Taiteilijaprofessorit: ”Olisi järjetöntä jättää Tanssin talo toteuttamatta”

ARTIKKELIT
Inka Reijonen, 2.9.2015

”Olisi suorastaan järjetöntä, jos Tanssin taloa ei toteuttaisi nyt. Toivottavasti päättäjillä on rohkeutta katsoa tulevaisuuteen ja nähdä se potentiaali, minkä suomalainen tanssitaide tarjoaa niin kulttuurin, sivistyksen kuin matkailunkin kannalta”, toteavat taiteilijaprofessorit Pirjo Yli-Maunula ja Jorma Uotinen sekä taiteen akateemikko Marjo Kuusela kannanotossaan Tanssin talon puolesta.

Professorien mukaan Tanssin talo olisikin toteutuessaan elävä keskus, joka helpottaisi yleisön pääsyä tanssin pariin ja edistäisi kotimaisen tanssitaiteen kehittymistä – samaa mieltä ovat tanssialan harrastajajärjestöt Suomen tanssioppilaitosten liitto STOPP ry ja Suomen Tanssiurheiluliitto FDO ry.

”Tanssin talon toiminta on enemmän kuin fyysinen rakennus, se on alaa ympäri maan kokoava taho, jonka estradille on mahdollista päästä esiintymään niin harrastajien kuin alan ammattilaisten”, STOPP ry toteaa kannanotossaan.

Toteutuessaan tanssin talo tarjoaisi paitsi näyttämön tanssin esittämiseen, myös monipuolisia tanssilähtöisiä palveluita hyvin erilaisille yleisöille, kertoo Tanssin talo ry:n projektipäällikkö Hanna-Mari Peltomäki. Valtakunnallisen kiertuetoiminnan kautta esitystarjonta tavoittaisi yleisöjä ympäri Suomea. Esitys- ja harjoitustilojen vuokraus sekä viestinnän ja markkinoinnin palvelut tukisivat puolestaan tanssin harrastajien ja ammattilaisten toimintaa.

”On aika nostaa tanssi sen ansaitsemalle tasolle”

Vuonna 2014 lähes 450 000 katsojaa näki suomalaista tanssia, jota esitettiin yli 3 000 kertaa ympäri maailmaa (Tanssitilastot 2014).
Myös professorien mukaan suomalainen tanssitaide on viimeisten vuosikymmenien aikana saavuttanut laadukkaan, kansainvälisesti kiinnostavan tason.

Positiivinen kehitys ei kuitenkaan voi jatkua niukkenevin resurssein: ”Pienillä resursseilla ja pienesti tehden ei … pysytä mukana kilpailussa saati kyetä kehittämään taiteenlajia, joka koskettaa meitä kaikkia.”

Professorien mukaan tanssialan kehittymistä vaivaa muun muassa harjoitus- ja esitystilojen puute – johon Tanssin talo omalta osaltaan vastaisi.

”Meiltä puuttuvat esitystilat, joihin voidaan tuoda nähtäväksi paitsi laajasti suomalaista tanssitaidetta myös kansainvälisiä isoja ryhmiä. Meiltä puuttuu tila, jonka yleisö tunnistaa ja tiedostaa”, taiteilijaprofessorit ja akateemikko toteavat kannanotossaan.

Professorit ja tanssin harrastajajärjestöt kannustavatkin päättäjiä nopeisiin päätöksiin: FDO:n mukaan tanssin talolle on huutava tarve.

Taiteilijaprofessorien ja akateemikon lausunto:
Olisi järjetöntä jättää Tanssin talo toteuttamatta nyt
STOPP ry:n lausunto
FDO ry:n lausunto

Tanssin talolle on myönnetty historiallinen 15 miljoonan euron yksityinen lahjoitus. Lahjoituksen ehtona on kaupungin ja valtion tuki sekä investointikustannuksin että talon toiminnan rahoittamiseen. Tuesta ei vielä ole päätöstä – Tanssin talon kohtalo onkin nyt päättäjien käsissä.

 

Creative Commons -lisenssi
Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.