Tanssi lähtee kiertämään

ARTIKKELIT
Sanna Kangasluoma, 26.5.2017

Tanssikartalla on isoja valkoisia alueita, joissa tanssitaidetta ei ole lainkaan tai on vain harvakseltaan paikallisten yleisöjen ulottuvilla. Miten saataisiin tanssiryhmien teokset liikkeelle ja pystyttäisiin tarjoamaan tanssia yleisöille kaikkialla Suomessa?

Suomessa tehdään melkein pari sataa uutta tanssiteosta vuodessa. Teoksia ei välttämättä esitetä kuin muutaman kerran, ja useimmat näytännöt järjestetään pääkaupunkiseudulla tai isoimmissa kaupungeissa, joihin tanssiryhmät keskittyvät.

Tanssikartalla on isoja valkoisia alueita, joissa tanssitaidetta ei ole lainkaan tai on vain harvakseltaan paikallisten yleisöjen ulottuvilla. Tanssi on yksi suosituimmista harrastuksista, mutta tanssitaiteen tunnetuksi tekemisessä on vielä töitä.

Miten saataisiin tanssiryhmien teokset liikkeelle ja pystyttäisiin tarjoamaan tanssia yleisöille kaikkialla Suomessa?

Yksi mahdollisuus olisi Suomen melkoisen kattava teatteritalojen verkosto, jonka näyttämöillä olisi tilaa myös tanssille.

Tavoitteena että kaikki suomalaiset saavat kokea tanssia

Koko Suomi tanssii -kampanjan tavoitteena on, että tanssia voisi kokea joka puolella Suomea tänä vuonna. Sen lisäksi että kampanja haastaa ihmiset itse heittäytymään tanssiin, se on mukana viemässä tanssitaidetta ainakin yhdeksälle paikkakunnalle Kemistä Kotkaan.

Tanssialalle ollaan kehittämässä kiertueverkostoa, jossa on tällä hetkellä – kokeiluvaiheessa – mukana kaupunginteattereita ja valtionosuutta saavia tanssiteattereita sekä tanssin aluekeskuksia. Yhdessä ne ovat etsineet kullekin sopivia esityksiä kaikille ammattilaisryhmille avoimen haun avulla.

Yksi mukana olevista teattereista on Kouvolan teatteri, joka haluaa teatterinjohtajan Tiina Luhtaniemen johdolla avata taloa enemmän tanssin suuntaan.

”Haaveena on saada säännöllistä toimintaa tanssiin liittyen niin, että siitä syntyy perinne. Tämä laajentaa teatterin taiteellista profiilia sekä antaa mahdollisuuden uuteen yleisöön ja kasvattaa uusia taiteen kuluttajia”, Luhtaniemi kertoo Tanssin talon www-sivuilla.

Yleisö on otettava mukaan

Kun tanssia viedään paikkoihin, joissa se on vielä uutta, mukana on oltava muutakin kuin esityksiä. Tarvitaan työpajatoimintaa, yleisökeskusteluja ja ihmisten osallistamista, jolloin paikallinen yhteisö saa yhdestäkin esityksestä paljon enemmän irti ja vaikutukset ovat pitkäaikaisempia.

Vuonna 2017 tätä tehdään esimerkiksi liittämällä kiertue-esitysten yhteyteen Koko Suomi tanssii -kampanjan kaikille avoimia tanssihaasteopetuksia ja tanssien kuvaamista.

Oulun kaupunginteatterista tuli maaliskuussa katutanssinäyttämö. Näin tehtiin yleisötyötä: houkuteltiin nuoria teatteriin ja näytettiin, että teatterissa on muutakin kuin perinteistä teatteria. Oulun kaupunginteatterin toimitusjohtaja Maija Palonheimo toivoo, että tanssin eri muodot näkyisivät myös teatterin lavalla ja että jatkossa Ouluun voitaisiin tuoda tanssituotantoja muualtakin Suomesta.

”Olisi hyvä saada myös tukea siihen. Tämä on asia, jota valtion rahoitusuudistuksessa pitäisi miettiä”, Palonheimo sanoo Tanssin talon artikkelissa.

Tanssi liikuttaa! -kiertue 2017

26.5. mennessä tietoomme tulleet esitykset:

Kouvola
29.4. Kouvolan teatterissa järjestettiin ensimmäistä kertaa Kansainvälisen tanssin päivän tapahtuma, jossa oli nykytanssiesityksiä ja tanssielokuvia.
6.11.2017 Arja Tiili / Break the Fight! – I was here!

Kotka
11.5. Kotkan kaupunginteatterissa kaksi lasten ja koko perheen tanssivierailua: Tanssiteatteri Kiertulin ja Tanssiteatteri Rimpparemmin Mä ja Niko sekä Tanssiteatteri Glims & Glomsin papulaBOX – yhteistyössä Dancefest-tapahtuman kanssa

Mä ja Niko. Kuva: Panu Pohjola/Forest Camp Entertainment

Rovaniemi
30.6. Wiljamissa Tanssiteatteri Tsuumin Kake – tiellä tähtiin
Läntinen tanssin aluekeskus/ Hanna Brotherus Neiti Ida – päivämäärä vahvistamaton.

Jyväskylä
1.-2.11. Jyväskylän kaupunginteatterissa Compañia Kaari & Roni Martin: KILL Carmen. Yhteistyössä Taidetestaajat-hankkeen kanssa.

Gruppen Fyra: Pitkät piuhat. @ Petra Tiihonen

Hämeenlinna
Tehdas Tanssii -festivaali Hämeenlinnan teatterin Verstas-näyttämöllä
8.8. Arja Tiili / Break the Fight! – In love sekä Tanssiteatteri Tsuumin Vintti
9.8. Gruppen Fyra: Pitkät piuhat

Lahti
Lahden kaupunginteatterissa Kinetic Orchestra: Rohkeat (loppuvuodesta)

Kinetic Orchestra: Rohkeat. © Aino Huovio

Turku
2.9. Kinetic Orchestra: Rohkeat (kaksi näytöstä)

Kemi
7.-8.11. Kemin kaupunginteatterissa Compañia Kaari & Roni Martin: KILL Carmen. Yhteistyössä Taidetestaajat-hankkeen kanssa.

Miten kiertue on toteutettu?

Tanssi liikuttaa! on tanssin kiertuetoiminnan kehittämishanke, jolle opetus- ja kulttuuriministeriö myönsi 86 000 euroa vuodelle 2017. Rahoitus ohjautuu kokonaan alueellisille toimijoille kiertuetoiminnan mahdollistamiseksi. Hanketta vetävät Taiteen edistämiskeskus, Tanssin talo ry ja Suomen Teatterit ry;  esitysvalinnat tehdään paikallisesti.

Mukana ovat Kemin kaupunginteatteri, Rovaniemeltä Rimpparemmi, Oulusta Jojo – Oulun tanssin keskus sekä kaupunginteatteri, Jyväskylän kaupunginteatteri ja Keski-Suomen tanssin keskus, Hämeenlinnan kaupunginteatteri ja Hämeenlinnan Tanssin Tehdas, Lahden kaupunginteatteri, Kouvolan kaupunginteatteri, Turusta Aurinkobaletti ja Läntinen tanssin aluekeskus sekä Kotkan kaupunginteatteri.

Hankkeen muita kumppaneita ovat Tanssin Tiedotuskeskus ja Suomen Tanssioppilaitosten liitto. Hanke kuuluu osaksi Koko Suomi tanssii -kampanjaa.

Vuoden 2018 kiertue-esityksiä valitaan parhaillaan, ja jatkorahoitusta haetaan tuleville vuosille.