Tanssin talon arkkitehtuuri uhmaa painovoimaa

ARTIKKELIT
Sanna Kangasluoma, 17.8.2017

Helsingin Kaapelitehtaalle tulevan Tanssin talon arkkitehtoninen ilme ”Leija” on julkistettu.

Tanssin talon arkkitehtonisen ilmeen suunnittelussa ei ole lähdetty tekemään koreaa kuorrutusta, vaan yhdistämään vanhaa ja uutta. Pääsuunnittelijan, arkkitehti Teemu Kurkelan mukaan suunnittelun reunaehdot olivat, että rakennuksen pitää palvella tanssia, sillä pitää olla oma, ainutlaatuinen identiteetti, mutta sen pitää sopia myös Kaapelitehtaaseen.

© JKMM Arkkitehdit Oy

Lopputuloksena on vanhaan tehdasmiljööseen istuva jättimäinen ”taikalaatikko”, jonka materiaaleina on käytetty kiillotettua alumiinia, ruostunutta terästä ja messingin väristä alumiinipunosverkkoa.

Tavoitteena oli luoda Tanssin talosta ’Magic Box’ – Teemu Kurkela

Vastaava rakennussuunnittelija, arkkitehti Pia Ilonen, oli pelastamassa Kaapelitehdasta kulttuurin käyttöön jo 1990-luvun alussa, ja näkee nyt syntyvän Tanssin talon jatkumona vanhalle: ”Silloin aikanaankin oli boksi, tyhjä tila, ja sitten tuli lauma tanssijoita!”

Näennäisesti teollisen ronskin uudisrakennuksen juju on Kaapelitehtaan toista päätyä verhoava, valtava, ainakin 20 m x 20 m terässeinä, joka näyttää leijuvan ilmassa. Osa ulkoseinistä on peilaavaa materiaalia, mikä korostaa aineetonta vaikutelmaa ja sulattaa rakennuksen ympäristöönsä.

”Materiaalivalinnat sopivat hyvin teolliseen miljööseen. Ilme on leikillinen. Heijastava pinta toistaa omalla tavallaan sen päädyn, jonka eteen Tanssin talo tulee”, talon rakennuttaja, Kaapelitehtaan toimitusjohtaja Kai Huotari sanoo.

© JKMM Arkkitehdit Oy

Havainnekuvissa lopputulos näyttää melkein trompe-l’oeil-efektiltä, jossa Kaapelin museopääty peilautuu heijastavassa seinässä ja toinen ulkoseinä on ilmassa. Sisätilojen suunnittelu etenee seuraavissa vaiheissa, kuvia sisätiloista ei vielä paljastettu.

Rakennus on arkkitehtien mukaan äärimmäisen pelkistetty ja jopa yllättävän yksinkertainen. ”Periaatteessa parkkihallin rakenteilla voidaan toteuttaa se mitä tanssi tarvitsee, pysytään budjetissa ja saadaan aikaan yllättävä ja mielenkiintoinen kokonaisuus”, Pia Ilonen toteaa.

Useita vaihtoehtoisia sijoituspaikkoja Kaapelitehtaalla tutkittiin

”Loppujen lopuksi ei oikeastaan ollut kuin yksi toteuttamiskelpoinen mahdollisuus. Toiminnallisten, kaupunkikuvallisten ja arkkitehtonisten syiden takia Tanssin taloa ei voitu sijoittaa muualle kuin valittuun paikkaan. Muuten esimerkiksi Pannuhallia ei olisi saatu toimimaan järkevästi talon pienenä näyttämönä”, arkkitehti Teemu Kurkela kertoo.

”Tulossa on kone, joka täytyy pyörittää ripeästi ja jouhevasti esityksiä, ihmisiä, rekkoja, tekniikkaa ja lavasteita päivästä toiseen”, Kurkela kuvailee haasteita.

© JKMM Arkkitehdit Oy


Tämän syksyn (2017) aikana etenee kaavavalmistelu ja talon suunnittelutyö. Rakentamisen pitäisi alkaa vuoden päästä, kesällä 2018.
Talo avaa ovensa 2020 syyskaudella.

Tanssin talon pääsuunnittelija: arkkitehti Teemu Kurkela, arkkitehtitoimisto JKMM Arkkitehdit
Vastaava rakennussuunnittelija: arkkitehti Pia Ilonen, arkkitehtuuri- ja muotoilutoimisto Talli
Rakennuttaja: Kiinteistö Oy Kaapelitalo
Budjetti: 34,8 miljoonaa euroa
Rahoitus: Jane ja Aatos Erkon Säätiö (15 M euroa), Helsingin kaupunki (6 M euroa), Suomen valtio (6 M euroa), Kiinteistö Oy Kaapelitalo (7,8 M euroa)