Suomen ja Venäjän välinen tanssiyhteistyö vauhdissa

ARTIKKELIT
Inka Reijonen, 9.10.2015

Tanssin Tiedotuskeskuksen ja Suomen Moskovan Suurlähetystön Tanssin Venäjä-ohjelman käynnistyessä elokuussa 2014 Suomen ja Venäjän nykytanssin kentät olivat toisilleen vielä hyvin tuntemattomia, kertoo ohjelman koordinaattori Anastasia Trizna. Nyt vain reilun vuoden myöhemmin tanssitaiteilijoita ja asiantuntijoita liikkuu maidemme välillä tiuhaan tahtiin, suunnitelmissa on myös yhteistuotantoja.

”Tanssi on kansainvälinen kieli ja mitä tietoisempia olemme siitä mitä muualla tehdään, sitä pidemmälle oma taiteellinen ajattelumme ja dramaturgiset ratkaisumme voivat kehittyä”, sanoo Yksin sateessa? -festivaalin kuraattori Tomi Paasonen.

Lokakuun lopulla Joensuussa järjestettävän nykytanssin, performanssin ja improvisaation festivaalin kansainvälinen ohjelmisto esittelee erityisesti nykytanssia Venäjältä. Luvassa on myös paneelikeskustelu nykytanssin tilasta – keskustelemassa paikallisia ja vierailevia tanssitaiteilijoita Venäjältä.

”Minua kiinnostavat nykytanssin valtaväylien ulkopuolella syntyvät muodot. Venäläiset tanssitaiteilijat työskentelevät vaikeissa yhteiskunnallisissa olosuhteissa – tämä voi tuottaa myös ideoita, joita ei muuten syntyisi.”

Paasonen kiittää Venäjä-ohjelmaa kiinnostuksen herättämisestä venäläiseen nykytanssiin:

”Osallistuin vuonna 2014 Venäjä-ohjelman opintomatkalle Moskovaan ja Kostromaan. Ennen matkaa en tiennyt venäläisestä nykytanssista yhtikäs mitään. Kiinnostus ja yhteydet syntyivät matkan myötä.”

Haastatteluhetkellä Paasonen on vierailulla Moskovassa: Hän osallistui Tanssin Tiedotuskeskuksen ja Suomen Moskovan Suurlähetystön järjestämään seminaariin maiden välisestä yhteistyöstä ja sen vauhdittamisesta.

Venäläiset tanssitaiteilijat työskentelevät vaikeissa yhteiskunnallisissa olosuhteissa – tämä voi tuottaa myös ideoita, joita ei muuten syntyisi.

Taiteilijavaihtoa, vierailuesityksiä ja monialaisia yhteistuotantoja

Moskovasta tavoitettiin myös Pori Dance Companyn taiteellinen johtaja Mikko Lampinen.

”Pori Dance Company vieraili ensimmäisen kerran Venäjällä jo 2000-luvun alussa. Tämän jälkeen vierailuja on ollut useampia, viimeksi esiinnyimme syyskuussa Diversia Dance -festivaaleilla Kostromassa”, Lampinen kertoo.

Haastatteluhetkellä Lampinen on Moskovassa Tero Saarinen Companyn esiintymismatkalla. Teos kahdeksalle miestanssijalle, Morphed, jossa myös Lampinen esiintyy, täytti Theatre of Nationsin portaiden seisomapaikkoja myöten.

Esiintymisten ohella Lampisen yhdessä Riku Lehtopolun kanssa luotsaama Pori Dance Company on tehnyt monitasoista yhteistyötä venäläisten kollegoiden kanssa – esimerkiksi pietarilainen koreografi-tanssija Vladimir Varnava on vieraillut useampaan otteeseen Suomessa ryhmän kutsusta.

Yhteistyötä Venäjän suuntaan on tarkoitus jatkaa: Vuodelle 2017 on suunnitteilla Dialogue Dance -ryhmän vierailu Pori Dance Companyn järjestämille Tanssikuu-festivaaleille. Alkuvuodesta 2016 on taas tarkoitus toteuttaa suomalaisten ja venäläisten taiteilijoiden yhteistuotanto:

”Suomesta mukana on itseni lisäksi muusikko Kristian Merilahti ja valosuunnittelija Anssi Ruotanen. Ja Venäjältä ByeBye Ballet -organisaatio, joukko freelance-tanssijoita, skenografi ja pukusuunnittelija”, Lampinen kertoo.

 

Creative Commons -lisenssi
Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.