Tanssi tekee hyvää! Kansainvälistä tanssin päivää juhlistetaan jälleen eri puolilla Suomea 29. huhtikuuta

ARTIKKELIT
Emma Vainio, 21.4.2022

Kansainvälistä tanssin päivää vietetään 29.4. kaikkialla maailmassa. Suomessa tanssin päivänä 2022 on erityisen paljon aihetta juhlaan: sen lisäksi että oma kansallisbalettimme täyttää 100 vuotta, pääkaupunkiin on saatu kaikelle tanssille omistettu Tanssin talo. Sen myötä on alkamassa aivan uusi tanssin aikakausi! Katso, missä kaikkialla voit osallistua Tanssin päivän viettoon.

Jokakeväinen päivä on kunnianosoitus tanssille, joka yhdistää ihmisiä kulttuuritaustasta, kansallisuudesta ja poliittisesta kannasta riippumatta. Kansainvälisen tanssin päivän ideana on toimia myös herättäjänä päättäjille, jotta tanssin arvo ja merkitys tunnistettaisiin entistä selkeämmin.

Tarvitsemme tanssia tässä ajassa – ilmaisemiseen, eläytymiseen, juhlimiseen, iloon, suruun, hämmennykseen ja riemuun!

Tanssi on tärkeää, koska:
1. Tanssi on yksi suosituimmista harrastuksista
2. Tanssi tekee meistä fiksumpia
3. Jo tanssin katsominen lisää empatiaa
4. Tanssi tavoittaa monenlaisia ihmisiä
5. Tanssi on ammatti ja elinkeino, joka tuottaa ja työllistää

Juhlista Kansainvälistä tanssin päivää eri puolilla Suomea:

HELSINKI Kaapelitehtaan Lasipihalla Tanssin päivää juhlistetaan nykytanssi-, katutanssi- ja tanssiurheiluesityksin klo 15–19. Mukana mm. Haapalainen SuutariJääskö Dance Studios, Tamara Rasmussen Opisto, katutanssikoulu Saiffa ja tanssiurheiluseura Blue&White. Tanssin taloon pääsee kurkistamaan ja kuulemaan lisää sen arkkitehtuurista, ohjelmasta ja toiminnasta klo 16–19. Tapahtumiin on vapaa pääsy.

Kaapelitehtaan lasipihalla nähdään mm. Tanssiteatteri Auracon Ainut (tanssi Maria Autio, saksofoni Heli Hartikainen), koreografi Favela Vera Ortizin 2nd Skins (tanssi Lara Müller) sekä kaksi katutanssikoulu Saiffan tanssiesitystä.

*

KERAVA Hillo Jam & Battle valtaa Keravan kirjaston PentinkulmanTanssin päivänä. Tapahtumassa battlataan kategoriassa ”Hip hop 1 vs 1”, mutta nimensä mukaan tapahtuman tärkeämpi osuus on jamittelu, vapaa yhdessä tanssiminen eli ”jam”. Keravan tanssiopisto järjestää tapahtuman yhteistyössä Keravan kaupunginkirjaston ja Keravan kulttuuripalvelujen kanssa.

*

VANTAA Myyrmäen Skenesalissa järjestettävässä Tanssin päivän tapahtumassa voi kokea yhteistyön voimaa ja tanssin iloa! Kaikille avoimet Tanssii naapureiden kanssa -tanssit alkavat Kansainvälisen tanssin päivän julistuksella klo 18. Ilta jatkuu paritanssin opetuksella, minkä jälkeen tanssilattia kutsuu kaikki yhteiseen ilonpitoon ja tanssin pyörteisiin. Tapahtuman toteuttavat yhteistyössä Mamia Companyn VanDance -festivaali, Kalliolan setlementti ja Myyräncolo. Musisoinnista vastaa Kalliolan Viihdeorkesteri.

*

JYVÄSKYLÄ Jyväskylän Tanssiopisto järjestää Tanssin Päivän näytöksen hiukan myöhemmin, 9.5. klo 19 Jyväskylän kaupunginteatterissa. Teatterin suurella näyttämöllä nähdään Tanssiopiston jazz-, nyky- ja katutanssin sekä baletin erikoiskoulutusryhmien esityksiä. Tämän vuoden näytöksessä nähdään myös usean koreografin yhteisteos, jossa esiintyy monenikäisiä nykytanssin harrastajia alakoululaisista jo eläköityneisiin.

*

Fern Orchestran IKEBANA – Plant Series VIII

TURKU Fern Orchestran IKEBANA – Plant Series VIII levittäytyy Turun kaupunginteatterin Sopukka-näyttämölle Tanssin päivänä klo 19.00. Esitys haastaa katsojan luopumaan itselleen asettamasta vaatimuksesta olla erillinen muusta luonnosta ja kutsuu kokijaa kohtaamaan toiseutta. Kasvit ja tanssijat pyrkivät yhteyteen, joka vapauttaa kasvissa olevat sisäiset esteettiset voimat eri olomuotojen, asentojen ja asetelmien kautta. Kasvien syvällinen tuntemus saattaa olla ratkaisevassa asemassa ihmiskunnan jatkuvuuden kannalta. Esityksen lipputuloilla työryhmä ostaa metsää hiilinieluksi.

*

HELSINKI Kaapelitehtaan Valssaamossa nähdään performatiivinen taideteos UPS ja DOWNS, joka on kuvataiteilija Carina Ahlskogin (Nykarleby) ja Alpo Aaltokoski Companyn (Helsinki) yhteistuotanto. Yhteistyö, jossa kuvataide ja tanssi käyvät vuoropuhelua toistensa kanssa. Kuinka nousta ylös? Ahlskog on tulkinnut sen seuraavasti: voidaksesi nousta ylös, sinun on täytynyt olla alhaalla. Toinen vaatii toista. Siksi molemmat suunnat ovat tärkeitä. Kaatumalla saat mahdollisuuden nousta uudelleen.

*

VANTAA Tanssin päivän hyväntekeväisyysgaalassa Kulttuuritalo Martinuksen näyttämön valloittavat Suomen kansallisbaletin upeat tanssijat, jotka esittävät klassisen baletin harvinaisuuksia sisältävän ohjelman. Gaalassa vierailee myös lukuisissa kansainvälisissä balettiseurueissa ensitanssijattarena toiminut Maria Kochetkova partreninaan Tanskan Kuninkaallisen baletin solisti Sebastian Kloborg, jonka koreografia Once I Had a Love Blondien ja Philip Glassin musiikkiin huipentaa tanssinpäivän illan. Tanssijat osoittavat tukeaan Ukrainalle lahjoittamalla palkkionsa lyhentämättöminä Suomen Punaisen Ristin hätäapukeräykseen Ukrainalle.

*

KOUVOLA Kymenlaaksossa pääsee Tanssin päivänä nauttimaan säkenöivistä ja kuumaakin kuumemmista burleski-esityksistä Burnauskis-illassa. Kouvolan Teatterin Klubilla nähdään monipuolinen kattaus viihdyttäviä, huumorillakin höystettyjä esityksiä kotimaisilta burleski-taiteilijoilta ja -ryhmiltä! Illan järjestäjänä on kouvolalainen, vuodesta 2019 toiminut tanssiryhmä Catsy Cats.

*

JOENSUU Tanssiva Susiraja järjestää Tanssin päivän jamit esittävän taiteen tila Näyttämössä. Tilaisuus on maksuton ja avoin kaikille osallistujille. Tanssin tuoksintaan saattelee Mitja Pilkkeen vetämät kansanomaiset parinvaihtotanssit, jotka ovat omiaan tutustumiseen ja tunnelman nostatukseen. Iltaa jatketaan Arvo Jean-Michael Saarisen johdattelulla kohti vapaampaa liikettä. Musiikillista yhteistyötä tehdään Joensuun konservatorion kanssa ja paikalle odotetaan myös muita paikallisia tanssi- ja musiikkitoimijoita sekä yhteisöjen jäseniä. Joten ota itsesi ja soittimesi ja tule mukaan jamittelemaan!

*

Tanssiteatteri Raatikko & Tanssiteatteri Rimpparemmi: Akka ja luuta © Markku Lempinen

Tanssiteatteri Raatikko & Tanssiteatteri Rimpparemmi: Akka ja luuta © Markku Lempinen

VANTAA Tanssin päivää voi juhlistaa myös Tanssiteatteri Raatikossa Akka ja luuta -esityksellä. Teoksen lähtökohtana on koreografi Joona Halosen runo, jonka hän kuvittaa mielikuvitusta kutkuttavalla nykytanssilla. Halonen nostaa katsojat luudan selkään ja ottaa mukaansa matkalle, johon mahtuu taikuutta, luonnonvoimia ja paljon pientä hauskuutta. Teos on suunnattu koko perheelle.

*

ESPOO Wanderlust-projekti ja koreografi Nadja Pärssinen tuovat näkyväksi taivaltamisteemaisia tanssielokuvanäytöksiä Tanssin päivän kunniaksi Espoossa sijaitsevaan Iso-Omenan kirjastoon. Klo 14-15 järjestettävässä tanssielokuvanäytöksessä nähdään Norjan jylhissä vuorimaisemissa kuvattu Maisema loittonee suhteessa… -tanssielokuva yhteistyössä videotaiteilija Alisa Javitsin kanssa. Sen lisäksi tapahtuma tuo näkyväksi Lauttasaaressa sijaitsevassa Tallbergin puistossa kuvatun FOOTNOTES-tanssielokuvan, jonka yhteistyö toteutui videoeditoija Sari Antikaisen kanssa.

*

HELSINKI Metsänpeitto suojaa, harhauttaa, piilottaa. Tuttu muuttuu oudoksi, seikkailu kutsuu sinua. Mutta kuka sinä olet, pöllö, puu vai karhun ystävä? Helsingissä, lasten ja nuorten taidekeskus Annantalolla voi Tanssin päivänä nähdä kahden tanssiryhmän esitykset: Danceheartsin Metsä jota kannan mukanani sekä Värisevät varpaat -ryhmän Puun kiertyvä aika. Yhteisesitys on Annantalo Kevätfestarien ohjelmistoa. Ilmoittautumiset: annantalo.fi

*

OULU JoJo – Oulun Tanssin Keskus ja Keski-Suomen Tanssin Keskus järjestävät yhteisen Tanssin päivän kehollisen herättelyn klo 12-12.30. Hybriditapahtuman liikkeellisen hetken ohjaajina toimivat tanssin ammattilaiset Eerika Arposalo ja Mimmi Salo. Kehollisen herättelyn hetki on kunnianosoitus tanssille, joka yhdistää ihmisiä ympäri maailmaa! Varaa itsellesi toimiva nettiyhteys, nappaa Zoom-osoite ylläolevasta linkistä ja tilaa liikkua – tai tule liikkumaan livenä paikan päälle. Oulussa ollaan Kulttuuritalo Valveen tanssisalissa ja Jyväskylässä Villa Ranassa.

*

OULU Oululaisen Iso Ilon esitys Mies 2.2  pureutuu laulun, tanssin ja draaman keinoin miesasian äärelle. Ohjaus ja koreografia: Milla Korja; musiikillinen johto: Atte Kekkonen; käsikirjoitus: Petri Kauppinen. Tapahtumakeskus Tullisalissa, Oulussa, 29.4. kaksi esitystä 17.30 ja 20.00 sekä lauantaina 30.4. klo 17.00.

*

KEMIÖNSAARI Arkipelag-opiston Kemiönsaaren tanssioppilaiden kevätnäytös järjestetään Tanssin päivänä Villa Landessa. Saaren kaikki tanssioppilaat esiintyvät kissojen, T.S. Eliotin runojen ja musikaalin maailmassa. Koreografia ja ohjaus Marianne Petters.

*

N Y T – neljä sooloa tästä hetkestä

TAMPERE Liikelaiturilla järjestetään Tanssin päivänä tapahtuma N Y T – neljä sooloa tästä hetkestä. Pirkanmaan tanssin keskuksen tuottama esityskokonaisuus tuo yhteen neljä Tampereelle asettunutta tanssin tekijää: Kira Heinonen, Vilja Hynninen, Martta Sivonen ja Saara Vaheristo. Ilta koostuu neljästä sooloteoksesta, joiden kautta katsoja pääsee kurkistamaan muun muassa tekijöiden pohdintoihin nähdyksi tulemisesta, uusiutumisesta sekä yhteydestä itseen ja ympäristöön. Inspiraationlähteinä ovat olleet musiikki, pelko, piiloutuminen, meri, tuuli, aika suhteessa tilaan, kontakti ja kosketus.

*

KAJAANI Routa Company vierailee Tanssin päivänä Haapajärven kulttuurisalissa. Spoon River antologia on sanaton, melankolisuudella leikittelevä, rosoinen ja ilkikurinen nykytanssiteos, joka kumartaa Edgar Lee Mastersin 1900-luvun alussa kirjoittamalle alkuperäisteokselle. Kirjan pohjalta on aiemmin tehty teatteriesityksiä, mutta nykytanssiteoksena Routa Companyn versio on tiettävästi ensimmäinen. Spoon River antologiassa kolme tanssijaa etsii tanssin keinoin inhimillistä siltaa kirjan henkilöihin sadan vuoden ja valtameren yli. Lippuja voi ostaa ennakkoon Haapajärven kirjastosta, sekä ovelta ennen esitystä.

*

HELSINKI Liisa Pentti +Co järjestää Tanssin päivänä avoimet harjoitukset Sörnäisten kurvissa sijaitsevassa pop up -galleriatilassa osoitteessa Hämeentie 27. Tilaan voi tulla ja sieltä lähteä oman mielen mukaan välillä 16:30-19:30. Harjoituksissa työstetään Liisa Pentti Co:n ja Sirius Teaternin yhteistuotantoa Petollinen Valo – ja Unohduksen Epidemia, joka saa kantaesityksensä Teatteritalo Universumissa marraskuussa.

Liisa Pentti Co ja Sirius Teatern: Petollinen Valo – ja Unohduksen Epidemia © Mia Kivelä

*

HELSINKI Helsingin työväenopistossa voi Tanssin päivänä osallistua kaikille avoimelle argentiinalaisen tangon pikakurssille. Let’s Tango! järjestetään Helsinginkadun Opistotalossa klo 14-15.30 ja 15.30-17.30. Samassa osoitteessa Cafè Tangossa on paikalla Tango-DJ ja tangon taitajia. Opettajana Nadia Tapia Navarro.

Virittäydy Tanssin päivän tunnelmaan tanssiaiheisissa näyttelyissä:

HELSINKI HAM Helsingin taidemuseossa voi uppoutua tanssin ja kuvataiteen moninaiseen vuoropuheluun. Voiko tanssin vangita taideteokseen? Miten liikkuvan ruumiin tai hetken voi pysäyttää maalauksessa? Tanssi! Liikettä kuvataiteessa 1880–2020 -näyttely etsii vastauksia näihin kysymyksiin 50 taiteilijan ja yli 140 teoksen voimin. Tanssin päivänä HAM on avoinna klo 11.30-19.

*

HELSINKI Teatterimuseon Syvää liikettä -näyttely sukeltaa suomalaisen nykytanssin kansainväliseen historiaan 1900-luvun alusta 2000-luvulle. Millainen on ollut tanssitaiteilijan työn tarina? Millaiset erilaiset vaikutteet ovat olleet läsnä suomalaisessa tanssitaiteessa? Millaista on ollut syvä liike eri aikoina? Näyttely tuo esille arkistolöytöjä sekä uusia avauksia nykykentältä. Tanssin päivänä Teatterimuseo on avoinna klo 11–18.