Tanssin katsojista menetettiin viime vuonna 70 prosenttia – Kipeimmin koronavuosi iski ilman valtion toiminta-avustuksia toimiviin tanssintekijöihin

ARTIKKELIT
Johanna Terhemaa, Sanna Kangasluoma, 21.6.2021

Juuri julkistetut tanssitaiteen tilastoluvut 2020 ovat karua luettavaa: tanssin esitykset vähenivät puoleen ja katsojista menetettiin yli kaksi kolmasosaa. Monen freelancerin ja vapaan, epäsäännöllisellä rahoituksella toimivan ryhmän toiminta pysähtyi kokonaan. Digitaalinen esitystoiminta paikkasi yleisökatoa vain osittain.

Koronaviruspandemian seuraukset, kuten asetetut kokoontumisrajoitukset, näkyvät vuoden 2020 tilastoluvuissa.

Esitysten kokonaismäärä putosi puoleen edellisvuoden määrästä: suomalaisilla tanssiryhmillä ja tuotantokeskuksilla oli vuonna 2020 yhteensä noin 1 500 esitystä. Katsojia nämä esitykset keräsivät yhteensä noin 120 000, mikä merkitsee 70 prosentin laskua edellisvuoteen verrattuna.

Kuva: Vuonna 2020 esitysten määrä putosi puoleen aikaisemmasta ja katsojamäärissä pudotus oli vielä rajumpi: yleisöstä katosi yli kaksi kolmasosaa.

Esitys- ja katsojamäärän pudotus oli prosentuaalisesti suurinta itsenäisillä koreografeilla sekä ilman toiminta-avustusta toimivilla ryhmillä.

Toiminnan rajoitukset näkyvät myös tilastoitujen toimijoiden määrässä. Lähes kolmannes aiemmin mukana olleista tanssintekijöistä jäi pois tilastoista koko vuoden esitysten peruunnuttua. Nämä pois jääneet olivat itsenäisiä koreografeja ja ilman pitkäaikaista rahoitusta toimivia ryhmiä.

Pieni osa tanssiesityksistä toteutettiin verkossa

Kun yleisötilaisuuksien järjestäminen ei ollut rajoitusten puitteissa mahdollista, tanssitaiteilijat lähtivät kokeilemaan esitysten toteuttamista digitaalisissa muodoissa. Striimejä, esitystallenteita ja muita verkkoalustoille  suunniteltuja esityksiä tilastoitiin noin 70 ja nämä esitykset saivat yhteensä reilut 28 000 katsomiskertaa. Myös yleisötyötapahtumia järjestettiin etäyhteyksin.

Tanssin digitaalisen esitystoiminnan toiminnan volyymi on kuitenkin edelleen pientä. Sen sijaan suomalaiset tanssielokuvat tavoittivat isoja yleisöjä: lähes 50 000 katsojaa verkossa ja reilut 8 000 katsojaa yleisönäytännöissä.

Rajoitusten vaikutukset heijastuivat pahimmin heikoimmassa taloudellisessa tilanteessa oleviin freelancereihin

Sekä lakisääteisiä valtionosuuksia (VOS) saavien yhdentoista tanssiryhmän että useiden harkinnanvaraista valtion toiminta-avustusta saavien ryhmien pääsylipputuloissa ja esityspalkkioissa oli huomattava lasku vuoteen 2019 verrattuna. Toiminnan rajoitusten johdosta VOS-ryhmien käyttömenot laskivat 1,3 miljoonaa euroa, josta valtaosa oli henkilöstömenojen vähenemistä. Tämä heijastui suoraan freelancereina työskentelevien tanssijoiden ja koreografien tulonmenetyksiksi vuonna 2020.

Toiminnan rajoitukset iskivät rajuimmin talouteen niiden ryhmien kohdalla, joiden tuloista merkittävä osa tulee kansainvälisistä vierailuista – liikkumisrajoitukset tyrehdyttivät ulkomaisen kiertuetoiminnan lähes koko vuodeksi, ja tilastoituja vierailuesityksiä ulkomailla oli vain murto-osa aiemmasta.