Ruokailmiö tulee tanssiinkin

ARTIKKELIT
Sanna Kangasluoma, 6.10.2015

Mikä yhdistää ruokaa ja tanssia? – Ainakin tanssiva kokki tai kokkaava tanssija Liisa Ruuskanen, jonka 2008 Kuopioon perustama Ruokateatteri vetää illallispöydät täyteen ja täyttää lautaset kukkuroilleen jo seitsemättä vuotta Kuopiossa.

Liisa Ruuskanen on tanssija, koreografi ja tanssipedagogi, jonka neljäs (!) ammatti on ravintolakokki. Tanssin ja ruoan yhdistäminen tuntui luonnolliselta.

”Jo ruoan valmistamisessa on paljon rytmiikkaa”, Ruuskanen sanoo. ”Toisaalta ruoka aiheuttaa erilaisia tunnemuistoja ja vetoaa jonnekin syvälle tiedostamattomaan, ja aika lailla samalla tavalla voi toimia tanssi.”

”Kun joku on niin hyvää, että se vie kielen mukanaan, syntyy tietynlaista liikettä”, hän kuvailee. ”Jos taas ruoka on vaikka väkevää, liikekieli on aivan erilaista!”

Ruokasuhteita tarjottimella

Ihmisiä lautasella -esityksessä mukana on kaksi tanssijaa ja kaksi näyttelijää. Se on illallinen, jossa törmäävät neljän persoonan erilaiset suhteet ruokaan. ”Mukana on sekä hysteerinen pipertäjä että esteetikko ja lättypizzamies, jolle syöminen on lähinnä tankkausta”, Liisa Ruuskanen kertoo.
Esityksessä ei nimestä huolimatta olla kannibaaleja, mutta tarjolla on mm. äidinmurhashotti. Se on lääkettä hänelle, jonka keittiöluovuutta rajoittavat äidin ohjeet.

Tanssiteatteri kommentoi ruokahifistelyä

Ruokabuumi tarjoaa paljon aineksia esitykseen – ja tanssiin. Kaikesta hömpötyksestä huolimatta niin ruoka kuin tanssi ovat hyvin ruumiillisia asioita. Moni näkee tanssin kuria ja hallintaa vaativana lajina, mutta myös ruokaa käytetään itsekurin välineenä.

”Ruoalla kontrolloidaan ja hifistellään, suoritetaan ja haetaan joskus äärirajojakin”, Ruuskanen huomauttaa. ”Fine-dining tarjoaa varsin herkullisia aiheita.”

Ihmisiä lautasella -esityksessä tanssi ja neljän ruokalajin menu lomittuvat yhdeksi kokonaisuudeksi. Kyse ei ole perinteisestä ravintolateatterista, jossa show ja dinner ovat erillisiä osia.

Tässä ruokateatterissa annokset ovat osa juonta, menu suunnitellaan käsikirjoituksen yhteydessä. Tarjoilu ja astioiden kerääminen ovat välillä osa tarinan kulkua, välillä taas koko illan esitys menee poikki – ja sitten syödään ja keskustellaan. Esityksen on tarkoitus ruokkia myös yleisön pöytäkeskusteluja.

Ihmisiä lautasella -esityksestä ja neljän ruokalajin illallisesta pääsee Kuopiossa nauttimaan kerrallaan jopa 90 ihmistä pitkissä katetuissa pöydissä. Neljän esiintyjän lisäksi tärkeä osa onnistumista ovat viisi tarjoilijaa ja monta kokkia.

Käsikirjoituksesta ja ohjauksesta vastaa Johanna Keinänen. Esiintyjät ovat Johanna Jauhiainen, Sampo Kerola, Maksim Pavlenko ja Liisa Ruuskanen. Esitys on Ruokateatterin, Tanssiteatteri Minimin sekä Makumestarien yhteistuotanto.

Ruokakulttuurikeskus Ruukku on nimesi Liisa Ruuskasen Kuopion vuoden 2015 Makumestariksi.

Ruoka on vakiintunut myös Tanssiteatteri Minimin lounasesitysten osaksi. Kulttuurikeitto on noin tunnin kestoinen vierailevia tanssiesityksiä ja vaihtuvaa keittoa tarjoileva lounasesitys. Seuraavat Minimin Kulttuurikeitot pe 23.10. ja pe 4.12. aina klo 12.

 

Creative Commons -lisenssi
Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.