Tanssialan ammatit kehittyvät – Stretch 2019 Turku auttaa löytämään uusia taitoja ja uusia näkymiä työhön

ARTIKKELIT
Sanna Kangasluoma, 4.6.2019

Keðja presents: Stretch 2019 Turku on lokakuussa järjestettävä kansainvälinen tanssialan tapahtuma jossa kohtaavat ammattilaiset Pohjoismaista, Baltiasta ja muualta Euroopasta. Tapaamisen fokuksessa on osaamisen lisääminen ja uusien taitojen ja työskentelytapojen hankkiminen sekä tanssin avaaminen viestinnällisesti.

Tanssin tiedotuskeskuksen kansainvälisten asioiden päällikkö Katarina Lindholm kuvailee Stretch 2019 Turku -tapahtumaa näin:

  • Matalan kynnyksen kansainvälistymis- ja verkostoitumispaikka, ei markkinointitapahtuma.
  • Epähierarkkinen kokoontuminen.
  • Hyviä kollegiaalisia keskusteluja.
  • Lämmin ilmapiiri ja hyvä tunnelma, joka saa Keðja-kävijät palaamaan näihin tapaamisiin aina uudelleen.

Stretch 2019 Turun tapahtuman järjestämisen taustalla on pohjoismaisten ja balttilaisten tanssiammattilaisten yhteisö Keðja, joka on muodostunut säännöllisissä tapaamisissa jo yli kymmenen vuoden ajan.

”On ollut hienoa nähdä, miten nämä tapaamiset ovat luoneet yhteyksiä ja yhteistyötä alueelle”, Katarina Lindholm kertoo. ”Tällaisia tilaisuuksia on vähän tanssitaiteilijoille ja muille alan toimijoille.”

”Kestävämmän tanssin kentän tukeminen on yksi tärkeimmistä periaatteistamme. Ammattilaisten hyvät suhteet lähialueille ja naapurimaihin ja vahva yhteisö auttavat meitä saavuttamaan tavoitteemme”, hän selittää.

Ammattilaisten hyvät suhteet lähialueille ja naapurimaihin ja vahva yhteisö auttavat meitä saavuttamaan tavoitteemme – Katarina Lindholm

Tanssiammattilaiset kokoontuivat Kedja-tapaamiseen Maarianhaminaan 2014 © Uupi Tirronen

Miten laajentaa ymmärrystä tanssin ammatillisista mahdollisuuksista?

Lokakuussa järjestettävän Stretch 2019 Turun ohjelman pääteema on Expanding Professionalism, ammattilaisuuden laajentuminen ja venyminen uusille alueille. Siinä pohditaan, miten tanssialan työ on muuttunut, millaista ja miten moninaista ammattitaitoa tanssitaiteilijat ja muut tanssin parissa työskentelevät ammattilaiset tarvitsevat, miten he voivat hyödyntää laaja-alaista osaamistaan ja kertoa siitä.

Tapahtumassa tartutaan asioihin, jotka ovat avainasemassa vietäessä tanssin kenttää kestävämpään suuntaan: osaamisen kehittämiseen ja uusiin taitoihin, uusiin työskentely- ja toimintamalleihin ja tanssin viestinnän parantamiseen. Näitä aiheita käsitellään keskusteluissa ja esitelmissä, työpajoissa ja työryhmissä. Ohjelmassa on myös aamutunteja ja esityksiä. Kansainvälisen tapahtuman kieli on englanti.

Yksi pääpuhujista on Alison Tickell (UK) Julie’s Bicycle -järjestöstä, joka kannustaa luovaa alaa kehittämään keinoja ilmastonmuutoksen torjumiseksi ja toimimaan aktiivisesti kestävän kehityksen puolesta. Alison Tickellin puheenvuoro kuullaan videoyhteyden välityksellä.

Kai Lehikoinen, CERADAn johtaja (Center for Educational Research and Academic Development in the Arts) pohtii, miten meidän kannattaisi laajentaa käsitystämme taidoista, joita meillä on hallussamme.

Nyt on aika ajatella taiteilijoita asiantuntijoina – Kai Lehikoinen.

Millaisia taiteilijoiden interventiot voivat olla muualla kuin taiteen kentällä – tätä pohditaan työpajassa, jota vetää Maria Mebius-Schröder (SE), TILLT-organisaatiosta  Göteborgista.

Johtajuus, tiimityö ja luottamuksen rakentaminen ovat tanssija-koreografi ja business coach Teppo Virtasen luentotyöpajan aiheena. Saksassa tuottajakoulutusta johtava Katja Sonnemann pitää työpajan taiteilijoiden ja tuottajien yhteistyöstä (lue lisää artikkelista ›).

Stretch 2019 Turku -tapahtuman pääjärjestäjä on Läntinen tanssin aluekeskus. Iltaohjelmassa on paikallisten tanssi- ja esittävän taiteen ryhmien sekä freelancereiden esityksiä. Yhteistyötä tehdään myös New Performance Turku -festivaalin kanssa. Ohjelma täydentyy seuraavien viikkojen aikana.

Turku, Aurajoen rantaa © Riikka Campomanes

Jokaista tanssin kentällä tarvitaan määrittelemään tanssin tulevaisuutta

”Stretch-tapahtuman taustalla on Keðja, ja Keðja on kuin perhe. Siellä on ollut huikean mielenkiintoista jakaa mielipiteitä ja keskustella esittävistä taiteista, sillä siellä eivät kokoonnu vain yhden ammattiroolin edustajat vaan ihan kaikki tanssin tuottamiseen osallistuvat tekijät”, kertoo tanskalaisesta Bora Borasta tuleva Jesper de Neergard, joka on ollut Keðja-tapaamisissa mukana alusta asti.

”Kaikkia tarvitaan ja kaikkien pitää antaa panoksensa sen määrittelemiseen, mikä on tärkeää tanssin tulevaisuuden kehittämisen kannalta”, hän painottaa.

Työpaja-pohdintaa Maarianhaminassa © Uupi Tirronen

Mitä odotat Stretch 2019 Turku -tapahtumalta?

”Se on hyvin tarpeellinen, valtava perhejuhla: Lähdet sieltä juopuneena eikä se koskaan enää haihdu. Usko pois! ;-)” kuvailee Jesper de Neergard.

Ulla Mäkinen, tanssin lehtori Pohjois-Karjalan Riveria-ammattiopistosta, kuvaa tapahtumien ilmapiiriä hyvin avoimeksi:

”Keðjassa on aina ollut välitön tunnelma, missä on ollut helppo tutustua uusiin ihmisiin, tavata vanhoja tuttuja ja jopa aloittaa pitkiä ystävyyssuhteita. Minulla on ollut myös ilo tuoda Keðjaan tanssijaksi valmistuvia opiskelijoita, jotka ovat kokeneet tapahtuman rikkaana, inspiroivana tapahtumana – osa heistä on myös saanut työmahdollisuuksia Kedjan kautta.”

”Toivon Stretchiltä lämpöä, joka toivottaisi tervetulleeksi niin uudet kuin vanhatkin tekijät, toisi meitä yhteen niin liikkeen luomisen kuin katsomisenkin kautta, kuuntelemisen ja vuoropuhelun, kehollisuuden ja ajatusten, havaintojen ja haaveiden ristipölytyksessä”, Ulla Mäkinen maalailee.


Stretch 2019 Turku tarjoaa kaikille tanssin kentällä toimiville jotakin – työpajoja, luentoja, kohtaamisia, paneelikeskusteluja, aamutunteja, esityksiä…

Turussa 17.-20.10.2019

Stretch 2019 Turku -tapahtuman järjestää Läntinen tanssin aluekeskus ja sen pääyhteistyökumppaneita ovat Tanssin tiedotuskeskus ja Turun kaupunki. Tapahtumaa tukevat Pohjoismainen Kulttuurirahasto ja Suomen Kulttuurirahaston Varsinais-Suomen aluerahasto.

Kansainväliset partnerit ovat Kultur i Väst (SE), Norrlandsoperan (SE), Dansearena Nord (NO), Bora Bora (DK), Danceatelier (IS), Estonian Dance Agency (EE), Contemporary Dance Association (LT), Artist’s Group ”Fish Eye” (LT), The Work Room (GB), Tanzfabrik Potsdam (DE) ja Dance Theater Ljubljana (SI).