Ukrainalainen katutanssija treenaa Helsingissä – turvaresidenssi toteutetaan Venäjä-ohjelman määrärahalla

ARTIKKELIT
Emma Vainio, 17.5.2022

Tanssin tiedotuskeskus on keskeyttänyt yhteistyöhankkeet venäläisten toimijoiden kanssa. Venäjä-ohjelman jäljellä olevalla määrärahalla tarjotaan sen sijaan ukrainalais- ja venäläistaiteilijoille mahdollisuus tulla Suomeen.

Venäjän hyökättyä helmikuussa Ukrainaan tanssialan yhteistyöprojektien toteutus Venäjän kanssa keskeytettiin. Tanssin tiedotuskeskus ei hyväksy Vladimir Putinin hallinnon toimintaa ja on solidaarinen Ukrainaa ja sen taiteellista yhteisöä kohtaan. Epävakaassa tilanteessa yhteistyö Venäjällä toimivien organisaatioiden ja tanssitaiteilijoiden kanssa on lähes mahdotonta.

Venäjä-ohjelman jäljellä olevat määrärahat käytetään ukrainalaisten ja myös venäläisten tanssitaiteilijoiden turvaresidensseihin. Tiedotuskeskus toteuttaaa residenssejä yhdessä Artists at Risk -organisaation kanssa.

Kiovalainen katutanssija tuli Suomeen treenaamaan ja opettamaan

Olha Svidina © Anastasiia Golovash

Ohjelman ensimmäinen residenssitaiteilija, kiovalainen katutanssija Olha Svidina saapui Suomeen maaliskuussa. Venäjän hyökättyä hän pakeni ensin isoäitinsä luokse 50 kilometrin päähän Kiovasta, sitten rajan yli Romaniaan Bukarestiin ja lopulta Varsovan kautta Helsinkiin.

Krump-katutanssilajiin erikoistunut Svidina toimii opettajana Kiovan suurimmassa tanssikoulussa Mywayssa.

Kun sota alkoi helmikuussa, tanssikoulu suljettiin pariksi kuukaudeksi kokonaan. Nyt toimintaa yritetään siellä tietyin rajoituksin käynnistää ainakin joksikin aikaa uudelleen. “Kiovassa olevat kollegani ovat kertoneet, että tanssikoulun kaikki ikkunat on peitetty, ja lisäksi pitää koko ajan olla valmiudessa lähtemään pommisuojaan, jos tanssitunnin aikana tapahtuu jotain. Tunteja järjestetään vain parina päivänä viikossa ja päiväsaikaan, koska liikenneyhteydet toimivat tilanteen takia tosi rajoitetusti”, Svidina kertoo.

“Vaikka tanssitunnit eivät nyt ole tärkeysjärjestyksessä ykkösenä, ihmisten on tärkeää saada myös muuta ajateltavaa ja päästä treenaamaan.”

“Ehkä saamme krump-tyylin herätettyä uudelleen henkiin”

Olha Svidina © Anastasiia Golovash

Tanssin tiedotuskeskus on auttanut Olha Svidinaa verkostoitumaan Suomen katutanssikentällä ja tapaamaan tanssijoita, joiden kanssa hän on käynyt treenaamassa Kisahallilla Helsingissä.

“Krumpia tanssii Suomessa tällä hetkellä vain yksi ihminen, Saku Räsänen. Tanssijoita oli kuulemma vuosia sitten enemmän”, Svidina sanoo. “Mutta edustamani tyyli on herättänyt täällä paljon kiinnostusta. Ehkä saamme krumpin herätettyä uudelleen henkiin Suomen-vierailuni aikana.”

Rovaniemellä järjestettiin 15. toukokuuta Svidinan vetämä krump-työpaja, yhteistyössä Katukulttuuriyhdistys Transcendentin kanssa. Seuraava työpaja järjestetään Jyväskylässä 31. toukokuuta, yhteistyössä valtakunnallisen katutanssin kattojärjestö Sade ry:n kanssa.

Lisäksi Svidina toimii tuomarina Street SM -kilpailuissa, jotka järjestetään 20. – 22.5. Tanssin talossa Helsingissä.

Olha Svidinan residenssi Suomessa jatkuu ainakin kesäkuun lopulle asti. “Sen jälkeen haluaisin palata kotiin, mutta en ole varma, onko se mahdollista. Tulevaisuudesta on vaikea juuri nyt sanoa mitään.”


Tanssin tiedotuskeskus aloitti Suomen ja Venäjän välisen tanssiyhteistyön kehittämisohjelman vuonna 2014 yhdessä Suomen Moskovan-suurlähetystön kanssa. Tavoitteena on ollut vilkastuttaa Suomessa ja Venäjällä toimivien tanssiryhmien, erilaisten organisaatioiden ja tanssitaiteilijoiden välistä yhteistyötä nykytanssin alueella. Hankkeen puitteissa on järjestetty esimerkiksi tiedon ja osaamisen jakamista, koulutusta, yhteistuotantoja, tanssitapahtumia, yleisötyötä ja koulutusyhteistyötä. Tanssin Venäjä-ohjelman jatkamista tulevaisuudessa arvioidaan myöhemmin.