“Tilanne on järjetön!” Tanssiala ei sulata avin uusia rajoituksia pääkaupunkiseudulla

ARTIKKELIT
Emma Vainio, 17.8.2021

Kansallisooppera ja -baletti on ilmoittanut aloittavansa tällä viikolla näytäntökauden, mutta jättävänsä katsomot jakamatta lohkoihin. Myös monet muut tanssitoimijat pitävät aluehallintoviraston linjauksia älyvapaina ja odottavat rajoitusten muuttuvan pian.

Oopperatalon lämpiö on ollut yhdeksän kuukautta tyhjillään © Mirka Kleemola

Oopperatalon lämpiö on ollut yhdeksän kuukautta tyhjillään © Mirka Kleemola

Aluehallintoviraston torstaina 12.8. esittämien uusien koronarajoitusten mukaan pääkaupunkiseudulla järjestettävien esitystilaisuuksien katsomot tulisi jakaa lohkoihin, joissa kussakin on enintään 25 ihmistä. Jokaiselle lohkolle tulisi olla omat kulkureitit, palvelut (kuten WC:t) sekä tapahtumahenkilökunta. Lohkot voisivat käyttää samoja palveluja, jos niiden käyttöä olisi mahdollista porrastaa, pintoja välissä puhdistaen.

Uudet koronarajoitukset tulevat voimaan Espoon, Helsingin, Kauniaisten ja Vantaan kuntien alueilla 20.8. ja jatkuvat 12.9. asti.

Oopperatalo luottaa omaan kokonaisturvallisuusarvioonsa

Kansallisooppera ja -baletti on ilmoittanut aloittavansa esityskautensa perjantaina 20.8. eli samana päivänä kuin uudet rajoitukset astuvat voimaan – kuitenkin jakamatta katsomoja lohkoihin. Talon johto pitää lohkosysteemiä mahdottomana toteuttaa ja uskoo, että sen sijaan toteutettavat järjestelyt varmistavat yleisön riittävän turvallisuuden.

Gita Kadambi © Heikki Tuuli

Gita Kadambi © Heikki Tuuli

“Salissa on kahden metrin turvavälit, ja lisäksi meillä ei ole enää voimassa suositusta maskeista, vaan maskiedellytys. Tarjolla on kirurgisten kasvomaskien lisäksi myös FFP2-maskeja”, Kansallisoopperan ja -baletin pääjohtaja Gita Kadambi kertoo. FFP-hengityksensuojaimet suojaavat käyttäjäänsä ilmateitse leviäviltä hiukkasilta tehokkaammin kuin tavalliset kirurgiset maskit.

“Lisäksi salista poistumista ohjataan niin, että turvavälit saadaan pidettyä”, Kadambi vakuuttaa.

Tartuntatautilain pykälä 58d:ssä linjataan, että lähikontaktia tulee covid-19-epidemian leviämisen estämiseksi välttää sisätiloissa. Lähikontaktilla tarkoitetaan oleskelua sisätilassa alle kahden metrin etäisyydellä muista ihmisistä yli 15 minuutin ajan, tai fyysistä kontaktia muiden kanssa.

“Perustamme järjestelymme kokonaisturvallisuusarvioon sekä siihen, että tartuntataukilaki 58d -pykälä on nyt voimassa”, Gita Kadambi linjaa.

Uskon vahvasti, että kulttuuritoimijoiden hädänalaista tilaa tullaan pian helpottamaan

Kun aluehallintoviraston oheistukset tulivat viime torstaina julki, samana iltana valtioneuvoston usean ministerin ja kansanedustajan – muun muassa Sanna Marinin – suunnalta tuli selkeää viestiä siitä, että kevennyksiä on luvassa.

“Uskon vahvasti, että kulttuuritoimijoiden hädänalaista tilaa siitä, miten esitystoimintaa voidaan avata, tullaan pian helpottamaan”, Kadambi sanoo.

Tero Saarinen Companyssa lohkomisajatusta pidetään mahdottomana toteuttaa

Tero Saarinen Companyn Transit-teos saa Suomen ensi-iltansa Kaapelitehtaan Merikaapelihallissa 19.8. – eli päivää ennen uusien rajoitusten voimaan astumista. “Ensimmäinen esitys menee vielä vanhoilla säännöksillä, joihin olimme toki jo varautuneet”, TSC:n toiminnanjohtaja Iiris Autio sanoo.

Tero Saarinen Company: Transit © Carl Thorborg

Tero Saarinen Company: Transit © Carl Thorborg

Aution mukaan katsomon lohkominen tuntuu järjettömältä ajatukselta. Nyt ryhmä odottaa aluehallintoviraston uutta linjausta, mutta jos rajoitukset eivät muutu, on mahdollista, että Tero Saarinen Company seuraa Kansallisoopperan ja -baletin esimerkkiä.

“Odotamme avin seuraavaa päätöstä, mutta esitykset pidetään joka tapauksessa. Lohkoajatus on täysin älytön, eikä sitä voi toteuttaa”, Autio kiteyttää.

“Toki otamme kaikki mahdolliset opetusministeriön suositukset huomioon kahden metrin turvaväleineen ja maskeineen. Lisäksi yleisömme keski-ikä on sen verran korkea, että valtaosalla on jo kaksi rokotusta.”

KokoTeatterin katsomo taipuu viipalointiin

Tanssija-koreografi Nina Viitamäen teoksen Seinää tuijottavat naiset ensi-ilta on 21.8. KokoTeatterissa Helsingissä. Esitykset aiotaan toteuttaa tuolloin voimassa olevien rajoitusten mukaisesti.

“Emme aio perua mitään. Vaikka avin rajoitukset jäisivät voimaan, yritämme puljata niiden kanssa. Perumisia on viime aikoina tehty ihan riittämiin”, teatterinjohtaja Anna Veijalainen sanoo.

Odotamme kovasti, että avin ohjeet ehdittäisiin peruttaa ennen niiden voimaantuloa

KokoTeatterin rakenne taipuu rajoituksiin käytännössä hyvin. Muutama vuosi sitten rakennettu uusi näyttämö koostuu toisistaan irrotettavista palikoista.

“Jaamme katsomon kolmeen osaan, ja otamme yleisön sisään porrastetusti, 10 minuutin välein. Lisäksi uloskäynnit kulkevat tarvittaessa eri ovista”, Veijalainen kertoo. “Mietimme vielä, että pitääkö lohkojen väliin esimerkiksi laittaa pleksiä. Monet tahot tuntuvat tekevän nyt niin, että lohkojen väliin jätetään välimatkaa tai laitetaan opastenauha. Säännöt ovat hyvin monitulkintaisia – mitä mikäkin sana kenellekin merkitsee.”

“Mekin kuitenkin odotamme kovasti, kuten monet alalla, että avin viimeisimmät ohjeet ehdittäisiin vielä peruuttaa ennen niiden voimaantuloa”, Anna Veijalainen summaa.

Zodiakin Stoan esitysten katsomokapasiteetista käyttöön kymmenesosa

Zodiak – Uuden tanssin keskuksen syksyn aloittaa kaksi ulkona esitettävää ja koettavaa teosta. Helsinki Biennaalin ohjelmistoon kuuluva, Jukka Tarvaisen ja Joni Kärkkäisen toiminnallinen yhteisteos Muuri esitetään Töölönlahden nurmella. “Tila on rajaamaton, ja teosta voi tulla katsomaan maksutta läheltä tai kaukaa. Muurin suhteen ei siis ole huolta katsojarajoituksista”, Zodiakin toiminnanjohtaja Ari Tenhula toteaa.

Toinen ensi-ilta on Koreografi Kira Riikosen ja esitystaiteilija Tuukka Jukolan ideoima Cycle City, jonka yleisö kokee polkupyörällä ympäri kaupunkia ajaen. “Teokseen on yhteinen lähtö, mutta yleisö ei kuitenkaan etene laumana. Otamme yhteen esitykseen 40 ihmistä kerrallaan”, Tenhula selvittää.

Syksyn seuraavat esitykset sijoittuvat Zodiak Stagelle, jonka kapasiteetti on 75 katsojaa. Nyt sisään otetaan kahden metrin turvaväleillä 25 katsojaa per esitys. “Tila on sen verran pieni, että turvavälien ja tilan lohkoistamisen yhdistäminen olisi mahdotonta.”

Sonya Lindfors: camouflage © Tuukka Ervasti

Sonya Lindfors: camouflage © Tuukka Ervasti

Lokakuun puolivälissä Zodiakin ohjelmistossa saa vihdoin ensi-iltansa Sonya Lindforsin camouflage. Esityspaikkana toimivassa kulttuurikeskus Stoassa on 240 katsomopaikkaa, mutta Helsingin kaupunki antaa tällä hetkellä myyntiin 25 lippua per esitys.

“Omalla Zodiak Stage -näyttämöllämme pystymme siis täyttämään kolmanneksen katsomoon volyymista, ja jos tilanne ei muutu, Stoassa yhden kymmenesosan”, Ari Tenhula summaa.