Usko, Toivo ja Rakkaus – Myrskyryhmä teki kolme tanssielokuvaa ikäihmisten kanssa

ARTIKKELIT
Anni Leino, 10.10.2018

Myllypuron palvelukeskuksen ikkunoista näkyvät syysmyrskyn riepottelemien puiden heiluvat latvat. Palvelukeskuksen kolmannen kerroksen olohuonemaisen tilan huonekalut on siirretty sivuun ja tilassa istuu muutamia asukkaita pyörätuoleissaan. Televisiosta tulee suomalainen mustavalkoelokuva.

Myrskyryhmän Elli Isokoski on kutsunut palvelukeskuksen henkilökunnan ja asukkaat yhteiseen tanssituokioon sekä kuulemaan elokuun alussa alkaneesta Tanssivat kädet -tanssielokuvaprojektista. Isokoski on työskennellyt palvelukeskuksessa yhdessä tanssielokuvantekijä Kati Kallion kanssa elokuun 2018 alusta. Tanssivat kädet -projektin lopputuloksena on julkaistu kolme lyhyttä tanssielokuvaa, Usko, Toivo ja Rakkaus, jotka on toteutettu yhdessä kolmen palvelukeskuksen asukkaan kanssa.

Railin ja Ellin kädet tanssivat Myrskyryhmän tanssielokuvassa Rakkaus

Elokuvat syntyivät yhteisistä kohtaamisista

Palvelukeskuksen olohuone täyttyy asukkaista ja henkilökunnasta. Elli näyttää kuvia Tanssivat kädet -projektin vaiheista. Kuvista ja lyhyiltä videoilta näkee, kuinka kamera poimii vanhusten hienovaraisetkin liikkeet.

“Tanssin avulla me voidaan herätellä kehoa niissä rajoissa, mikä kenestäkin tuntuu hyvältä. Tanssin ei välttämättä tarvitse näkyä edes ulospäin. Yhteys, kontakti tai yhdessä löytynyt liikkeen suunta riittää”, Isokoski kuvailee. Tanssivat kädet -projektin elokuville ei asetettu mitään tiettyä tavoitetta vaan ne syntyivät puhtaasti kohtaamisen ja yhdessä rakennetun luottamuksen kautta.

Ensimmäisenä esittelyvuorossa on Reinon kanssa tehty elokuva Toivo, jonka taustalla soi tango. Minuutin mittaisessa elokuvassa Reinon kanssa samaan huoneeseen astelee salaperäinen tanssija koroissaan. Elli kehuu Reinon ennakkoluulotonta heittäytymistä. Musiikin vaikutus Reinoon ja tämän liikkumiseen on ilmiselvä.

Railin kanssa kuvatussa elokuvassa Rakkaus, lämpö ja herkkyys välittyvät katsojalle kameran linssin läpi. Nuoremman tanssijan ja vanhemman rouvan kädet tunnustelevat toisiaan. Katsojan ei tarvitse nähdä esiintyjien kasvoja ymmärtääkseen tilannetta. Käsien yhteinen tanssi on samaan aikaan hapuileva, viipyilevän tutkiskeleva ja toista arvostava. Elli kertoo parin tutkineen improvisaation kautta vastusta, vientiä ja vapaata liikettä.

Trilogian täydentävässä kolmannessa lyhytelokuvassa Usko, Elli tanssii tyhjällä sairaalakäytävällä vaaleanpunaisessa mekossa. Elokuva sai alkunsa Myllypuron palvelukeskuksessa asuvan Hilkan kanssa vietetyistä tanssihetkistä. Hilkan tilalla elokuvassa nähdään Marjatta Leivo, jonka näkökulmasta käytävän tapahtumat kuvataan.

“Halusimme synnyttää pienen myrskyn, jotta arjen voisi sen jälkeen nähdä vähän toisin”, kuvailee Elli Isokoski Myrskyryhmän syntyä.

Nähdyksi ja kohdatuksi tanssien

Tanssitaiteilija Pauliina Laukkasen ja Isokosken perustama tanssiryhmä Myrskyryhmä on vienyt tanssia hoitolaitoksiin ja palvelukeskuksiin jo vuodesta 2002. Ryhmä on tarjonnut ikäihmisille tanssiesityksiä ja  -työpajoja sekä järjestänyt tanssillisia koulutuksia palvelukeskusten hoitajille. Residenssit ovat mahdollistaneet pitkäkestoisempia työskentelyjaksoja palvelukeskuksissa.

“Nähtyäni ensikertaa tanssielokuvia Loikka-festivaalilla, ymmärsin formaatin mahdollisuudet vanhusten parissa tekemässämme työssä. Elokuvan keinoin voimme tuoda esille asioita, jotka jäävät helposti muuten huomiotta. Voimme välittää tunteita ja tunnelmia hyvin hienovaraisenkin liikkeen kautta”, sanoo Isokoski.

Ikäihmisille Myrskyryhmän työ tarjoaa tavan tulla nähdyksi ja kohdatuksi palvelukeskuksen arjesta poikkeavalla tavalla. Tanssitaiteilijoiden ja ikäihmisten välisiin kohtaamisiin liittyy monenlaisia tunteita, paikoittain myös molemminpuolista epävarmuutta. Ikäihmisten kanssa työskentelyn keskiössä on kuitenkin aina kohtaaminen ja yhdessäolo. “Kokemus on opettanut, että uudet ideat piilee juuri siinä kohtaamisen hetkessä”, Isokoski sanoo.

Tanssielokuvat katsottavissa täällä

Tanssivat kädet -projektia tukee Helsingin kaupunki.