Tanssikiertueelle löytyi rahoitus Ympäristöministeriöstä

ARTIKKELIT
Marija Skara, 8.2.2016

The Earth Song lähtee kiertämään Suomea tänä keväänä poikkeuksellisen laajasti. Teoksen koreografi Sari Palmgren ja työryhmä kiertävät kuudella paikkakunnalla konsertinomaisen esityksen ja työpajakokonaisuuden kanssa. The Earth Song -kiertue toteutetaan kevään 2016 aikana Kajaanissa, Kouvolassa, Helsingissä, Kuopiossa, Vantaalla ja Oulussa.

Kiertuejärjestelmän puuttuminen vaatii luovuutta

Suomessa ei ole rakenteita tai rahoitusjärjestelmää tanssin kiertuetoimintaan. Palmgren kertoo alkaneensa pohtia, muita mahdollisia rahoituslähteitä, joiden avulla kestävää kehitystä käsittelevä The Earth Song -esitys olisi mahdollista viedä kiertueelle.

Tanssin näkökulmasta rahoitusta löytyi hieman yllättävältä taholta.Ympäristöministeriö tukee ELY-keskusten kautta ympäristökasvatusta edistäviä hankkeita, The Earth Song sopi tähän hyvin teemansa puolesta. Samaa hankeavustusta saivat esimerkiksi kirja Suomen kansallispuistoista, arkkitehtuurikasvatus ja ilveksen käyttäytymistä selvittävä hanke, muita tanssihankkeita mukana ei ollut.

Kuva: Uupi Tirronen

Kuva: Uupi Tirronen

”Tanssin kiertämiseen ja kierrättämiseen tarvittaisiin rahoitusta ja toimiva rakenne.” Palmgren sanoo. Nyt jouduin tekemään lähes kaiken itse. Työskentely Arts Management Helsingin residenssissä antoi kuitenkin henkistä varmuutta sille, että selviän tästä. Lisäksi sain apua Zodiak – Uuden tanssin keskukselta ja yleisötyövastaava Katja Kirsiltä.”

Palmgrenin mukaan tanssi- ja teatterikentän toimijat ovat hajallaan ja erillisiä.

”Yksittäisen freelancerin on vaikea ymmärtää, miksi laajempi yhteistyö on niin haastavaa.”

”Ilman henkilökohtaista aiempaa kontaktia esiintymispaikkoihin ja siellä oleviin toimijoihin, ei kiertue olisi onnistunut”, kertoo Palmgren. ”Kouvolan seudulla aktiivisena apuna oli läänintaiteilija Isto Turpeinen.”

”Hankerahoitus ei riittänyt kattamaan koko kiertueen kuluja, myös mukana olevien esitystalojen panosta vaadittiin.”

Siltojen rakentaja

”Kestävässä kehityksessä hitaus on hyve, mutta kiertuetoiminnassa se voi olla myös ongelma. Kiertueen järjestäminen on ollut todella hidasta. Esimerkiksi eri tahoilla on omat erilliset rahoitushakunsa”, sanoo Palmgren.

Palmgren kritisoi myös toimintatapoja.

”Aikaa on kulunut vastausten kalasteluun. Freelancerin kannalta olisi tärkeää saada edes kieltävä vastaus kuin ei vastausta ollenkaan.”

Palmgren uskoo kuitenkin että kestävämpi tanssin kenttä on mahdollinen.

”Halusin itsekin tällä kiertuetoiminnalla yhdistää toimijoita ja luoda ketjuja, jotka voivat jatkossakin olla yhteyksissä. Halusin luoda siltoja erilaisten toimijoiden välille. On mahtavaa, kuinka paljon teemme nyt yhteistyötä esimerkiksi Kouvolan seudulla.”

 

Creative Commons -lisenssi
Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.