin, valmisteluun ja esityksiin.

Routa Company. Kuvassa takarivissä vasemmalta⁣ tanssija Jasu Parviainen, tiedottaja Petra Karvonen, tuottaja Miia Kauppinen ja tanssija/koreografin assistentti Heli-Maria Latola. ⁣
Eturivissä taiteellinen johtaja Jouni Järvenpää, työpajaohjaaja Satu Rinnetmäki ja tanssija Aino Purhonen @Juho Hannikainen

Työaikamalli aloittaa Suomessa uudenlaisen tavan palkata tanssin ammattilaisia produktioihin. Mallia tutkitaan ja kehitetään seuraavan kolmen vuoden ajan, ja se pyritään juurruttamaan Routa Companyn pysyväksi työllistämismalliksi. ”Ajatus sai alkunsa omasta kokemuksestani freelancer-koreografina ja -tanssijana 18 vuoden ajalta. Työsuhteiden kesto on yleensä aina lyhyt, ja tiettyä esitystä varten harjoitteleminen voi olla hyvin kapea-alaista työtä, fyysisesti ja/tai henkisesti”, kertoo Routa Companyn taiteellinen johtaja ja koreografi Jouni Järvenpää sähköpostitse.

Omaehdotteisen työn yhden työsuhteen tavoitekesto on pidempi kuin yleensä produktioissa: ensimmäisen instanssin kesto on neljä kuukautta, tanssijoita on kolme. Neljän kuukauden työsuhteessa tanssija tekee omaa työtään yhteensä kuukauden, siten että työ jakautuu koko neljän kuukauden ajalle. Uudella mallilla Routa ottaa kantaa yleiseen, ajankohtaiseen keskusteluun taiteilijoiden työllistämisestä ja taideorganisaatioiden roolista työnantajana.

Taiteilijoiden työtä on ensisijaisesti taiteen tekeminen. Siihen kuuluu myös oman ammattitaidon eli taiteilijuuden kehittäminen. ”Routa Company sitoutuu työnantajana tukemaan tanssijan omaa taiteellista työtä. Tukeminen tapahtuu palkkauksen ja työsuhteen etujen lisäksi toimintaympäristön luomisella sekä taiteellisella ja tuotannollisella mentoroinnilla”, Järvenpää selittää.

”Hyöty, jonka työnantajana tällä mallilla saamme, on sidoksissa niin tanssin kehittymiseen turvallisessa työsuhdeympäristössä kuin siihen, että Routa Company on työpaikka, jonne halutaan tulla.” Järvenpään mukaan malli tukee myös tulevan teoksen  harjoitus- ja esitysprosessia, kun tanssijoiden työhyvinvointiin panostetaan.

”Omaehdotteisen työn mallilla Routa Company haluaa myös herättää keskustelua ilmaiseksi tehtävän taiteellisen työn määrästä. Jos kaikki ilmais- ja oravannahkatyö loppuisi tanssitaiteen kentällä ja jokaisesta tuotannosta maksettaisiin tekijöille heille kuuluva korvaus, kuinka paljon esitystoiminta Suomessa vähenisi?” Järvenpää kysyy.

Uusi työaikamalli otettiin Roudassa käyttöön marraskuussa, jolloin uusina työntekijöinä aloittivat tanssijat Jasu Parviainen, Heli-Maria Latola ja Aino Purhonen. Heidän työsuhteidensa kesto on 4 kuukautta. Omaehdotteisen työn lisäksi he valmistavat yhdessä Järvenpään kanssa Harh, varp, parhaillaan! -tanssiteoksen, jonka ensi-ilta on 15.1.2021. Yleisö pääsee tutustumaan ja osallistumaan työn tuloksiin talven mittaan.