Tanssitaiteen valtionpalkinto esitys- ja harjoitustila Liikelaiturille – esitystaiteen valtionpalkinnon pokkasi taidekollektiivi WAUHAUS

ARTIKKELIT
Inka Reijonen, 24.11.2017

Tanssitaiteen valtionpalkinto on myönnetty tänään 24.11.2017 Sisä-Suomen tanssin aluekeskuksen koordinoimalle esitys- ja harjoitustila Liikelaiturille. Näyttämö- ja esitystaiteen valtionpalkinnon sai monitaiteinen taidekollektiivi Wauhaus ry. Valtionpalkinnon suuruus on 14 000 euroa.

Liikelaiturille myönnetyn tanssitaiteen valtionpalkinnon vastaanottivat (vas.) toiminnanjohtaja Piia Kulin, tanssitaiteilijat Maija Ikonen, Noora Nenonen, Diina Bukareva, hallituksen puheenjohtaja Tuula Linnusmäki sekä tanssitaiteilijat Hanna Kahrola ja Maija Hoisko.
@ Christina Salmi.

“Palkinto merkitsee meille aivan valtavan paljon. Se vahvistaa ja antaa arvon rohkeille päätöksille ja tulevaisuuteen katsoville valinnoille, joita olemme omassa toiminnassamme tehneet”, iloitsee Sisä-Suomen tanssin aluekeskuksen toiminnanjohtaja Piia Kulin.

Liikelaituria kuvataan palkintoperusteissa pirkanmaalaisen tanssin vapaan kentän sydämenä, kiinnostavana, ei-perinteisten poikkialaisten kokeilujen ja esitysten näyttämönä. Kulinin mukaan Liikelaiturin myötä Tampereelle on syntynyt tanssitaiteen wau-efekti ja uudenlainen tekemisen meininki.

“Liikelaituri antaa kasvot pirkanmaalaisille tanssitaiteilijoille, vahvistaen niin tanssin vapaan kentän kuin yksittäisten freelancer taiteilijoiden identiteettiä. Liikelaiturin toimintakonsepti mahdollistaa taiteilijoiden esillepääsyn tarjoamalla perinteisiä väyliä kevyemmän tavan järjestää esitystapahtumia laadusta tai teosten tasosta tinkimättä.”

Liikelaiturin myötä Tampereelle on syntynyt tanssitaiteen wau-efekti

Vuodesta 2013 toiminut Liikelaituri on myös laajentanut tanssin tarjontaa alueella. Tilassa järjestetään vuosittain lähes 50 julkista esitystä ja tapahtumaa. Lisäksi tila toimii ammattilaisten harjoitus-, koulutus- ja tapaamistilana sekä Sisä-Suomen tanssin aluekeskuksen toimintojen ydintilana.

Vuonna 2018 juhlitaan Liikelaiturin 5-vuotisjuhlia. Juhlavuoden ohjelma julkaistaan helmikuussa. Vuoden 2018 House-taiteilijoita ovat pirkanmaalaiset tanssitaiteilijat Nelli Ojapalo ja Outi Yli-Viikari.

“Tulevaisuudessa Liikelaituri pyrkii murtamaan taiteilija-tekijä-katsoja valta-asetelman ja luo uudenlaista avointa keskustelukulttuuri taiteesta ja tanssista”, Kulin lupaa.

WAUHAUS luo kokonaisvaltaisia esitystapahtumia

Esitystaiteen valtionpalkinto myönnettiin taidekollektiivi Wauhaus ry:lle. Ryhmä luo monitaiteellisia teoksia, konsepteja ja työpajoja, joissa yhdistyvät muun muassa nykyteatteri, esitystaide, tanssitaide ja sosiaalinen koreografia. Työryhmän keskeisiä jäseniä ovat ohjaaja Anni Klein, lavastaja ja valosuunnittelija Samuli Laine, äänisuunnittelija Jussi Matikainen, koreografi Jarkko Partanen, äänisuunnittelija Heidi Soidinsalo ja tuottaja Jonas Welander.

Palkintoperusteissa ryhmää kiitetään omaäänisistä, rohkeista, uudistavista ja onnistuneista teoksista.

“Ryhmälle on ominaista kunkin teosteeman ennakkoluuloton käsittely, mikä tuottaa yllättäviä, ajankohtaisia ja esteettisesti viimeisteltyjä teoksia ja tapahtumia, joissa yhdistyvät hienosti teknologia, yhteisöllisyys, immersiivisyys ja tietoisuus esittävien taiteiden traditioista. Teokset ovat kokonaisvaltaisia tapahtumia ja käsittelevät ajankohtaisia aiheita yleisöjä kiinnostavalla tavalla.”

WAUHAUS: Private Dancer. @ Kristiina Männikkö.

Ryhmän viimeisin teos Private Dancer sai ensi-iltansa lokakuussa 2017 Uuden tanssin keskus Zodiakissa. Teos on intiimi kokemus jaetussa tilassa: yleisö kutsutaan kuuntelemaan, havainnoimaan ja fantasioimaan yhdessä ja yksin kuulokkeiden kautta. Elokuussa 2017 Kiasma-teatterilla nähtiin puolestaan teos The Church of Internet, sosiaalinen muistojuhla sosiaalisen median menehtyneille.

Tanssi- ja esitystaiteen valtionpalkinnoista päättää Taiteen edistämiskeskuksen esittävien taiteiden toimikunta.