Tanssi tuo iloa ja kerää ihmiset yhteen – Tanssin päivää juhlitaan taas vilkkaasti!

ARTIKKELIT
Emma Vainio, 14.4.2023

Nyt annetaan rytmin viedä, sykkeen nousta ja pään mennä sopivasti pyörälle, sillä 29.4. vietetään jälleen maailmanlaajuisesti Kansainvälistä tanssin päivää. Miten tanssin ilosanomaan sukelletaan eri puolilla Suomea? Keräsimme koosteen, josta voit napata itsellesi sopivaa ohjelmaa keväiseen tanssin juhlaan.

Elina Pirinen: Mortal Tropical Dances © Venla Helenius

HELSINKI

Kaapelitehtaalla juhlitaan Tanssin päivää jo perjantaina 28. huhtikuuta! Tanssin talo kutsuu juhlistamaan tanssin riemua  avoimien ovien merkeissä perjantaina klo 15.30 alkaen. Iltapäivän aikana on mahdollisuus tutustua talon tiloihin ja toimintaan, osallistua avoimelle tanssitunnille sekä vierailla koreografi Elina Pirisen Mortal Tropical Dances -teoksen avoimissa harjoituksissa.

Myös Teatterimuseo juhlistaa päivää Everybody Dance! -näyttelynsä tiimoilta ja järjestää hauskan tanssisuunnistuksen lapsille ja perheille. Saat kartan, jonka mukaan voit seikkailla näyttelyissä ja tehdä tanssiaiheisia tehtäviä. Lopuksi voit päästää tanssijalkasi valloilleen ja näyttää upeimmat tanssikuviosi Maneesin diskossa!

Myös tanssistudio Haapalainen Suutarijääskö Dance Studios on mukana ja järjestää kaikille avoimen tanssitunnin tiloissaan 28.4. klo 17.00–18.00. Vapaa pääsy ja avoin taso, opettajana Topi Tiikeri.

© Roosa Tuominen

OULU

Lähde Aladdinin matkaan taianomaiselle seikkailulle paahtavan auringon alle! Tämä humoristinen koko perheen baletti huokuu ystävyyttä, rakkautta ja jännittäviä juonenkäänteitä. Oulun ammattikorkeakoulun tanssinopettajakoulutus tuottaa Tanssin päivän viikolla Aladdin ja Taikalamppu -baletin. Kokoillan teos saa ensi-iltansa Valve-salissa tiistaina 25.4.

VANTAA

Vantaalla nähdään Tanssin päivänä uuden, paikkasidonnaisen RAKSA-tanssiteoksen ensiesitykset klo 14 ja 16 Kauppakeskus Myyrmannissa. Teoksessa ovat mukana Mamia Companyn nuoret esiintyjät Juuso Palsio ja Nella Voutilainen sekä Vantaan Tanssiopiston tanssiteatteriryhmä. Ohjelma on VanDance -festivaalin kevään ennakko-ohjelmistoa.

Mamia Company: RAKSA © Mamia Company

LAHTI

SUPER teatterissa järjestetään Tanssin päivänä kahden näytöksen päivä Uniystävä-tanssisadusta. Uniystävässä sukelletaan unien jännittävään, yllätykselliseen ja leikkisään maailmaan. Teoksen teemoja ovat yksinäisyys, lapsen valtaisa mielikuvitus sekä yllättävä ystävyys. Unimaailmassa voi tapahtua mitä vaan! Koreografia Kati Taitonen & Sonja Pälli.

SUPER teatteri: Uniystävä © Emilia Porali

HELSINKI

Tanssiteatteri Hurjaruuthissa voi Tanssin päivän viikolla käydä katsomassa Jenni Kivelä ja Kiltit ihmiset -ryhmän Strange & Special -esityksen, joka liikkuu tanssin ja fyysisen teatterin rajapinnoilla. Mitä tapahtuu, kun kaksi erilajista kasvihahmoa kohtaa toisensa?

Jenni Kivelä ja Kiltit ihmiset: Strange & Special© Mia kivinen

JYVÄSKYLÄ

Kansainvälisen tanssin päivän kunniaksi huhtikuun Lauantai-SET-illassa Villa Ranassa nähdään 29.4. ainakin paljon tanssia, improvisaatioteatteria, klovneriaa, spoken wordia sekä tietysti Yllätysimpro. Illan päättää DJ Hilehile ja tanssijamit! Illan kesto on noin kaksi tuntia väliajan kanssa, minkä jälkeen tilaan voi jäädä jamittelemaan ja seurustelemaan. Tapahtuman järjestää Keskellä-kollektiivi yhteistyössä Keski-Suomen Tanssin Keskuksen kanssa.

KOUVOLA

Kansainvälistä tanssin päivää juhlistetaan tänä vuonna 29.4. Kouvolan Teatterilla! Ohjelmisto tuo koolle kaupungin tanssintekijöiden näytteitä, niin lapsilta kuin aikuisilta. Illan aikana kuullaan myös puheenvuoroja tanssin ammattilaisilta sekä harrastajilta. Toivotamme iltaan tervetulleeksi eri taiteenlajien tekijät, harrastajat kuin kulttuurista katsomosta käsin nauttivat.

 

HELSINKI

NoNameTheatren Driving towards the rain on fyysinen kohtaaminen, joka hengittää Adrian Goldmanin runoutta viimeisten 22 vuoden ajalta. Orgaaninen teos rakentuu alitajunnasta kumpuaville merkityksille ja elämän haavoittuvaisuudelle ajan virrassa. Miltä tuntuu sukeltaa syvälle tähän hetkeen ja kohdata toinen (itsesi?) kaikkien näiden vuosien jälkeen? Teos esitetään 28.–29.4. Konsepti ja tanssi Adrian Goldman ja Marjukka Savolainen.

SALO

Salon kansalaisopiston tanssitaiteen opiskelijat esiintyvät kevään tanssinäytöksessä lauantaina 29.4. tanssiopettajiensa Sirje Laukkanen Garzan ja Nina Andströmin johdolla. Esiintyjiä on 3-vuotiaista aina aikuisiin tanssijoihin. Luvassa on lastentanssia, satubalettia, alkeisbalettia, showtanssia, hiphoppia, jazz/discotanssia, nykytanssia ja aikuisbalettia. Tule katsomaan ja kokemaan tanssin taikaa!

Minna Tuovinen & Martin Heslop / Elipsis © Martin Heslop.

VANTAA

Tanssin päivän gaala goes Tango Nyky tarjoaa kiehtovia ja yllätyksellisiä tulkintoja tangosta. Gaalassa kohtaavat tanssi, laulu ja elävä musiikki. Mukana on upea joukko eturivin tanssitaiteilijoita. Musiikista vastaa bandoneonistitaituri Mikko Helenius yhdessä Soul Strings jousiorkesterin kanssa.

Tango tuo mukanaan vahvan halun kuunnella, ymmärtää, kommunikoida parin kanssa ja löytää yhdessä yhteys myös musiikkiin. Ilta antaa yleisölle upean mahdollisuuden kokea huipputekijöiden luomia teoksia, joissa intensiivinen ja vahva läsnäolo ja dynaaminen ja monitasoinen kommunikaatio ovat pääosassa. Illassa luetaan Tanssin päivän julistus. Ilta päättyy yhteiseen tanssihetkeen upean musiikin säestämänä. Illassa esiintyvät Ismo-Pekka Heikinheimo ja Tanja Illukka, Riia Kivimäki ja Saku Mäkelä, Katja Lunden ja Janne Marja-aho, Samuli Emery ja Sakari Kinnunen, Sofia Ruija ja Alma Äijö sekä Martin Heslop ja Minna Tuovinen.

VAASA

Pohjanmaan tanssin aluekeskus järjestää yhteistyössä Elokuvakeskus Botnian kanssa koko perheen maksuttoman Tanssin päivän tapahtuman 29.4. Vaasan kaupunginkirjastossa järjestetään tanssielokuvanäytös, jossa nähdään eri tyylilajien tanssielokuvia: mm. 60 sekunnin teoksia ja alueellisia elokuvia. Näytöksen ovat kuratoineet tanssitaiteilija-elokuvantekijä Kati Kallio sekä tanssitaiteilija-koreografi Mia Malviniemi.

Val Caniparoli: Jekyll & Hyde | Lucas Jerkander © Mirka Kleemola

HELSINKI

Kansallisooppera ja -baletti julkaisee Tanssin päivänä Jekyll & Hyde -tallenteen Stage24-palvelussa. Tallenne on katsottavissa maksutta 6 kuukautta maailmanlaajuisesti. Tohtori Jekyll ja Mr. Hyde on eriskummallinen kertomus ihmismielen syvistä ristiriidoista, kyvystä hyvään ja pahaan. Tarina sijoittuu viktoriaanisen ajan Lontooseen, hämyisille kaduille, mielisairaalan uhkaavaan tunnelmaan ja yläluokan eleganssiin. Val Caniparolin koreografia sai maailman ensi-iltansa Kansallisbaletissa 2020, ja keväällä 2023 klassikkotarinan päähenkilöt ovat jälleen palanneet näyttämölle.

© Jouni Järvenpää / Routa Company

KAJAANI

Routa Companyn ja Movementalistin yhteistuotantona syntynyt Silent scream on tanssiesitys, joka huutaa tässä hetkessä olemisen tärkeyden puolesta. Teos saa ensi-iltansa Kajaanin Generaattorilla 28. huhtikuuta. Koreografia ja tanssi Vincent Verburg (NL) ja Jouni Järvenpää.

Ilona Jäntti & Aino Venna: Yablochkov Candle © Adam Gasson

HELSINKI

Sirkustaiteilija Ilona Jäntti ja laulaja-lauluntekijä Aino Venna luovat Yablochkov Candle -teoksellaan ainutlaatuisen, minimalistisen ja kabaree-henkisen klubin Stoaan 28.–29.4. Vennan musiikki, joka on saanut vaikutteita mm. ranskalaisista chansoneista ja vanhasta rock and roll -musiikista, nivoutuu sulavasti yhteen Jäntin kauniisti koreografioituun liikkeeseen ilmassa.

ESPOO

Attitude-tanssikoulu järjestää Kansainvälisenä tanssinpäivänä 29.4. Vappukarnevaalit ja VappuTalent-kykykilpailun. Luvassa discoilua, herkkubuffet, arvonta ja hyvänmielen kykykilpailu. Tapahtuma järjestetään tanssikoulun Otaniemen studiolla.

Sanna Hento ja Amandine Doat / Ko-kollektiivi

HELSINKI

Ko-kollektiivi juhlistaa kansainvälistä tanssin päivää tanssimalla Helsingin kaduilla lauantaina 29.4. Kyseessä on improvisaatioharjoitus, jossa abstrakti liike saa impulssinsa kaupunkiympäristön äänimaisemasta. Harjoitus on osa ensi syksynä esitettävän KAUPUNKI-teoksen valmistamista. Teoksen koreografi on Satu Tuomisto.

GÄNG GÄNG Company: SUSI © Ester van Dam

OULU

JoJon kevään kantaesityksen ensi-ilta, GÄNG GÄNG Companyn SUSI nähdään Tanssin päivän viikolla, ja myös 29.4. on esitys. GÄNG GÄNG Company on uusi oululainen tanssiryhmä, jonka tavoitteena on luoda helposti lähestyttävää, korkealaatuista tanssitaidetta pohjoisen Suomen koettavaksi. Liisa Heikkisen koreografioima SUSI on on suden ja syrjäytymisvaarassa olevan nuoren yhteen sulautuma.