Tiedotuskeskus vauhdittaa suomalaisen tanssin kansainvälistymistä – heinäkuussa maailmalla jopa 18 taiteilijaa

ARTIKKELIT
Inka Reijonen, 25.8.2015

Heinäkuu oli poikkeuksellisen aktiivinen kuukausi Tanssin Tiedotuskeskuksen kansainvälisessä toiminnassa. Ahkeran työn ja hyvien kansainvälisten kontaktien ansioista kahdeksantoista suomalaista tanssitaiteilijaa teoksineen matkasi maailmalle – kotimaassa isännöitiin puolestaan seitsemän ulkomaisen asiantuntijan vierailua.

”Kansainvälisen toimintamme keskeinen tavoite on tarjota suomalaisille taiteilijoille mahdollisuuksia verkottumiseen ja työskentelyyn ulkomailla. Uudet kontaktit ja vaikutteet, pelkästään ympäristön vaihtaminen, ovat usein äärimmäisen tärkeitä taiteellisen työskentelyn kannalta”, kertoo Tanssin Tiedotuskeskuksen kansainvälisten asiain päällikkö Pirjetta Mulari.

Tanssin Tiedotuskeskuksen yhteistyöhankkeiden kautta suomalaiset tanssitaiteilijat osallistuivat heinäkuussa ZIL Dance Platform -tapahtumaan Moskovassa ja keskittyivät taiteelliseen työhön Montemor-O-Novon residenssissä Portugalissa. Osallistuminen ZIL Dance Platformiin mahdollistui Tiedotuskeskuksen Venäjä-ohjelman myötä – residenssiyhteistyötä vauhditti puolestaan ICE HOT -hanke.

”Oli todella inspiroivaa vierailla Moskovassa. Paitsi päästä esittämään omaa teosta uudelle yleisölle, myös luoda kontakteja ja ylipäänsä tutustua paikalliseen kulttuuriin. Ilmapiiri oli siellä jollain tapaa innostunut ja tuore – olisi mahtavaa päästä vielä tekemään yhteistyötä paikallisten kanssa”, kertoo ZIL Dance Platformiin osallistunut Saku Koistinen.

Jatkoa saattaakin olla luvassa, sillä Koistinen matkaa jälleen lokakuussa Moskovaan: luvassa on keskusteluja yhteistyöstä puolin ja toisin.
Heinäkuussa Montemor-O-Novon residenssissä vierailivat puolestaan Jarkko Partanen ja Liisa Risu työryhmineen. Risun ryhmä tunnusteli residenssissä eri aihioita syyskuussa Zodiakissa ensi-iltansa saavaan Valon paino -teokseen. Hän kertoo, että kahdeksan päivän intensiivisen residenssijakson jälkeen olo oli uupunut. ”Jälkikai’ut” paljastivat kokemuksen merkityksen.

”Uusi ja vaikuttava ympäristö ärsytti aistit hereille ja sai impulssit liikkeet. Myös intensiivinen yhdessäolo vaikutti tekemiseemme: ideat ja referenssit risteilivät luontevasti keittiön pöydän ääressä”, kertoo Risu.

Vaihtoa tapahtui myös kotimaan suuntaan: Tanssin Tiedotuskeskus kutsui kansainvälisiä asiantuntijoita tutustumaan suomalaiseen tanssitaiteeseen ja sen tekijöihin. Lähinnä festivaali- ja teatterijohtajista koostuva delegaatio vieraili Täydenkuun tansseilla Pyhäjärvellä – osan heistä, kuten merkittävän kanadalaisen tanssikeskuksen johtajan, Mirna Zagarin saapuminen Suomeen oli useamman vuoden työn tulosta. Zagarin vierailun mahdollisti ulkoasiainministeriön tuki.

”Täydenkuun tanssit on maailmalla tunnettu eksoottisuudestaan ja korkeasta tasostaan. Kansainväliset vieraat vierailevat mielellään festivaaleilla, joissa voi myös nähdä teoksen suhteen yleisöön. Tällaiset vierailut poikivat usein konkreettisia työmahdollisuuksia”, kertoo Mulari.

 

Creative Commons -lisenssi
Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.