Tanssin kipinä ei sammu! – Kansainvälistä tanssin päivää juhlistetaan eri puolilla Suomea 29.4. poikkeusoloista huolimatta

ARTIKKELIT
Emma Vainio, 15.4.2021

Jokakeväinen päivä on kunnianosoitus tanssille, joka yhdistää ihmisiä kulttuuritaustasta ja poliittisesta kannasta riippumatta. Kansainvälisen tanssin päivän ideana on toimia myös herättäjänä päättäjille – jotta tanssin arvo ja merkitys tunnistettaisiin entistä selkeämmin. Nyt jos koskaan tarvitaan tanssimisen tunnetta, paloa ja riemua!

Arvaa mitä? Arvaa mitä! juhlistaa Tanssiteatteri Hurjaruuthin 40-vuotissyntymäpäivää. Tanssin päivän näytös Zoomissa klo 18. © Riku Virtanen

Arvaa mitä? Arvaa mitä! juhlistaa Tanssiteatteri Hurjaruuthin 40-vuotissyntymäpäivää. Tanssin päivän näytös Zoomissa klo 18. © Riku Virtanen

Pysähdy ja hengitä hetki. Siirrä läppäri sivuun, käännä keittiöradion volyyminappulaa, sukella parhaimpaan juhlakaftaaniisi, kääri matot sivuun ja anna rytmin viedä! Yy-kaa-koo-nee, nyt tanssitaan! Voit jakaa somessa omia tanssivideoita tunnistein #kansainvälinentanssinpäivä ja #internationaldanceday.

Tanssin päivän kunniaksi julkaistaan vuosittain vaihtuva tanssin päivän julistus. Tänä vuonna viestin kirjoitti laajasti kiitetty ja palkittu saksalaisbalettitanssija Friedemann Vogel. “Tanssiyhteisö ei aikoihin ole ollut näin haastavassa tilanteessa. Miten säilyttää motivaatio ja ylipäänsä löytää syy olemassaololle?” hän kirjoittaa ja jatkaa:

“Usein tanssijoita ylistetään heidän fyysisistä kyvyistään, mutta se, mikä meitä todellisuudessa kannattelee, on mielen vahvuus. Uskon, että tämä tanssijoiden erityislaatuinen fyysisen ja psyykkisen notkeuden sidos auttaa meitä nytkin selviytymään ja jatkamaan tanssimista ja inspiroitumista.” Toisin sanoen – vaikka alaa raastavat poikkeusolot ovat jatkuneet jo yli vuoden, universaali tanssin kipinä ei sammu!

Lue Tanssin päivän julistus kokonaisuudessaan täällä.

Juhlista Kansainvälistä tanssin päivää:

Tanssin päivää on vietetty vuodesta 1982 lähtien. Aloitteen juhlapäivästä teki alun perin ITI eli Kansainvälisen Teatteri-instituutin (International Theatre Institute) tanssikomitea, joka juhlistaaTanssin päivää tänä vuonna verkossa. Voit seurata Kansainvälisen Teatteri-instituutin päivän tapahtumia myös Facebookissa.

Tanssiteatteri Tsuumi: Vintti © Oleg Kochetov

Tanssiteatteri Tsuumi: Vintti © Oleg Kochetov

Vantaan kulttuuripalvelut viettää yhdessä eri tanssitoimijoiden kanssa Kansainvälistä tanssin päivää jo 34. kerran! Vantaa-kanavalla torstaina 29.4. klo 12 julkaistavassa juhlatallenteessa nähdään mm. kooste tragikoomisesta tanssimonologista Anna Pavlova – keisarillinen ballerina Sokoksella. Lisäksi tehdään kurkistuksia mm. Tanssiteatteri Tsuumin ja Matti Paloniemen Vinttiin ja Susanna Leinosen Suo tihkua vihreä tammi -teokseen. Lisätietoja tapahtumasta täällä.

Helsinkiläinen Tanssiteatteri Hurjaruuth täyttää tänä keväänä 40 vuotta ja on juhlavuoden kunniaksi toteuttanut päivitetyn version 80-luvun hittiteoksesta Arvaa mitä? Arvaa mitä!  2020-luvulle tuodun teoksen toteuttavat tanssitaiteilijat Selma Kauppinen, Pie Kär ja Marika Peura sekä muusikko-runoilija Laura Palanne. Arvaa mitä? Arvaa mitä! kutsuu jälleen vuoropuheluun tanssijoiden ja yleisön välillä – arvoitusten, leikin ja haaveilun kautta. Kansainvälisen tanssin päivän näytös on nähtävillä Zoomissa klo 18.

Turkulaisen Aurinkobaletin 40-vuotisjuhlagaala 40 Auringon vuotta toteutetaan striimattuna verkossa Tanssin päivänä klo 19.00. Juhlagaalan koreografeina vierailevat Jorma Uotinen, Marjo Kuusela ja Ervi Sirén. Näyttämöllä nähdään Aurinkobaletin tanssiryhmä ja muusikko Ismo Laakso.

Rovaniemen Teatteri toivottaa hyvää Kansainvälistä tanssin päivää keskeltä Anu P. -produktion tanssikohtauksia. Tanssibileitä vetää esityksen koreografi Metsälintu Pahkinen. Tervetuloa kurkistamaan Rovaniemen Teatterin harjoituksia Facebook liven kautta klo 13.15!

Sivuun Ensemblen tanssielokuva Kylmäketju vieraili huhtikuussa Spring Dance Film Festivalilla Espanjassa. Katso Kylmäketju ja muita kansainvälisiä tanssielokuvia festivaalin Youtube-tallenteesta. Katsottavissa Tanssin päivään asti.

Helsinkiläinen Tamara Rasmussen Opisto juhlistaa kansainvälistä tanssinpäivää Instagram live -striimauksella klo 18-18.30.  Tanssikoulun löytää Instagramista käyttäjänimellä @tamararasmussenopisto.

Tanssikoulu Haapalainen SuutariJääskö Dance Studios tarjoaa ilmaisen Vappu Baila -tunnin Zoomissa klo 20-21. Ilmoittautuminen täällä.

KokoTeatterin FB-live Tanssin päivänä klo 18.15-18.45.

KokoTeatterin FB-livessä kuusi tanssitaiteilijaa tanssii missä vain ja mitä vain klo 18.15-18.45. Viime vuoden huippusuositussa FB-livessä tanssittiin autossa, metsässä, parkkipaikalla, olohuoneessa ja kallion päällä. Tule katsomaan, mistä tiloista tanssijat tänä vuonna itsensä löytävätkään! Mukana tanssimassa Johanna Hurme, Wilma-Emilia Kuosa, Sami Saikkonen, Sonja Sorvola, Metsälintu Pahkinen ja Anna Veijalainen.

Åbo Akademin, Pohjanmaan tanssin aluekeskus ja Pohjanmaan lastenkulttuuriverkosto BARK järjestävät Kansainvälisenä tanssin päivänä klo 13-17 Dans i skolan – webinaarin. Ruotsinkielisessä tapahtumassa nostetaan esiin tanssin ja kehollisen oppimisen roolia koulussa. Ilmoittautuminen maksuttomaan tapahtumaan on auki 31.3-21.4.

Helsinki Ballet Festival tarjoaa Kansainvälisen tanssin päivän kunniaksi 29.4-2.5. mahdollisuuden katsoa kaksi tuoretta teosta. Baletti-iltatallenteessa maaliskuulta nähdään ensin Karjalan tasavallan baletin taiteellisen johtajan Kirill Simonovin uusi baletti Serenade. Toisena teoksena nähtävä, nuoren pietarilaiskoreografi Valeria Kasparovan Ne toiset – The Other Ones on Karjalan tasavallan musiikkiteatterin tämän kevään ensi-iltateos, jonka musiikki on suomalaisen säveltäjän Harri Wessmanin käsialaa.

Tamperelainen Tanssiteatteri MD julkaisee Kansainvälisen tanssin päivän kunniaksi lapsille suunnatun videotervehdyksen MD:n Instagram TV:ssä klo 16. Videolähetyksen kautta pääsee kurkistamaan MD:n harjoituksiin ja kulisseihin. Tanssiteatterin löytää Instagramista käyttäjänimellä @tanssiteatterimd.

Keravan tanssiopisto tuottaa tanssivideotapahtuman Dance@Kerava! Tapahtuma käynnistyy Kansainvälisenä tanssin päivänä ja jatkuu toukokuulle. Videot julkaistaan Keravan tanssiopiston Instagram-tilillä.

Jarkko Mandelinin Kalsarikännit-tanssielokuva on kuvaus <br>kotibileistä, joista puhutaan pitkään.

Jarkko Mandelinin Kalsarikännit-tanssielokuva on kuvaus
kotibileistä, joista puhutaan pitkään.

Joensuussa ja Kiteellä voi Tanssin päivän kunniaksi nauttia tanssista valkokankaalla, kun Kiteen Kino-Hovissa ja Joensuun elokuvateatteri Tapiossa näytetään tanssielokuva Kalsarikännit.

Mikkelin seudulla vaikuttava tanssiryhmä Shapes of Saimaa jakaa Facebookissa 29.4. videon, jossa näkyy aikaisempien vuosien tanssin päivän tunnelmia Mikkelissä.

Helsinkiläisen lasten ja nuorten taidekeskus Annantalon virtuaalinen kevätfestari starttaa Tanssin päivänä, jolloin verkkoon julkaistaan tanssivideoita.

Kulttuurikeskus Caisan ja Kallion lukion yhteinen CaisaKallio-taidefestivaali toteutetaan verkossa 29. huhtikuuta. Ohjelmistoon kuuluu muun muassa lukiodiplomit, joiden tanssillinen tehtävä on joko tanssijana esiintyminen tai koreografian tekeminen.

Kuhmolaisen Tanssin Ystävät ry:n juhlanäytös julkaistaan tallenteena Tanssin päivänä klo 18.30. Mukana ovat mm. Kuhmon Kivattaret, Kantritanssijat, MyDance -tanssikoulu sekä lasten ja nuorten itse suunnittelemia koreografioita.

Kun Tanssin päivä kääntyy iltaan, tanssillisesti inspiroivaa ajanvietettä löytää myös Yle Areenan kattavasta tanssifilmitarjonnasta. Kannattaa tutustua!

Lisää striimauksia ja tanssitallenteita on myös Tanssin tiedotuskeskuksen listauksessa Katso ja koe tanssia olohuoneessasi!