Uskallus palkitaan!

ARTIKKELIT
Inka Reijonen, 16.7.2015

Kaksi miesnäyttelijää Joensuun kaupunginteatterista ja kaksi naistanssijaa Routa Companyssa tutkivat yhdessä koreografi Lucy Guerin ja säveltäjä Robin Foxin kanssa liikkeen ja verbaalisen kielen sekä erilaisten kulttuurien sekoittumista Suomessa ja Australiassa. Tuloksena oli kansainvälinen yhteistuotanto, I am trying to tell you, joka sai ensi-iltansa kesäkuussa Kajaanissa.

Yhteistyö sai alkunsa taiteellisesta näkemyksestä ja uskalluksesta viedä sitä eteenpäin – myös sattumalla oli sormensa pelissä.

”Näin Melbournessa 2013 Lucyn työn Conversation Piece. Minua kiinnosti jo tuolloin ajatus liikkeen ja verbaalin kielen yhdistämisestä. Kun näin Lucyn työn, tiesin, että tässä se on. Menin juttelemaan Lucylle heti esityksen jälkeen ja siitä kaikki alkoi”, kertoo Routa Companyn taiteellinen johtaja Kira Riikonen.

Riikonen vieraili Australiassa Tanssin Tiedotuskeskuksen ja Australian Council for the Artsin taiteilijavaihto-ohjelman puitteissa.

”On mieletöntä, että Routa Company ja yksi Australian merkittävimmistä tanssiryhmistä ovat lyöttäytyneet yhteen”, iloitsee Tanssin Tiedotuskeskuksen kansainvälisten asiain päällikkö Pirjetta Mulari.

”Tanssin Tiedotuskeskus luo mahdollisuuksia, mutta tanssin ammattilaiset tekevät asioita käytännössä. Olen todella iloinen siitä, että olemme pystyneet verkottamaan tekijöitä niin, että se on johtanut myös taiteellisesti näin huikeaan lopputulokseen.”

Usein ajatellaan, että tämänkaltaiset tuotannot ovat turhan vaikeita tai kalliita. Jos ikinä ei oteta riskiä, ei kuitenkaan voida saavuttaakaan mitään uutta tai yllättävää

Kulttuurit ja eri taiteenlajit kohtaavat

Teoksessa I am trying to tell you näyttelijät tanssivat ja tanssijat kertovat lavalla tarinoita. Joensuun kaupunginteatterin näyttelijä Tuukka Jukola kertoo, että liike ja sillä hulluttelu ovat aina kiinnostaneet häntä.
”Koreografisen muodon omaksuminen ei tapahtunut niin nopeasti kuin olin ajatellut. Jossain vaiheessa turhautuminen kuitenkin valui pois ja liike alkoi istua omaan kehoon. Samalla alkoi löytyä oma tanssillinen kieli”, sanoo Jukola.

Yhteistuotannossa ovat lomittuneet paitsi eri taiteenlajit myös eri kulttuurit. Riikosen ja Jukolan mukaan erilaiset kohtaamiset ovat olleet äärimmäisen hedelmällisiä.

”Uudessa ympäristössä on ollut helpompi avautua vaikutteille, imeä tietoa ja taitoja ja inspiroitua eri tavalla asioista. Samalla on voinut löytää jotain täysin uutta itsestään taitelijana”, miettii Jukola.

He kannustavatkin kaikkia ennakkoluulottomuuteen ja rohkeuteen – muuten niitä ihmeitä ei voi syntyä.

”Usein ajatellaan, että tämänkaltaiset tuotannot ovat turhan vaikeita tai kalliita. Jos ikinä ei oteta riskiä, ei kuitenkaan voida saavuttaakaan mitään uutta tai yllättävää”, sanoo Jukola.

”Jos vaan pyöritellään asioita omassa kylässä, ei eletä tässä ajassa. Moni on tullut Kajaanissakin kiittämään, että olemme tuoneet Australian tuulia pieneen Kajaaniin”, vahvistaa Riikonen.

Jukola uskoo, että teos jää elämään – ainakin sen tekijöihin. Myös Riikonen näkee, että teoksella on pidempiaikaisia vaikutuksia. Pitkäjänteisyys on osa Routa Companyn filosofiaa.

”Tuntuu taloudellisten ja henkisten voimavarojen hukkaan heittämiseltä esittää teoksia vain muutaman kerran. On tärkeää antaa löytöjen kukkia ja muistaa, että teokset kehittyvät myös levossa”, Riikonen sanoo.

 

Creative Commons -lisenssi
Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.