Tanssi muuttaa maailmaa ja ihmistä – Finnish Dance in Focus 2019 -lehti on ilmestynyt

ARTIKKELIT
Sanna Kangasluoma, 13.9.2019

Focus on lehti suomalaisesta tanssikentästä, englanniksi. Uuden numeron teema on inklusiivisuus tanssitaiteessa. Lehdessä pohditaan myös nykytanssin yhteiskunnallista kontekstia – tanssin ruumiillisuus ei ole irrallaan ihmisen henkisestä puolesta tai tunteista, muttei myöskään poliittisesta tai sosiaalisesta ympäristöstämme.

Kansikuva: Oodi metsälle, kor. Hanna Brotherus
© Janne Lehtinen, UPM

Tämän vuoden Focus-lehdessä inklusiivisen tanssin parissa työskentelevät taiteilijat muistuttavat, että ihmisten oikeus osallistua taiteeseen kaiken ikäisinä ja kaiken kykyisinä on kulttuurinen oikeus – eikä kuntoutustoimintaa niin kuin usein väärin luullaan.

Kati Raatikainen kirjoittaa projektista, jossa kolme kehitysvammaiseksi määriteltyä ihmistä on tanssitaiteen näyttämöllä tanssijoina – ja saa työstään palkkaa. Hanna Brotherus kutsuu teoksiinsa eri lähtökohdista tulevia ja eri-ikäisiä, usein tanssia tuntemattomia ns. tavallisia ihmisiä. Elli Isokoski työskentelee ikäihmisten kanssa ja tekee heidän aiheistaan tanssielokuvia.

Nämä kolme koreografia haluavat tuoda etualalle ihmiset, jotka usein nähdään vain muiden toiminnan ja toimenpiteiden kohteena, ja antaa heille mahdollisuuden tulla näkyviksi, itsenäisiksi toimijoiksi, jotka kertovat itse omaa tarinaansa.

Nykytanssi on kehollinen ja aistimellinen viesti joka voi vaikuttaa tehokkaammin kuin verbaalinen argumentaatio

Taiteilija, kirjailija ja ohjaaja Teemu Mäki pohtii Focuksessa, miten liukasteen peittämällä näyttämöllä esitetty nykytanssiteos liittyy yhteiskunnallisiin kysymyksiin. Onko WAUHAUSin ja virolaisen Soltumatu Tantsu Lavan Fluidsin liukas maailma ja siellä hontturoivat, suojattomat ja toisen tukea kaipaavat kehot osuva kuvaus meistä ja meidän maailmamme todellisesta luonteesta, hän kysyy.

Focuksesta voit lukea myös, miksi barokkimusiikki ja Monteverdi ovat niin suosittuja nykykoreografien parissa. Harri Kuusisaari on jututtanut mm. Tero Saarista ja Anna Mustosta.

Koreografi polttopisteessä on tällä kertaa Kaari Martin, joka avaa maailmaansa Tove Djupsjöbackan haastattelussa.

Focuksen valokeilassa on neljä koreografia ja heidän henkilökuvansa: Mira Kautto, Jenni-Elina von Bagh, Tanja Råman ja Iiro Näkki.
Lisäksi paljon muita uutisia tanssialalta!

Vuoden 2019 Focuksen motto on ”Tanssi muuttaa maailmaa ja ihmistä” – tai niin kuin Teemu Mäki kirjoittaa lehdessä:

”Tanssin keinoin kehollistettuna ja aistimellistettuna taiteen sisältö voi [- – ] aiheuttaa niin suuren sisäisen myllerryksen, että mielemme, olemassaolon kokemuksemme ja käytöksemme muuttuvat.”

Kati Raatikaisen ja työryhmän Kvartetto-teoksessa esiintynyt Maria Lahti sanoo sen omin sanoin: ”Tanssilla on merkitystä. Se on pelastanut minut. Se on rakkaus.”


Focus-lehteä julkaisee Tanssin tiedotuskeskus englanniksi kerran vuodessa ja se on ensisijaisesti suunnattu kansainvälisille lukijoille. Lehden juttuja julkaistaan myös suomeksi Tiedotuskeskuksen uutisissa syksyn aikana.

Lehti on ilmainen ja sen voi noutaa Tanssin tiedotuskeskuksesta Kaapelitehtaalta tai lukea verkossa pdf-muodossa.

Haluaisitko lehden selailukappaleen tiloihisi, toimipisteeseesi, teatteriin, kahvilaan? Ole yhteydessä meihin.