Thalia-juhlassa palkittiin esittävien taiteiden tekijöitä – Sonya Lindforsille TINFO-palkinto

ARTIKKELIT
Inka Reijonen, 7.4.2017

Suomen Teatterijärjestöjen Keskusliitto ja muut teatterialan yhteisöt palkitsivat esittävien taiteiden tekijöitä Maailman teatteripäivänä järjestetyssä Thalia-juhlassa 27.3.2017.


Kaikki Thalia-juhlassa 27.3.2017 palkitut TINFO:n sivuilla.

Koreografi ja taiteellinen johtaja Sonya Lindfors palkittiin Teatterin tiedotuskeskuksen TINFO-palkinnolla taistelustaan “toiseuttamisen ja rodullistamisen väkivaltaista kokemusta vastaan”.

“Haluan työlläni tehdä näkyväksi ja paljastaa erilaisia valtarakenteita, taistella normatiivisuutta vastaan. Ja samalla käytännössä unelmoida ja tehdä todeksi tilanteita, joissa me erilaiset, erinäköiset, eri kokemuksen, taustan ja ideologian omaavat ihmiset voimme elää rinnakkain erilaisina mutta samanarvoisina, oli kyse sitten näyttämöstä tai Suomesta”, Lindfors sanoo.

Sonya Lindfors_Noble Savage_Sanna Kaesma

Sonya Lindfors: NOBLE SAVAGE @ Sanna Käsmä

Lindforsin mukaan tanssi-, kuten muutakin taidekenttää vaivaa homogeenisuus:

“Suuri osa aktiivisesti taiteen kentällä työskentelevistä tanssijoista ja koreografeista on valmistunut samasta koulusta – Teatterikorkeakoulusta. Me olemme akateemisia, keskiluokkaisia ja pitkälti kantasuomalaisia. Voiko näin rajattu joukko käsitellä monimuotoisen yhteiskunnan asioita?” hän kysyy.

Lindfors on käsitellyt rakenteita, mustuutta ja toiseutta muun muassa teoksissaan NOIR? (2013) ja NOBLE SAVAGE (2016). Hänen johtamansa UrbanApa taideyhteisö on taas ravistellut taidekeskustelua Toiseus 101 -julkaisun ja #StopHatredNow -alustan kautta. #StopHatredNow -tapahtuma järjestetään tänä vuonna toukokuussa, 9.–11.5. Kansallisteatterin Lavaklubilla usean taideorganisaation yhteistyönä. Luvassa on kaikille avoimia luentoja, keskusteluja ja työpajoja, joissa rakennetaan uudenlaista moninaisuuden diskurssia käytännössä. Tapahtumaan on vapaa pääsy.

“Ajatuksena on kohdistaa kulttuurilaitosten katse niihin itseensä: Miten kuratoidaan moniäänisesti, mitä pidetään hyvänä taiteena. Esimerkiksi näihin kysymyksiin etsitään yhteisiä vastauksia”, Lindfors sanoo.

Tunnustuksia hyvinvoinnin edistämisestä

Tanssin ja sirkuksen mainetekopalkintoja jaettiin tänä vuonna kaksi Suomen tanssi- ja sirkustaitelijoiden STST:n 80-vuotisjuhlavuoden kunniaksi. Fysioterapeutti, tietokirjailija ja opettaja Jarmo Ahonen palkittiin työstään tanssitaiteilijoiden hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseksi.

“Hän [Ahonen] on ollut aina valmis kouluttamaan ja tiedottamaan alan viimeisimmistä kehityksistä sekä tuonut kansainvälistä tietotaitoa niistä erityiskysymyksistä, jotka ovat koskettaneet tanssitaiteilijoiden terveydentilaa ja työhyvinvointia”, palkintoperusteluissa todettiin.

Sirkus Magenta sai puolestaan tunnustuksen sirkuksen tuomisesta yhä useamman ulottuville – Sirkus Magenta on esimerkiksi perustanut sirkuskoulun Jordaniaan pakolaisleirille.

Arja Tiili Dance Company oli ehdolla Vuoden Teatteriksi. Monipuolisten tanssiteosten ohella ryhmä on tullut tunnetuksi Break the Fight! -hankkeestaan, joka taistelee breikkaamisen avulla koulukiusaamista vastaan. Suomen Teatterit ry:n myöntämän palkinnon pokkasi kuitenkin Riihimäen Teatteri. Vuoden Teatterin valitsi eduskunnan sivistysvaliokunnan puheenjohtaja Tuomo Puumala.