Tanssin kentän yhteinen Kiertoliike tarjoaa tilaa keskusteluille ja kohtaamisille – tapahtuma järjestetään toukokuussa Tampereella

ARTIKKELIT
Anni Leino, 14.3.2018

Neljättä kertaa järjestettävä, tanssin ammattilaisten oma tapahtuma, Kiertoliike levittäytyy Tampereelle 24.–25.5.2018. Kaikille kentän toimijoille avoimen tapahtuman aihe on tanssin tekijät yhteiskunnallisina vaikuttajina.

Kiertoliikkeen ohjelmisto on pullollaan kiinnostavia puhujia sekä tilaisuuksia tavata uusia ja vanhoja tuttuja. Tapahtuman ohjelmaa täydentää samaan aikaan järjestettävä Tanssi Virtaa Tampereella -festivaali.

Älä unohda! Ilmoittautuminen Kiertoliikkeeseen alkaa maanantaina 9. huhtikuuta.

© Pekka Mäkinen

Koko kentän yhteinen kohtaamispaikka

“Kauhukuvissani näin luokkakaverit pilkkimässä loputtomalta tuntuvassa seminaarissa, jossa suunvuoro on vain alan ammattilaisilla. Pelkoni osoittautui kuitenkin täysin turhaksi, tapahtuman tunnelma oli heti alkuun todella lämmin ja hyväksyvä. Keskustelutuokiot olivat mielenkiintoisia ja kaikki pääsivät vuorollaan jakamaan ajatuksiaan pienryhmissä”, kuvailee kokemuksiaan Turun Kiertoliike-tapahtumaan vuonna 2017 osallistunut, Tampereen konservatoriossa tanssia opiskeleva Miro Puranen. Hänelle tapahtuman yhteisöllinen tunnelma, keskusteleva ilmapiiri ja alalla toimivien ammattilaisten tapaaminen muodostuivat tapahtuman kiinnostavimmaksi anniksi.

Parhaimmillaan tapahtuman vuosittain vaihtuva, ajankohtainen teema linkittyy suoraan tapahtumaan osallistuvan taiteilijan työhön. Torniossa, Lapin ja Barentsin alueilla toimivalle tanssitaiteilija Titta Courtille kävi näin vuoden 2016 tapahtuman kohdalla.

“Vuoden 2016 teema, Yhteenkuuluvuus, yhteisöllisyys vai yksilöllisyys?, nivoutui kivasti yhteen sen hetkisen työni kanssa. Toimin taiteellisena johtajana Yhteisötanssifestivaalilla TornioHaparandassa, joten aihealue kiinnosti erityisesti”, Court kertoo ja kehuu Purasen lailla tapahtuman lämmintä ja avointa tunnelmaa. “Oli erityisen hienoa, että tapahtumassa ammattilaisilla ja ammattiin opiskelevilla oli mahdollisuus kohdata. Eräs tapahtumassa tapaamani tanssinopiskelija kysyi minua myöhemmin mentorikseen, johon vastasin tietysti myöntävästi.”

Kiertoliike on suunnattu kaikille tanssin ammattilaiskentällä toimiville ja työskenteleville – opettajille, koreografeille, tanssijoille, tuottajille, ammattiin opiskeleville, tiedottajille, toiminnanjohtajille ja taiteellisille johtajille. Tapahtuma järjestetään vuosittain Tanssin talon ja tanssin aluekeskusten välisenä yhteistyönä.

© Pekka Mäkinen

Tapahtuman valtakunnallisuus saa kiitosta tanssin kentän toimijoilta

Vuoden 2018 Kiertoliike Tampere pohtii miten toimia yhteiskunnassa, jossa tanssi on kielletty, miten taide muuttaa maailmaa ja meitä, mikä on sen merkitys ja miten taiteen vaikuttavuutta voisi vahvistaa. Lisäksi tapahtumassa keskustellaan muiden alojen vaikuttajien kanssa vaikuttamisen muodoista ja tavoista.

“Tulevan Tampereen tapahtuman Tanssin tekijät yhteiskunnallisina vaikuttajina -teema on tosi kiinnostava! Työskentelen tällä hetkellä aktiivisesti erityistä tukea tarvitsevien kanssa ja koen, että taiteellinen työni on yhteiskunnallista vaikuttamista parhaimmillaan. Erityisesti odotan Tampereella kuultavaa Aktivismin anatomia -keskustelua, jossa Kiertoliike-taiteilijat eri puolilta Suomea pääsevät ääneen”, sanoo kuopiolainen tanssitaiteilija Anna-Maria Väisänen.

Väisänen kiittelee ITAK:n tarjoamaa mahdollisuutta osallistua tapahtumaan yhdessä alueen muiden toimijoiden kanssa.

“Freelancerina taloudellinen tilanteeni vaihtelee, joten arvostan äärettömästi aluekeskusten tarjoamaa tukea osallistua yhteisiin reissuihin. –Olisi tosi tyhmää jättää Kiertoliikkeen ja oman aluekeskuksen tarjoama tilaisuus käyttämättä!“ Väisänen toteaa.

Tarve monimuotoiselle kohtaamiselle

Pohjois-Karjalan ammattiopisto Riverian tanssinkoulutuksen vastaava lehtori Ulla-Riikka Mäkinen pitää Kiertoliikettä tärkeänä foorumina paineettomalle kohtaamiselle ja ajatustenvaihdolle. Tampereen tapahtumaan Mäkinen aikoo osallistua Outokummun tanssinopiskelijoiden kanssa.

“Pidän tärkeänä, että Kiertoliikkeen kaltainen ammattilaisille suunnattu tapahtuma tarjoaa osallistujilleen erilaisia tapoja kohdata toisensa. Aihepiirin tai teeman sijaan, minulle tärkeää on tapahtuman tunnelma ja se, miten ja millä keinoin yhteishenkeä luodaan. Kiertoliike on mahdollisuus tavata kentän toimijoita titteleiden takana ja luoda avoimempaa toimintakulttuuria”, Mäkinen pohtii.

Vuonna 2015 ensimmäisen kerran järjestetty Kiertoliike tapahtuu joka vuosi eri kaupungissa. Aiemmin Helsingissä, Jyväskylässä ja Turussa järjestetty tapahtuma on kasvanut ja kehittynyt vuosi vuodelta. Ulla-Riikka Mäkisellä on monta syytä osallistua Tampereella 24.–25.5.2018 järjestettävään tapahtumaan.

“Minut on valittu yhdeksi vuoden 2019 Kiertoliike-taiteilijoista, jonka myötä tulen osallistumaan aktiivisesti Kuopiossa 2019 järjestettävän tapahtuman suunnitteluun”, kertoo Mäkinen ja jatkaa: “Itseäni kiinnostaa erityisesti tuoda esille tanssin kentän moniäänisyyttä, erilaisia tapoja ja polkuja päätyä alalle. Turhasta lokeroinnista irti päästäminen, avoimuuteen ja uteliaisuuteen kannustaminen”, maalailee Mäkinen.


Kiertoliike Tampereella 24.-25.5.2018 – Ilmoittautuminen tapahtumaan 9.4. alkaen täällä.

Liity Kiertoliikkeen Facebook-ryhmään jo nyt!

Lue lisää Tampereen Kiertoliikkeen ohjelmasta. Tanssi Virtaa Tampereella -festivaalin ohjelmisto julkaistaan maaliskuun aikana osoitteessa www.tanssivirtaa.net