Tanssin talo sai sinetin

ARTIKKELIT
Tanssin talon tiedote, 15.12.2015

Helsingin kaupunginhallitus hyväksyi maanantaina 14. joulukuuta apulaiskaupunginjohtaja Ritva Viljasen esityksen Tanssin talon rakentamisesta Helsingin Kaapelitehtaalle.

Päätös on luettavissa täältä: http://www.hel.fi/www/Helsinki/fi/kaupunki-ja-hallinto/paatoksenteko/kaupunginhallitus/paatostiedotteet/

”Kyllähän tämä tuntuu ihan uskomattomalta. Tanssin talon eteen on tehty töitä vuosia. Tämä on voitto yleisölle ja tanssin tekijöille. Tanssin rahoitus on edelleen hyvin marginaalisella tasolla. Toivomme, että tulevaisuuden rahoituspäätökset tehdään viisaasti ja ilman vastakkainasettelua”, Tanssin talon projektipäällikkö Hanna-Mari Peltomäki sanoo.

”Talon myötä meillä on vihdoin mahdollisuus konkretisoida sitä potentiaalia, mitä suomalaisessa tanssissa on niin kansallisesti kuin kansainvälisestikin. Yleisölle tämä antaa myös aiempaa paremmat mahdollisuudet kokea kansainvälisesti korkeatasoisia esityksiä.”

”Tanssin talon rahoituksen varmistuminen on upea asia tanssin alalle ja tanssin ystäville Suomessa. Kiitokset tästä kuuluu paitsi Jane ja Aatos Erkon säätiölle, myös OKM:lle ja Helsingin kaupungille, jotka ovat vaikeassa taloudellisessa tilanteessa olleet valmiita satsaamaan kulttuuriin”, Kiinteistö Oy Kaapelitalon toimitusjohtaja Kai Huotari sanoo.

”Kaapelitehtaalle tämä on mahdollisuus kehittyä entistäkin dynaamisemmaksi kulttuurin keskittymäksi. Kaapelitehtaan toiminnassa tanssilla on ollut keskeinen asema jo vuosikausia. On hienoa, että tanssi saa nyt sille pyhitetyn estradin juuri Kaapelitehtaan yhteydessä.”

Puitesopimus osapuolten kesken on määrä allekirjoittaa Helsingin kaupungintalolla perjantaina 18. joulukuuta klo 9.00.

Tanssin talo rakennetaan osaksi Kaapelitehdasta Helsingin Ruoholahteen. Tilat koostuvat uudisrakennuksesta sekä jo olemassa olevista tiloista Kaapelitehtaalla. Rakennushankkeen suunnittelu aloitetaan tammikuussa 2016, ja itse rakentaminen ajoittuu vuosille 2018 ja 2019.

”Heti tammikuussa käynnistämme tanssin kenttää osallistavien prosessien suunnittelun. Koneen säätiöltä saamamme apuraha tanssin tekijöiden haastamiseksi verkostomaiseen sisältöjen suunnitteluun ja tuottamiseen tukee hyvin tätä työtä”, Peltomäki sanoo.

”3.–5. helmikuuta kutsumme tanssin ja teatterin toimijoita valtakunnallisesti ja kansainvälisesti keskustelemaan kiertuetoiminnasta, yhteistuottamisesta sekä residenssitoiminnan mahdollisuuksia ja yhteistyön muodoista eurooppalaisen tanssin talojen verkoston EDN Atelier -tapahtumaan”, Tanssin talon sisältöasiantuntija Johanna Tuukkanen sanoo.

Rakennushankkeen kokonaisinvestointi on noin 35 miljoonaa euroa, josta uudisrakennuksen osuus on noin 27 miljoonaa euroa. Jane ja Aatos Erkon säätiö tukee rakennushanketta 15 miljoonan euron avustuksella. Kaupunki ja valtio osallistuvat investointiin 6 miljoonan euron osuuksilla. Kaapelitehtaalla jo olemassa olevat tilat peruskorjataan Kiinteistö Oy Kaapelitalon budjetista.

Tanssin talon vuosibudjetti toiminnan alettua on noin 3,2 miljoonaa euroa. Julkisen tuen tarve on noin 1,3 miljoonaa euroa, jonka Helsingin kaupunki ja valtio jakavat keskenään.

Hankkeen työllisyysvaikutukset ovat merkittävät. Verotulot rakentamisajalta ovat noin 5,7 miljoonaa euroa ja työllisyysvaikutus yli 400 henkilötyövuotta.

Tanssin talon toiminnan ja matkailun työllisyysvaikutukset ovat 150 henkilötyövuotta vuodessa.

Sisällöt tuotetaan vierailuteatterimallilla yhteistyössä kotimaisen ja kansainvälisen tanssikentän kanssa. Talon toimintaperiaate pohjaa verkostomaiseen toimintaan. Tulevan talon henkilöstömäärä on 15.