Tanssi yhdistää nuoria

ARTIKKELIT
Inka Reijonen, 9.12.2015

Tunnelma on keskittynyt mutta luottavainen. Menossa on Apollon Yhteiskoulun ja Tero Saarinen Companyn yhteisötanssiprojektin loppuhuipentuma, Dreams of tomorrow -nykytanssiteoksen esitys. Useat esiintyvät ja jopa tanssivat ensimmäistä kertaa – uskallusta ja yhdessä tekemisen meininkiä ei voi kuin ihailla.

”Tämä on ollut tosi upea kokemus ja muuttanut täysin mun näkemyksen nykytanssista. Luulin, että nykytanssi olisi tylsää, mutta tämähän on tosi hauskaa”, mietti Amanda Oksanen aivan esityksen kynnyksellä.

Apollo Tanssii! -projektissa joukko Apollon yhteiskoulun oppilaita on osallistunut syksyn aikana Tero Saarinen Companyn tanssijoiden, Maria Nurmelan ja David Scarantinon vetämiin tanssityöpajoihin. Työskentely huipentui esitykseen Aleksanterin teatterin näyttämöllä.

Amandan mukaan projektissa on ollut parasta liikkuminen ja hyvä ryhmähenki: ”Meille syntyi oma porukka ja sain uusia ystäviä.”

Samaa mieltä on Aaro Nummenranta. Aaro uskoo, että tanssiminen on hitsannut porukkaa yhteen: ”Tanssiessa täytyy usein luottaa toiseen ihan täysillä.”

”Kyllä porukkaan mahtuu”

Koreografi Tero Saarinen puhui keskustelutilaisuudessa esityksen jälkeen tanssin yhdistävästä voimasta. Siihen uskoo myös koreografi Arja Tiili. Tiilin luotsaamassa Break the Fight! -hankkeessa käsitellään koulukiusaamista ja erilaisuuden hyväksymistä yhdessä nuorten kanssa breakdancen keinoin:

”Breakdance oli vaihtoehto väkivallalle sen juurilla New Yorkissa. Sen avulla voidaan käsitellä valtasuhteita ja kiusaamista. Katutanssi ja -kulttuuri puhuttelee myös nuoria”, Tiili sanoo.

Break the fight! -hankkeeseen kuuluu muun muassa 13–28 -vuotiaille nuorille suunnattu breakdance-työpaja. Työpajan aikana nuorille tarjotaan johdatus katutanssiin b-boy Kimmo Korpelan johdolla. Lopuksi on aikaa keskustella kiusaamisesta:

Kuva: Mikko Lampinen

Kuva: Mikko Lampinen

”Monet nuoret ovat puhuneet avoimesti kiusaamisestaan. Välillä on joutunut puremaan huulta, kun tarinat ovat olleet niin rankkoja. Painotamme aina, että kiusaamisen kanssa ei saa jäädä yksin, jaamme myös tietoa mistä voi löytää vertaistukea.”

Hyvää taiteesta

Tiili kertoo, että ajatus työskennellä nuorten parissa syntyi henkilökohtaisen kriisin kautta.

”Mietin, miksi oikein teen taidetta. Halusin liittää oman tekemiseni yhteiskuntaan, tehdä taidetta, jolla olisi merkitystä paitsi itselle myös muille. Työ lasten ja nuorten parissa tuntui tärkeältä, ennaltaehkäisevää työtä tarvitaan.”

Toiminnanjohtaja Iiris Autio totesi Apollo Tanssii! -projektin esityksen jälkeen, että kosketuspinnan saaminen nuorten arkeen on ollut tärkeää myös Tero Saarinen Companylle.

Tiili muistuttaa, että taiteella on kuitenkin itseisarvo: kaikkien taiteilijoiden ei tarvitse lähteä soveltavan taiteen saralle, jos se ei tunnu omalta. Tiilin mukaan tanssin kyky yhdistää, tarjota onnistumisen kokemuksia ja käsitellä vaikeitakin tunteita on kuitenkin nyt enemmän kuin ajankohtainen.

”Aluksi kaikki tuntui nololta ja vaikealta. Nyt tuntuu, että voisimme tehdä yhdessä mitä vain”, kiteytti tanssin voiman yksi Dreams of tomorrow -teoksen nuorista esiintyjistä.

 

Creative Commons -lisenssi
Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.